Vasil Hadžimanov Bend poziva na nastup u sklopu 11. Drum Dum Festivala, koji će biti održan 1. oktobra 2022. godine u Narodnom pozorištu u Leskovcu. Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, narodnih ritmova i zapadnjačkih, modernih muzičkih stilova (džez, fank, rok, progresivna, vorld music…) potpuno je autentična u njegovoj muzici i predstavlja jedinstven pristup džez muzici. Uporan, uvek prisutan, muzičar beskrajne radne energije i muzikalnosti, Vasil Hadžimanov, pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog, nezaobilazna je karika srpskog džeza, s kraja XX veka i početka novog milenijuma, ličnost koja nosi vezujući gen predaka koji su, svaki na svoj način, ostavili trag u balkanskoj muzici i kulturnom nasleđu.

Prvi bubnjarski festival na Balkanu, Drum Dum Fest, zakoračio je u novu deceniju svog postojanja i jedanaseti put svojim sugrađanima i ljubiteljima ritma i dobre muzike otvara svoja vrata prvog dana oktobra. Leskovčani, kao i svi prijatelji iz drugih gradova koji dođu na jedanaesti DDF, će još jednom moći da se druže sa majstorima ritma i uživaju u njihovoj virtuoznosti. Ove godine druženje je zakazano za prvi dan oktobra a počeće u podne tradicionalnim defileom bubnjara kroz gradski trg do Narodnog pozorišta, na čijoj sceni će biti održan ovogodišnji program.

Čelo Fest biće zvanično otvoren u ponedeljak 19. septembra, kada od 20.30 časova publiku očekuje energična muzika violončela kroz koncert ansambla “Viva Čelo” koji predvodi Dragan Đorđević Suzuki u Sali Beogradske filharmonije, u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEF. (Koncert je prvobitno najavljen za dvorište Kapetan Mišinog zdanja, ali je premešten zbog vremenskih uslova). Među 8 violončelista koji će upriličiti bogat program nalaze se, pored Dragana Đorđevića, Dejan Božić, Aleksandar Latković, Danijela Milutinović, Nevena Busarac, Sandra Belić, Marko Miletić i Jan Kristof.  Na programu će se naći dela sledećih kompozitora: Villja-Lobos, Pjacola, Kajzer-Lindeman, Fore, Šostakovič, Norman/Bart, Bakaraš, Poper.

Čelo fest, festival posvećen umetnosti sviranja na violončelu, dvanaesti put se održava u Beogradu. Posle pauze od nekoliko godina, neverovatnom energijom pojedinaca, obnovljen je ovaj prestižni događaj. Prošlogodišnje izdanje festivala nazvano "Buđenje" ponovo nam je dovelo na beogradske scene izuzetne inostrane goste violončeliste, a uz njih su uvek bile i naše brojne snage, kako mladih, tako i iskusnijih srpskih violončelista. Ove godine od 19. do 25 septembra sa nama će biti kolumbijski majstor violončela i laureat najvećih svetskih takmičenja Santjago Kanjon-Valensija, srpski violončelista Petar Pejčić, koji je laureat i najmlađi finalista poslednjeg izdanja Takmičenja Kraljice Elizabete, kao i naš ansambl najboljih srpskih violončelista.

Nakon uspešno održane letnje žurke u Strumici, koja je nadmašila očekivanja makedonske publike, jedinstveni Get EXITed muzički događaj – Get EXITed Unity – stiže u Festivalnu Dvoranu u Ljubljani, i to 28. i 29. oktobra! Ovaj festival u malom predvode jedan od najuspešnijih britanskih DJ-eva Hot Since 82 i internacionalno prihvaćeno holandsko techno ime Joris Voorn, rame uz rame sa fenomenalnim izvođačima, među kojima su slovenački Aney F., sjajna AmyElle, Tim Urbanya, Alessio i Alex Cvetkov.

Devetnaesto izdanje world music festivala Ethno.com biće održano 24. i 25. septembra u Kulturnom centru Pančeva. Na festivalu će nastupiti Maja Miliković, Jasna Jovićević Quinary, Peria i Damir Imamović, a ulaz na sve koncerte je besplatan. Festival organizuje Kulturni centar Pančeva, pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. Koncertni program festivala u Dvorani Kulturnog centra, otvoriće u subotu, 24. septembra u 20 časova kvartet Maje Miliković, kantautorke fada i sevdaha. Rođena je u Sarajevu, gde je diplomirala na Muzičkoj akademiji. Svrstava se u najbolje vokale u BiH, o čemu svedoče mnogobrojne nagrade za interpretaciju, kao i laskavi nadimak bosanska Amália Rodrigues, koji joj je nadenula novinarka portugalske televizije.

Posle premijernog predstavljanja u junu, „Čarobnom šumom“ koja je imala za cilj buđenje ekološke svesti i edukaciju najmlađih na temu zaštite životne sredine, Re:connect festival, uvodi u svoju drugu temu u subotu, 24. septembra na Tamiškom keju, kod Svilare - “Umetnost i kultura u službi održivosti”. Drugi deo Re:connect festivala, u organizaciji kompanije CWP, a uz podršku Grada Pančeva donosi uzbudljiv program, koji za cilj ima predstavljanje umetničkih projekata kojima je bitna tema zaštita životne sredine.

Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra 2022. predstavlja 38. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZBEATS“. U salama Doma omladine Beograda i MTS Dvorane biće održan 21 koncert u okviru 10 programskih celina, sa skoro 150 muzičara iz celog sveta, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih autora sa srpske džez scene. I ove godine festival će ugostiti umetnike koji pomeraju granice džeza i donose žanrovsku raznolikost, unoseći novo uzbuđenje u ovaj muzički pravac. U novijoj istoriji Beogradskog džez festivala publika je svedočila brojnim izuzetnim solo resitalima velikana svetskog pijanizma – nezaboravne koncerte održali su potvrđeni heroji klavirskog džeza Ketil Bjernstad, Bred Meldau i Lešek Moždžer, kao i mladi talenti Tigran Hamasjan, Nitaj Herškovic, David Penja Dorantes ili Marko Meskida.

<<  Septembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
  

Putopisi, Intervjui..