29. po redu izdanje FAF-a publici će ponuditi preko 80 ostvarenja u 13 programskih selekcija. Pored Takmičarskog i Glavnog, FAF će i ove godine prikazati filmove selektovane u programe Hrabri Balkan, Bande à part i Sirovo. Ove selekcije prate nove tokove u autorskom filmu i pružaju uvid u snažne i smele autorske prostore, bez obzira na to da li su etablirani ili još uvek nesvrstani. U utorak, 28.11 u sali 1 mts Dvorane u 19 časova biće dodeljena nagrada fondacije ”Marko Glušac” koja se dodeljuje već devetu godinu zaredom najperspektivnijem mlađem montažeru dugih i kratkih, igranih i dokumentarnih formi.

Treće izdanje LAKEDANCE festivala nezavisnog američkog filma Palić (Palic American Independent Film Festival – PAIFF), biće održano od 27. do 30. novembra u bioskopu Abazija na obali Palićkog jezera. I ove godine festival publici donosi aktuelne američke filmove snimljene van sistema velikih filmskih studija: “Kako razneti naftovod”, “Klub lovaca”, “Bučerov prelaz” i “Posle sunca”. Miroslav Mogorović, direktor Lakendance festivala, povodom ovogodišnjeg festivalskog izdanja je izjavio: „Savremena američka kinematografija suočava se izazovima “novog filmskog poretka”.

Pred rasprodatom velikom salom mts Dvorane i uz ovacije publike, večeras je održana premijera filma “Lost Country” autora Vladimira Perišića kojom je svečano otvoren 29. Festival autorskog filma. Nakon projekcije, publici se poklonila ekipa filma. Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala, publici je uputio emotivno uputstvo za upotrebu filmova iz programa FAF-a i rekao: “Dobro protrljati magičnu lampu filmskog umetnika. Sačekati da dobri duh iz nje izađe i da vam skroz prekrije vidno polje. Širom zatvoriti oči i zamisliti želju, na primer, jedan Crveni kofer iz koga će iskočiti, jedna Himera, jedan Mešanac i jedna Zver.

Boro Drašković ovogodišnji je dobitnik nagrade Pogled u svet: Vojislav Vučinić koju Festival autorskog filma (FAF) dodeljuje za celokupan doprinos filmskoj umetnosti. Prizori iz filma Horoskop postali su jedan od ikoničkih znakova jugoslovenskog crnog talasa, dok ukupan Draškovićev opus predstavlja fascinantan umetnički uvid u fenomen nasilja – koji naše društvo još uvek ne uspeva da shvati, niti da na njega nađe odgovor. Plakat 29. FAF-a, rešenje vizuelne umetnice Dragane Krtinić, inspirisan je filmom Horoskop. Dragana Krtinić, autorka vizuelnog rešenja ovogodišnjeg Festivala autorskog filma je o inspiraciji rekla: “Plakat 29. FAF-a je inspirisan filmom Horoskop i naizgled bezbrižnim susretom Dragana Nikolića i kornjače, koji su zapravo crtežom smešteni na šine nadolazećeg voza.

29. Festival autorskog filma biće održan od 24. novembra do 1. decembra. Festival će u petak, 24. novembra u 19 časova u mts Dvorani svečano otvoriti film “Lost Country” autora Vladimira Perišića. Povodom srpske premijere filma održana je konferencija za medije na kojoj su se obratili Vladimir Perišić, autor ostvarenja, kao i mladi glumci filma Jovan Ginić, Ana Simeunović, Miodrag Jovanović, Lazar Kocić. Vladimir Perišić, autor filma je o svom novom ostvarenju rekao: ,,Ovaj film sam radio sa puno ljubavi, pre svega zbog mladih ljudi koji su danas tu sa mnom, kojima se zahvaljujem i ako nekom dugujem ovaj film dugujem ga njima.

Sinoć je u Domu kulture "Studentski grad", proglašenjem nagrađenih filmova, zatvoren 3. MEĐUNARODNI FESTIVAL NEMOG FILMA ĆUTANJE JE ZLATO. Nagrada Zlatno ćutanje Ex aequo (dele dva filma). Urednik Filmskog programa DKSG i umetnički direktor festivala Igor M. Toholj zahvalio se svim gostima, učesnicima i članovima žirija, koji je radio u sastavu: mr Milica Lapčević, mr Boris Balta i mr Dragan Dimčić. Selektor takmičarskog programa festivala bio je Petar Mitrić.

<<  Novembar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
   

Putopisi, Intervjui..