Pedeset godina od kada je 23. septembra 1970. odlukom o formiranju Saveta osnovan Međunarodni filmski festival FEST, svečano je obeleženo u Skupštini grada ceremonijom "Festovih 50", i dodelom 50 plaketa pojedincima koji su doprineli da naš "festival festivala" postigne svetski ugled. Ovim simboličnim gestom FEST se zahvaljuje pojedincima koji su osnovali i stvarali najznačajniju filmsku manifestaciju u zemlji tokom pedeset godina. Međunarodni filmski festival FEST osnovan je 23. septembra 1970. godine, a svoje prvo izdanje imao je 1971. godine pod sloganom ,,Hrabri novi svet". Na ceremoniji dodele diploma prisutni su bili dobitnici i njihovi potomci.

Najbolja filmska ostvarenja iz regiona nastala u poslednjoj godini biće prikazana u okviru trinaestog izdanja Međunarodnog festivala filmske režije LIFFE koje će se održati od petka, 25. septembra do utorka, 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Tokom pet festivalskih dana, publika će imati priliku premijerno u Srbiji da pogleda dva filmska naslova i da uživa u bogatom filmskom programu. Takmičarska selekcija obuhvata 10 filmova koji će biti prikazani u Narodnom pozorištu Leskovac i Bioskopu LKC.

CineStar Surprise u Ada Mallu - novootvoreni bioskop priprema iznenađenja od 24. septembra do 4. oktobra, dovoljno je da zavirite ispod sedišta!U bioskopu se događaju najlepši trenuci, opuštamo se, gledamo najnovije filmove, družimo se i provodimo vreme sa dragim osobama, a u novootvorenom CineStaru u Ada mallu u periodu od 24. septembra do 4. oktobra, po jedan posetilac na svakoj projekciji otići će kući punih ruku - čeka ga iznenađenje, poklon ispod sedišta! U srećnom paketu biće svega, od gratis bioskopske ulaznice na Stars Club Loyalty kartici, do Ada ruksaka, peškira ili ćebenceta, kozmetičkog preparata, vaučera za popuste itd. Akcija će trajati 11 dana i ukupno će biti podeljeno 300 bogatih poklon paketa.

Peti PLAN B posvećen je prvoj generaciji filmmejkera sa radionice Ateljea Varan i njihovim filmovima. U četiri termina subotom, od 19. septembra do 10. oktobra, publika će biti u prilici da vidi svih 11 filmova sa prve Varan radionice, uz stručno vođenje i razgovore sa autorima nakon projekcija njihovih filmova. U okviru drugog termina, u subotu 26. septembra od 20 časova prikazujemo filmove Rajka Petrovića, Sare Stojković i Davida Solomona. Projekcije se održavaju na terasi Doma omladine Beograda (u slučaju lošeg vremena u Tribinskoj sali), a ulaz je slobodan.

Večeras je u Domu kulture "Studentski grad" otvoreno peto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok'N'Ritam (D'n'R) pod sloganom „Peti D'n'R = čista Petica". Na otvaranju, publiku su pozdravili direktor Doma kulture "Studentski grad" Boris Postovnik,  Sandra Rančić, umetnička direktorka festivala i Mario Knezović, član žirija, a inače frontmen sastava „Zoster". Festival se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela. U takmičarskom delu, za nagrade - nagradu žirija i nagradu publike, takmiče se dokumentarni filmovi čija je tema muzika. U delu takmičarskog programa, prvo veče prikazani su filmovi REPETITOR, SUŽENI SNOVI i BURE BARETA, a u revijalnom delu emitovan je film POKAŽI MI SLIKU: PRIČA O DŽIMU MARŠALU.

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala filmske režije LIFFE održaće se od 25. do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Na taj način će i publika van Leskovca moći da uživa u najboljim filmskim ostvarenjima iz regiona nastalim u poslednjoj godini, ali i da se podseti pobednika ranijih festivalskih izdanja u posebnom programu na onlajn platformi. U okviru ovog programa će takođe biti prikazani i naslovi iz kategorije nezavisnog filma. Prodaja karata za onlajn projekcije kreće danas, 22. septembra, plaćanje se vrši on-lajn karticom, a platformi se pristupa putem linka: www.mojoff.net/leskovacfilmfestival.  Za filmove iz Takmičarskog programa i selekcije Nezavisni film cena karte iznosi 0,99€, dok se svi ostali filmovi mogu pogledati besplatno.

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
    

Putopisi, Intervjui..