U utorak 6. decembara u 19.30 u Klubu Dim (Cetinjska 15) - ''Gramofon na jednu noć''  je luksuzno opremljena knjiga na 407 strana. Nastala je tokom Covid perioda, od januara do decembra 2020. Knjiga je tvrdog poveza sa velikim brojem ilustracija koje je radila akademska slikarka, Sanja Raonić, a štampana je u čuvenoj i najstarijoj štampariji u jugoistočnoj Evropi, OBOD Cetinje. ''Gramofon na jednu noć'' sadrži 166 songova, koji su po brojevima, i nazivani, odnosno nemaju konkretno svoje ime već broj, što je jedna povezujuća nit sa gramofonom. Svih 166 pesama grupisano je u 12 vinila - po godišnjim dobima / mesecima kako su pesme nastajale, tokom pandemijske godine, od januara do decembra 2020.

Novosadska izdavačka kuća Akademska knjiga je objavila roman Žensko francuske književnice Kamij Lorans (Camille Laurens, 1957), u prevodu Svetlane Stojanović. „Ovo je priča o tri žene: o meni, koja pripovedam život junakinje romana od rođenja do odrastanja njene kćerke. Druga žena je moja majka, domaćica, koja bez odobrenja muža nije mogla da se zaposli ili otvori račun u banci. Treća je moja kći, ona mi je donela slobodu.” „Ideju za ovaj roman dao mi je pokret MeToo. Želela sam dublje da proučim žensku sudbinu, položaj žene u društvu. Istraživala sam koji su to životni i moralni stavovi koje same žene prenose jedna drugoj iz generacije u generaciju.”

U Muzeju savremene umetnosti Beograd u subotu 3. decembra 2022. godine u 13 časova biće održana promocija pratećeg kataloga izložbe „Nepouzdani pripovedač” Mrđana Bajića. Dvojezična publikacija na 280 strana donosi uvide u Bajićevu umetničku praksu kao i u koncepciju aktulene izložbe koja je postavljena na svih pet nivoa Muzeja i u Parku skulptura. Umetnikov bogat i slojevit višedecenijski skulptorski i crtački opus predstavljen je i elaboriran kroz autorske tekstove, fotodokumentaciju radova, muzejske postavke i detaljnu bibliografiju.

U sredu, 30. novembra u 19.00 velika sala SKC vodi se razgovor o o pokretanju značaju, razvoju i rezultatima projekta Kritičko izdanje dela Ive Andrića. Učestvuju: akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora Zadužbine i Uređivačkog odbora KIDIA, prof. dr Zorica Nestorović, urednik, i prof. dr Milan Aleksić, priređivač. Zahvaljujući odluci Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića o početku rada na kritičkom izdanju dela Ive Andrića, donetoj u septembru 2016. godine, na inicijativu akademika Mira Vuksanovića, predsednika Upravnog odbora, i prof. dr Radivoja Mikića, tadašnjeg potpredsednika, srpska kultura dobila je sedamnaest knjiga „Kritičkog izdanja dela Ive Andrića“ koje je od 2017. do danas objavila Zadužbina Ive Andrića.

Francuska književnica Kamij Kušner gostovaće u Beogradu i Novom Sadu, na poziv izdavačke kuće Akademska knjiga, Francuskog instituta u Srbiji i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu zbog promocije svog romana Familia grande i debate „Ćutanje u službi dominacije” koja je organizovana istim povodom. Roman Familia grande govori o skandalu koji je pokrenuo društvene debate u Francuskoj i u celom svetu jer autorka Kamij Kušner, kćerka poznatog francuskog lekara i političara Bernara Kušnera, u knjizi optužuje očuha, jednog od najpoznatijih francuskih politikologa i medijskih ličnosti Olivija Dijamela, za seksualno zlostavljanje njenog brata blizanca kada je imao 13–14 godina.

Promocija prve istorije Meksika na srpskom jeziku Nova opšta istorija Meksika, objavljene u izdanju novosadske izdavačke kuće Akademska knjiga, će se održati u utorak, 29. novembra u 13 časova u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu, Studentski trg 1. Na početku promocije će se obratiti rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić, ambasador Meksika gospodin Karlos Isauro Feliks Korona i glavna urednica i direktorka Akademske knjige Bora Babić, dok će o knjizi govoriti prevodioci i urednici izdanja doc. dr Bojana Kovačević Petrović i prof. dr Dalibor Soldatić i rukovodilac Centra za studije Latinske Amerike FPN-a prof. dr Zoran Krstić.

Vikimedija Srbije se po drugi put pridružuje globalnoj kampanji #SheSaid (Rekla je) koja ima za cilj poboljšanje vidljivosti značajnih žena kroz kreiranje ili dopunu citata čije su one autorke. #SheSaid će na Vikicitatu na srpskom jeziku trajati od 25. novembra do 20. decembra. Vikicitat je Vikipedijin „sestrinski projekat“ koji je osnovala i podržava Zadužbina Vikimedija. Svrha projekta je proizvesti skup citata poznatih osoba, književnih dela i poslovica kako bi isti bili široko dostupni. Budući da Vikicitat na srpskom još uvek ima mnogo neostvarenog potencijala, još jedna od ideja kampanje je da on oživi i pokrene zajednicu volontera koji će mu aktivno doprinositi.

<<  Decembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
 

Putopisi, Intervjui..