U okviru pretećih programa aktuelnih izložbi Narodnog muzeja u Beogradu postala su redovna događanja četvrtkom u 18 časova. Ove sedmice, 26. decembra u okviru izložbe Zaveti i poruke Stefan Nemanja – devet vekova muzejski savetnik mr Branka Ivanić, održaće u atrijumu Narodnog muzeja predavanje Gradovi u zemlji Stefana Nemanje. Istog dana biće ponovo izloženo od 12 do 20 časova dostupno na uvid svim zainteresovanim posetiocima Miroslavljevo jevanđelje, najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis, koji se čuva u Narodnom muzeju.

 

Pozivamo sve zainteresovane da posete tri aktuelne tematske izložbe i uz tumačenje stručnjaka Narodnog muzeja iz nove perspektive spoznaju period vladavine Stefana Nemanje.

O značaju koji prevazilazi lokalnu kulturu svedoči i upisivanje Miroslavljevog jevanđelja u UNECO-vu Listu svetske kulturne baštine, registar Sećanje sveta 2005. godine. Upis u ovu listu potvrda je izuzetnog značaja i vrednosti Miroslavljevog jevanđelja, a ujedno i obaveza njegovog očuvanja za dobrobit čovečansva.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..