Dve dokumentarne serije posvećene LGBTQ+ populaciji - Povodom Meseca ponosa posvećenog LGBTQ+ populaciji, kablovski kanal TLC pripremio je specijalni program pod nazivom ALWAYS PROUD (UVEK PONOSNI), sačinjen od 2 tematska serijala. „Drag za sve generacije“ prati pet tinejdžera i njihovih porodica dok očekuju svoj najveći drag nastup na Dragutanteu, drag šou osmišljenom kao platforma za LGBTQ+ tinejdžere. Serija daje intiman pogled na živote ovih porodica dok hrabro podržavaju svoju decu koja spoznaju svoj pravi identitet. U centru pažnje su Džejmson, Noa, Vini, Bejli i Nabela dok se pripremaju za Dragutante. U ovoj inspirativnoj dokumentarnoj seriji, tinejdžeri žongliraju pritiscima odraslih, dok pokušavaju da dosegnu drag savršenstvo. Između blještavila i glamura, uspona i padova i nervoznih uloga, njihovi roditelji i „drag mame“ vode ih na burno putovanje do vrhunske scene Dragutante koja se nalazi u Denveru, u Koloradu.

Francuski filmovi pod vedrim nebom u Beogradu i širom Srbije! Festival francuskog filma biće održan od 14. do 18. juna na nekoliko lokacija u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na ovogodišnjem petom, jubilarnom izdanju publika će imati priliku da pogleda najnovija ostvarenja iz Francuske, od kojih više njih pripadaju ovogodišnjoj selekciji Kanskog festivala, jednog od najznačajnijih filmskih susreta u svetu.

U četvrak, 1. juna od 19 časova u Cineplexx bioskopima očekuje vas Comic night događaj uz dugoočekivani naslov ,,Spajdermen: Putovanje kroz spajder-svet“. Ulaznice su u prodaji na blagajnama bioskopa i putem aplikacije CineplexxRS. Sve posetioce Comic night događaja, pored fantastične avanture, očekuje originalni poklon poster filma. Majls Morales se vraća za sledeće poglavlje Oskarom nagrađivane Spajdermen sage. Nakon što se ponovo sastao sa Gven Stejsi, Majls Morales, bruklinski, prijateljski nastrojen Spajdermen iz okruženja, katapultira se u drugi svemir, gde susreće tim spajder-ljudi koji su zaduženi za zaštitu Multiuniverzuma.

Četiri kultna španska filma biće prikazana od 30. maja do 1. juna u Jugoslovenskoj kinoteci, u nastavku petnaestog izdanja Španskog metra. Nakon uspešno održanih programa „Savremeni film“ i „Ženski ugao“, jubilarni 15. Španski metar seli se iz Dvorane Kulturnog centra Beograda u Jugoslovensku kinoteku! I ove godine, kako već tradicija nalaže, posetioci Kinoteke biće u prilici da pogledaju ciklus „Počasna nagrada Goja“, a ove godine on će biti u znaku čuvenog reditelja Karlosa Saure (1932 – 2023). Jedan od najpoznatijih španskih filmskih stvaralaca u svetu, Saura je ovogodišnji dobitnik Počasne nagrade Goja koju dodeljuje španska Akademija umetnosti i filmskih nauka.

Portal filmske kritike Filmoskopija, koji radi pod pokroviteljstvom FIlmskog centra Srbije, objavio je poziv za nove saradnike. Poziv je otvoren za sve one koji se interesuju za film, čitaju tekstove o filmu i prate savremenu domaću i stranu filmsku produkciju, zainteresovani su za pisanje o filmu i otvoreni da uče i napreduju kroz učestovovanje u redakcijskom radu. Rok za prijavljivanje je 20. jun. 2023. godine. Pozicija saradnika u redakciji podrazumeva pisanje svih formi tekstova (kritika, ogled, esej i intervju) o prevashodno domaćem i regionalnom, ali i drugim filmovima svih rodova i vrsta. Od kandidata se očekuje odgovornost, ažurnost, posvećenost radu u redakciji, kao i poštovanje rokova za dostavljanje tekstova. Prednost će imati kandidati koji su studenti ili tek svršeni studenti.

U utorak, 30. maja 2023. godine biće održan panel „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku: Razvoj, perspektive, izazovi i novi trendovi“. Panelisti i publika će se okupiti u prostorijama Jugoslovenske kinoteke u Beogradu (Uzun Mirkova 1, Beograd) u 11 časova kako bi razmotrili ključna pitanja i izazove sa kojima se danas susreće srpska filmska industrija. Panel „Filmska industrija/kinematografija u 21. veku: Razvoj, perspektive, izazovi i novi trendovi“ organizuje Mreža kinoprikazivača Srbije u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, a sa ciljem okupljanja predstavnika relevantnih institucija, ustanova i udruženja u oblasti kinematografije i filmske industrije, producenata, distributera i prikazivača.

<<  Jun 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
  

Putopisi, Intervjui..