Ako imaš između 18 i 30 godina, pisac/spisateljica, novinar/ka, bloger/ka, student/kinja si ili jednostavno voliš da čitaš knjige i pišeš a želiš da budeš deo jednog od najvećih književnih festival u regionu, festivala KROKODIL, onda nam pošalji svoju prijavu do 30. maja na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. koja će sadržati kratku biografiju i motivaciono pismo. Petnaest izabranih KROKODILovih Novinara na dan će proći kroz novinarsku školu koja će se održavati svakodnevno od 5. do 12. juna a koju će voditi neki od profesionalaca iz vodećih medijskih kuća u Srbiji.

Nakon tri godine pauze, Vikimedija Srbije organizuje konferenciju urednika i urednica Vikipedije, koja će se održati 28. i 29. maja 2022. Šesto lokalno okupanje Vikipedijanaca, Vikilajv, održaće se u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru (SKIP), u Beogradu, a svi zainteresovani volonteri i volonterke, saradnici i partneri, pozvani su da se priduže i tako uveličaju događaj. Registracija je otvorena do 20. maja, 23:59. Vikilajv je lokalna konferencija Vikipedijanaca i Vikimedijanaca iz Srbije tokom koje se obrađuju razne teme u vezi sa slobodnim znanjem, Vikimedijinim projektima, kao i aktuelnim kampanjama i inicijativama koje za cilj imaju veću dostupnost slobodnog sadržaja na interentu i veću uključenost volontera u Vikimedijin pokret.

Kada kažemo rep muzika, obično pomislimo na globalni umetnički fenomen koji je iznedrila afroamerička zajednica i koji obuhvata čitav niz elemenata: oblačenje, nakit, ponašanje, rimovanje, semplovanje, pravljenje bitova, matrica... Nastao je početkom 80-ih, dugo se i u različitim pravcima razvijao, ali je njegovu esencijalnu ideju do kraja izveo... čekajte - Dorćolac, Beograđanin, Srbin - Bege Fank! Knjiga „Dobar Rep“ Predraga Vukčevića Bege Fanka nesvakidašnje je provokativna vožnja kroz istoriju stila, nabijena erudicijom, stavom i - možda najvažnije - duhom!

Promocija antologije savremene srpske poezije „Logične pobune” održaće se u četvrtak, 19. maja, u 19 časova, u SKCNS Fabrici. Na promociji će govoriti autori i autorke čija poezija je deo ovog izdanja: Dejan Kanazir, Maša Seničić, Jelena Anđelovska, Branislav Živanović, Stevan Bradić i urednik književnog programa Studentskog kulturnog centra Novi Sad, Jovan Gvero. Antologiju je objavila izdavačka kuća Laguna. Reč priređivača Stevana Bradića: „Kakva se poezija danas piše? Ko su pesnici i pesnikinje koji još uvek i uprkos svemu istrajavaju u ovom neobičnom poslu, koji je možda najkompleksniji način da se suočimo sa svetom oko sebe i sa nama samima?

U sredu 18. maja u 19.00 časova u Kafe-knjižari ŠTRIK, Vlajkovićeva 7  +  LIVE Instagram DKSG je gostovanje tribine DKSG u knjižari ŠTRIK povodom njihovog izdanja priča SILVIJE PLAT. Razgovor o knjizi priča SILVIJE PLAT – Džoni Panika i Biblija snova u prevodima Đorđa Tomića, Marije Obradović i Bojane Dodić (Štrik, 2021). Zbirka sabranih priča Silvije Plat, posthumno objavljena, s predgovorom Teda Hjuza, prvi put se pojavljuje na srpskom jeziku. Neke od priča su bile objavljivane u časopisima, druge su pronađene u zaostavštini.

Promocija knjige Borisa Leinera "Azrini svjedoci" održaće se 21. maja u 19 časova u SKCNS Fabrici. Pored autora, govoriće i kourednica izdanja Jasminka Mitrić, novinar Nenad Baraković i urednik književnog programa Studentskog kulturnog centra Novi Sad, Jovan Gvero. Boris Leiner, legendarni bubnjar Azre, Vještica, Haustora itd. nakon intrigantne autobiografije "Sve bio je ritam" objavio je zbirku fanovskih priča pod nazivom "Azrini svjedoci". Radi se o jedinstvenoj knjizi koju su napisali isključivo fanovi Azre iz celog regiona. Među najmarkantnijima su upravo priče iz Srbije. Šaroliko je to štivo - i zabavno, i ludo, smešno, dirljivo, pa čak i misaono...

Obaveštavamo vas da je novosadska izdavačka kuća Akademska knjiga objavila roman Nikole Matjea Deca njihova za njima koji je 2018. godine nagrađen Gonkurovom nagradu. Roman je za Akademsku knjigu s francuskog prevela Olja Petronić. Avgust 1992. Dolina izgubljena negde na istoku Francuske, visoke peći koje više ne rade, jezero, vrelo popodne. Antoni ima četrnaest godina i, da bi razbio dosadu, sa rođakom odlučuje da ukrade kanu i ode da vidi šta se dešava sa druge strane, na čuvenoj nudističkoj plaži. Na kraju tog puta Antonija čekaju prva ljubav i prvo važno leto, ono koje odlučuje o svemu posle. Biće to drama života koji počinje.

<<  Maj 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
     

Putopisi, Intervjui..