Festival se održava 29, 30. septembra, 1. i 2. oktobra 2022. simultano u više gradova u Srbiji. Pored Beograda, Novog Sada i Subotice, koji su neosporni kulturni centri, učešće u ovom lancu, su uzeli mnogi gradovi u Srbiji. Dom kulture “Studentski grad” je pored Kolarčevog NU jedina lokacija u Beogradu, gde zainteresovani mogu ispratiti bogat program ovog festivala. Ulaz na sve programe festivala je besplatan Pogledajte satnicu programa festivala:

Kino klub Sisak organizira filmsku radionicu „Korak do filma“ namijenjenu srednjoškolcima. Polaznici će kroz listopad i studeni u Centru kreativne industrije Sisak te vanjskim lokacijama grada Siska učiti o osnovama filma, pisanju scenarija, razradi ideje, osnovama snimanja filmskog materijala, zatim o montaži slike i zvuka te na kraju kao rezultat snimiti dva filma – dokumentarni i igrani. Voditelj radionica je Teo Vukšan, koji već dugi niz godina radi i školuje se na području filma i multimedije. Voditelj projekta i suradnik na radionicama Matija Holjevac, dugogodišnji je filmaš sa širokim spektrom znanja i iskustava.

Dom omladine Beograda u okviru 8. INDIE BELGRADE – Festivala američkog nezavisnog filma, raspisuje konkurs za prijavu na Indie Film Fitness Workshop. Radionica će biti realizovana od 11. do 13. novembra 2022. godine. Svi zainteresovani mogu se prijaviti slanjem konkursne dokumentacije, koja treba da sadrži kratku biografiju (ne dužu od jedne strane) i scenario ILI tritment ILI storilajn, na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Rok za prijavu je 28.10.2022. Izbor kandidata obaviće se do 5.11.2022. Učešće u radionici je besplatno. Projekte selektuje i radionicu vodi reditelj i scenarista Darko Lungulov.

Program Austrijskog festivala u Beogradu završen je sinoć, 25. septembra u Kulturnom centru Beograda projekcijom filma „Rimini“ Ulriha Zajdla i razgovorom sa montažerkom ovog filma Monikom Vili, kojoj su se ovom prilikom pridružili reditelj Ludvig Vust i festivalski selektor Aleksandar S. Janković. Tokom četiri festivalska dana, uz ovaj film su prikazana i ostvarenja „3:30 PM“ Ludviga Vusta, “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza, “Lucifer” Petera Brunera, “Rubikon” Leni Laurič, “Sunce” Kurdvin Ajub“ i Hinterland”  Štefana Ruzovickog.

„I Wanna Dance With Somebody”, „I Will Always Love You”, „How Will I Know”, „I Have Nothing”… Zaista je teško izdvojiti, a kamoli nabrojati sve hitove koje je ostvarila jedna od najvećih pop diva svih vremena, Vitni Hjuston. O tome svedoči i Ginisov rekord za najnagrađivaniju umetnicu svih vremena - sa više od 400 nagrada uključujući i 6 Gremija. Uzbudljivu i energičnu priču o njenom životu i karijeri bićemo u prilici da gledamo u filmu I Wanna Dance With Somebody: Film o Vitni Hjuston za koji je objavljen prvi trejler. U trejleru su prikazani počeci saradnje sa muzičkim producentom Klajvom Dejvisom i najupečatljiviji koncerti.

Austrijski filmski festival, koji se u ove godine održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 22. do 27. septembra, svečano je otvoren večeras, 22. septembra u Kulturnom centru Beograda. Prisutnima su se obratili Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Srbiji, Aleksandar S. Janković, selektor festivala, Ludvig Vust, reditelj filma otvaranja „3:30 PM“, i Zorana Đaković Miniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda. Adrijan Fajks je u svom uvodnom obraćanju prisutnima rekao: „Nakon prošlogodišnjeg fokusa na ženama u kinematografiji pod nazivom Velika očekivanja, ove godine festival se fokusira na selekciju pod sloganom Krajnosti, koji predstavlja raznovrsnost žanrova, umetničkih pristupa i tema, te krajnosti svakodnevnog života.

<<  Oktobar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     
      

Putopisi, Intervjui..