U Domu kulture „Studentski grad“ u četvrtak, 15. oktobra, od 19.00 časova u Amfiteatru, je promocija knjige DRAGANA STOJANOVIĆA "TAMNA PUČINA" u kojoj učestvuju: Aleksandar Jovanović, Mladen Vesković i autor. Svojevrstan nastavak Ćerke španskog borca, Stojanovićeve prethodne knjige novela, Tamna pučina u istom duhu, onom koji večito preispituje stanje stvari, ustaljeni poredak, nametnute vrednosti, pa i samu istoriju, baveći se sudbinom ovdašnjih ljudi, nova knjiga Dragana Stojanovića daje još jedan pogled na ne tako davnu, kako se ponekad čini, prošlost našeg prostora.

Akademska knjiga iz Novog Sada predstavlja novo izdanje! Ova knjiga je rezultat autorovog pokušaja da zaokruži i od zaborava spase neke važnije fragmente jednog dugog i bogatog lingvističkog pamćenja, i tako predstavlja svojevrsnu rekapitulaciju njegovog višedecenijskog rada. Ona sadrži sažet rezime njegovih nastavničkih i naučno-stručnih delatnosti, zatim nekoliko poglavlja posvećenih pojedinim segmentima I aspektima tih aktivnosti, da bi cela slika bila upotpunjena prebacivanjem težišta sa autora na druge ličnosti viđene njegovim očima („autobiografija o drugima”), kroz razgranati mozaik sećanja na pedeset istaknutih lingvista koji su ostavili značajnog traga u hroničarevom životu i radu.

Treću nedelju Kaleidoskopa kulture, manifestacije koju organizuje Fondacija Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture, odnosno nedelju književnosti, u subotu, 19. septembra, u 18 časova otvara Noć književnosti. Manifestacija koja se godinama organizuje u velikim evropskim gradovima, ove godine će prvi put biti održana u Srbiji i to u okviru Kaleidoskopa kulture, u saradnji sa EUNIC-om (Klasterom kulturnih centara zemalja Evropske unije), Francuskim institutom u Srbiji i Delegacijom Evropske Unije u Republici Srbiji  kao onlajn događaj, koji će publika moći da prati na zvaničnom sajtu Kaleidoskopa kulture i Jutjub stranici Novi Sad 2021.

Za ljubitelje skandinavskih trilera i sve koje je oduševio roman Čovek od kestena stižu sjajne vesti! Seren Svejstrup, majstor trilera koji je svojom jedinstvenom veštinom pisanja hipnotisao čitaoce širom sveta, uskoro će nas obradovati nastavkom jedne od najčitanijih knjiga 2019. godine u svetu i kod nas! Čovek od kestena proglašen je za jednu od najboljih i najjezivijih knjiga ovog žanra. Roman je preveden na više od petnaest jezika, prodat u višemilionskom tiražu, a u Srbiji, u izdanju Vulkan izdavaštva, bio je najčitanija knjiga u 2019. i najprodavaniji naslov na Beogradskom sajmu knjiga prošle godine. Nastavak knjige i TV serija u produkciji Netflix-a biće objavljeni na jesen 2021. godine!

Žiri Nagrade DKSG za najbolju knjigu nefikcijske književnosti u 2019. godini  - dr Ana Stišović Milovanović, predsednica, dr Tomislav Brlek i pisac Svetislav Basara - doneo je jednoglasnu odluku da je najbolje delo nefikcijske proze koje je prvi put objavljeno 2019. godine u Republici Srbiji knjiga VLAHA BOGIŠIĆA "Nedovršeni Bogišićev Ustav i druga međuplemenska razmatranja" u izdanju Službenog glasnika. S obzirom na zdravstvenu situaciju, nagrada će biti dodeljena naknadno, uz promociju knjige, a zvanično proglašenje preko društvenih mreža Doma kulture Studentski grad biće u četvrtak 17. septembra u 20 časova. U online razgovoru učestvovaće dobitnik Vlaho Bogišić, urednik Gojko Tešić, članovi žirija Ana Stišović i Svetislav Basara. Razgovor moderira Tamara Mitrović.

Onlajn razgovor između književnice Barbi Marković i umetnice i kustoskinje Nataše Mackuljak biće organizovan 17. septembra u 19h u okviru projekta  „O zlikovcima, tuđinima i superherojima. O drugim pričama” u organizaciji mreže Create to Connect -> Create to Impact.  Ovaj projekat traje od 15. septembra do 3. oktobra, a sledeći na programu će biti razgovor sa rediteljem Želimirom Žilnikom, 19. septembra. Završne prezentacije učesnika biće dostupne online od 2. oktobra na engleskom jeziku,  a u  CZKD - Centru za kulturnu Dekontaminaciju, u Beogradu   3. oktobra 2020. godine biće održana javna prezentacija na srpskohrvatskom jeziku. Uputstvo za pristup dešavanjima na internetu nalazi se na linku >>

Posle velikog uspeha romana Deca zla, Miodrag Majić, sudija i književnik, obradovaće čitaoce novom knjigom – Ostrvo pelikana. Miodrag Majić je jedan od najuspešnijih i najčitanijih pisaca na ovim prostorima, s obzirom da je njegov prvi roman za godinu i po dana pročitalo skoro trideset hiljada ljudi. Ovoga puta, Majić je sa nama podelio priču koja će nas još jednom navesti da se zagledamo u stvarnost širom otvorenih očiju i zapitamo se da li je moguće sačuvati sebe u društvu u kojem je sudbina pojedinca beznačajna poput zrnca peska koje vetar raznosi prenoseći ga iz jednog godišnjeg doba u drugo.

<<  Oktobar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
 

Putopisi, Intervjui..