Obaveštavamo vas da je Akademska knjiga objavila naslov “Struktura umetničkog teksta” autora Jurija Lotmana. Knjigu je s ruskog preveo i pogovor napisao Novica Petković. […] osnovni bi se zadatak Lotmanove knjige „Struktura umetničkog teksta“ mogao da odredi kao veoma razgranato, višestrano ispitivanje načina na koje je organizovan književni tekst na osnovu jezičkoga i u jezičkome tekstu (jezik i jezičko uzimam uvek u smislu prirodnoga jezika kad god nije drugačije naznačena upotreba). Ali se ona isto tako bavi i načinima na koje on funkcioniše u kulturi i društvu. To je, verovatno, dosad najpotpuniji poduhvat da se vrlo tananim teorijskim razgraničenjima i mnogobrojnim analizama izdvoji onaj unutarnji mehanizam koji svaki uspeli književni tekst čini nosiocem izvanredno složene, višeslojne i promenljive informacije.

Udruženje Pobunjene čitateljke dodeliće u januaru 2022. godine upravo ustanovljenu regionalnu književnu nagradu „Štefica Cvek”. Godinama unazad Pobunjene čitateljke prate domaću i regionalnu književnu produkciju i intervenišu u javne kulturne politike koje često zanemaruju žensko stvaralaštvo. Ove jeseni odlučile su da nastave rad na afirmaciji ženskog i ostalih marginalizovanih stvaralaštava, a jedna od ključnih aktivnosti u tom pravcu jeste osnivanje regionalne književne nagrade „Štefica Cvek”.

Učestvuju: Ana Petrović (Da se zna), Dušan Kokot (Građanski preokret), Miloš Urošević (Žene u crnom), Daliborka Uljarević (Centar za građansko obrazovanje) i drugi. Moderiraju: Milena Berić i Srđan Hercigonja. U petak, 24. decembra, s početkom u 19 sati u KROKODILovom Centru će se održati razgovor pod nazivom Pozdrav sa crne liste u kome će učestvovati predstavnici civilnog sektora iz Srbije i iz regiona. Razgovor će biti posvećen promenjenim okolnostima u kojima se održavaju aktivnosti organizacija civilnog sektora tokom pandemije, izazovima koji ih čekaju u budućnosti  kao i u konsolidaciji demokratskih vrednosti tokom kriznih vremena.

Promocija prvog romana Sava Bojovića „Put Lučice” (Treći Trg i Srebrno drvo, Beograd, 2021), biće održana u petak, 24.12. u 19h, u Jazz Cafe Baru Mestašce, Gospodar Jevremova 25. U programu učestvuju: Savo Bojović, autor, Filip Feti Dautović, filmski producent i univerzitetski profesor, Dejan Matić, urednik, uz muzičku podršku solistkinje Sare Španović. Polazeći od prepoznatljivih beogradskih i eksjugoslovenskih toponima i karakterističnih likova iz kraja, preko evropskih aerodroma i skrivenih uličica svetskih metropola, na kojima se razotkrivaju sjaj i beda savremene Evrope, Bojovićev junak istovremeno je i putnik, ali i posmatrač sopstvenog putovanja.

Digitalna feministička škola otvoriće svoja virtuelna vrata u utorak, 21. decembra u 18 časova. Kroz druženje na Zoom aplikaciji posetiteljke i posetioci ovom prilikom moći će da saznaju nešto više o feminizmu, iskustvima regionalne saradnje i mogućnostima digitalnog okupljanja i građenja zajednice. Zamišljena kao jednogodišnji obrazovni program, Digitalna feministička škola program je Centra za ženske studije Beograd razvijen pre aktuelne pandemije i masovne onlajn nastave. Dan otvorenih vrata poslužiće kao prilika za susret sa zainteresovnom publikom i upoznavanje sa aktivnostima koje realizuju polaznice poslednje generacije.

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga, Stevan Daničić, dvadesetšestogodišnji autor romana iz Beograda, premijerno će predstaviti novu knjigu - zbirku poezije “alba”. Miljenih mladih, kao predstavnik nove generacije urbanih pisaca, Stevan već dugo izaziva poesebno interesovanje javnosti, kako zbog pisanja, tako zbog svog originalnog i upečatljivog stila. “Romantične pesme koje unutar knjige obrazuju reku preko koje autor prelazi, napisane su na oštar, iskren i neuobičajen način, ostavljajući čitaoce pod utiskom da grle kaktus na izlasku sunca”, kaže Stevan.

U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, u petak, 17. decembra 2021. godine u 19 časova u ulici Rige od Fere 4 u Beogradu, održaće se književni susret mlade pesničke scene pod nazivom ČIP – Čitaj I Poeziju. Zaprokul otvara svoja vrata mladim pesnicima sa ciljem da ih podrži i izmesti iz alternativnih prostora gde su se do sada okupljali i premesti u prostor institucije kulture u kome će biti dobrodošli. Iako su ovo pesnici iste generacije oni su različitih poetskih senzibiliteta, što pokazuje svu raznolikost naše pesničke scene. ČIP će se održavati jednom mesečno u Galeriji Zavoda – mestu ideja otvorenom za sve umetnike.

<<  Januar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne