Više od 100 dokumentaraca na  17. Beldocsu na 11 lokacija u Beogradu - Program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će se po 17.put održati u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji u periodu od 22. do 29. maja, predstavljen je danas u Bioskopu Balkan. Prisutnima su se ispred Beldocs festivala obratili  - Mara Prohaska Marković, direktorka festivala, Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala i Igor Stanojević, selektor Beldocsa  i najavili bogat filmski i prateći program kao i brojne novine ovogodišnjeg izdanja festivala. Filmski program biće sačinjen od 103 filma, među kojima je 13 svetskih, 1 evropska, 59 regionalnih i 24 srpske premijere, kao i 25 projekata u razvoju ili različitim fazama produkcije.

Jubilarno deseto izdanje manifestacije Dani slovenačkog filma biće održano od 10. do 14. maja u Jugoslovenskoj kinoteci i predstaviće retrospektivu odabranih filmova slovenačkih autora, gostiju i učesnika od nastanka 2015. godine do danas. Organizatori revije Dani slovenačkog filma su Društvo Slovenaca "Sava" u Beogradu, uz pokroviteljstvo Ambasade Republike Slovenije u Beogradu i partnersku podršku Jugoslovenske kinoteke, Filmskog centra Slovenije i Filmskog centra Srbije.

Dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film nedavno završenog Berlinskog festivala, film Dahomej (Dahomey), autorke Mati Diop, svoju srpsku premijeru imaće na ovogodišnjem Beldocs festivalu, koji će se održati od 22. do 29. maja 2024. godine u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji. Diop je francuska autorka senegalskog porekla koja je za svoj prvi dugometražni igrani film Atlantiques 2019. godine osvojila nagradu žirija na Kanskom festivalu. „Izuzetno nam je drago što ćemo prikazati ovaj izvanredni, poetski dokumentarac koji otvara jedno jako značajno pitanje današnjice, ali i budućnosti. Posebna je čast prikazati najbolji film Berlinalea, jednog od tri najveća svetska festivala, gde već drugu godinu zaredom glavnu nagradu uzima dokumentarni film.

U nedelju 28. aprila u Kulturnom centru Beograda, Austrijski filmski festival 2024 biće svečano zatvoren projekcijom filma „Rikerl“ reditelja Adrijana Gojgingera (18h) i mini koncertom Vudua Jurgensa (19:50), muzičara i glavnog glumca u ovom filmu. Jurgens će učestvovati i u razgovoru s publikom koji će moderirati Bojan Đorđević, umetnički direktor Ring Ring festivala. U filmu „Rikerl“ istoimeni glavni junak sastavlja kraj s krajem kao ulični muzičar u Beču. Sanja da svojim melanholičnim, duhovitim pesmama napravi veliki iskorak, ali se uvek sam sebi ispreči na tom putu. Istovremeno, on se trudi da svom osmogodišnjem sinu, koji je sa njim svakog drugog vikenda, bude otac pun ljubavi.

Sve ljubitelje kvalitetnog bioskopskog doživljaja očekuje “Dan za 250 RSD” - posebna cena ulaznice (po 250 dinara) u subotu 20. aprila u CineStar bioskopima u Beogradu (Ada Mall) i Novom Sadu (Big) s tim da se dodaci za premium formate ne naplaćuju kao što su 4DX, 3D, LoveBox, VIP sedišta, Royal beds i slično. Ulaznice možete kupiti na blagajnama bioskopa i onlajn, a na raspolaganju su mnogi aktuelni filmski hitovi, među kojima su:  akcioni blokbaster sa Kirsten Danst “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, najnovija avantura “Isterivači duhova: Ledena pretnja”, sinhronizovan animirani film za decu “Nojeva barka: Mjuzikl avantura”, atraktivni “Monkey Man”, horor “Bezgrešna”, domaći filmovi “Za danas toliko”, “Poslednji strelac”, “Radnička klasa ide u pakao”, drame “Pogrešan spoj”, “Anatomija pada”, “Zbog tebe” i mnogi drugi. 

Biografski film „Ingeborg Bahman – Putovanje u pustinju” Margarete fon Trote, priča o jednoj od najuglednijih književnica nemačkog govornog područja 20. veka, stiže u domaće bioskope 18. aprila u distribuciji Five Stars. U filmu, snimanom u šest zemalja na četiri jezika, naslovnu ulogu tumači Viki Krips, jedna od najtraženijih evropskih glumica danas koju je domaća publika upoznala u „Fantomskoj niti”, a zavolela kao caricu Sisi u „Korsetu”. Njenog partnera, književnika Maksa Friša, tumači Ronald Cerfeld, poznat po saradnji sa Kristijanom Pecoldom u „Barbari” i „Feniksu” i po liku Valtera Vajntrauba u hit seriji „Vavilon Berlin”.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..