Sedmi po redu skup „Poetskog društva Vid“ biće održan 17. decembra u galeriji „Polet“, u Cetinjskoj 15, sa početkom u 18 časova. „Poetsko društvo Vid“ svakog meseca na svojim večerima ugosti po jednog istaknutog umetnika, koji kratkim govorom otvori veče i sa prisutnima podeli svoje viđenje poezije, a neretko nešto i odrecituje. Decembarski skup će svojim prisustvom uveličati mlada glumica Teodora Dragićević, koja će govoriti stihove pesnikinje Marte Petričević. „Poetsko društvo Vid“ osnovano je u aprilu ove godine, kao plod dugogodišnje ljubavi trojice osnivača- Alekse Matića, Andreja Jarčevskog i Nikole Vjetrovića, prema poeziji i njenom kazivanju.

Panel diskusija „Doprinos arhitekata iz Srbije izgradnji afričkih zemalja" biće održana u ponedeljak, 11. decembra u 18 časova u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Panel diskusija u Muzeju afričke umetnosti ima za cilj da kroz prezentacije i diskusiju predstavi rezultate rada panelista o arhitektonskom i urbanističkom nasleđu arhitekata iz Srbije nastalog na afričkom kontinentu u proteklih šest decenija. Panelisti se kroz istraživački, naučni, umetnički i kustoski rad bave arhitekturom na teritoriji Afrike, te će predstaviti niz projekata kojima su arhitekti iz Srbije doprineli građenju identiteta država Afrike posle dobijanja nezavisnosti šezdesetih godina prošlog veka.

U susret novogodišnjim i božićnim praznicima, iz sveta stiže jedna dobra vest. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji i Irskoj, o kome piše Gardijan, pokazuje da je tokom 2021. i 2022. godine najmlađa publika 24% više pažnje posvetila knjigama nego prethodnih godina. Ovakvi podaci za Srbiju nisu dostupni, ali činjenica je da broj dečjih izdanja domaćih i stranih autora raste. Pored toga, opšte je poznato da praznični paketići ispod jelke u Srbiji nisu potpuni ukoliko u njima nema bar jedne knjige. Vulkančić se zato, kao i svake godine, potrudio da tokom decembra pripremi izdanja koja najmlađi najviše vole, a koja će im pored novih saznanja doneti i mnogo zabave.

Prvi EUPL festival u Beogradu održaće se od 13. do 15. decembra u KC Gradu (Braće Krsmanović 4) i EU Info centru (Kralja Milana 7) u organizaciji Trećeg Trga i Srebrnog drveta. Gošća festivala biće holandska književnica Gerda Bles. Festival je posvećen dobitnicima EUPL nagrade, koju dodeljuje Komitet za Nagradu Evropske Unije za književnost, a realizovaće se u okviru projekta Trećeg Trga Readers Exchange, finansiranog od strane Programa Kreativna Evropa. Prvog dana festivala Gerda Bles će posetiti Katedru za nederlandistiku, gde će sa studentima Filološkog fakulteta razgovarati o svom romanu Mi smo svetlost.

Drama spisateljice iz Malija o porodičnom, bračnom, ljubavnom i seksualnom životu savremenih afričkih žena! Javno čitanje komada „Devojke“ Salimate Togore biće održano u subotu, 9. decembra u 19 časova u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu (MAU). Drama „Devojke“ Salimate Togore, autorke iz Malija, izvorno je napisana na francuskom jeziku, do sada neobjavljivana i neprevođena, a izvedena je jedino u okviru scenskih čitanja posvećenih dramaturgiji frankofone Afrike u okviru Avinjonskog pozorišnog festivala.

Ove nedelje će se održati dva događaja u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu uKneza Miloša 56. U utorak, 5. decembra, u 18.00 časova Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavljaju projekciju kratkometražnog filma „Život posvećen umetnosti“ i razgovor o Pavlu Beljanskom i njegovoj zbirci. Film će biti prikazan u originalnoj verziji na srpskom jeziku sa titlovima na italijanskom koje je realizovao Italijanski institut za kulturu u Beogradu. Snimljen 2019. godine povodom obeležavanja stogodišnjice prvog diplomatskog angažmana Pavla Beljanskog u Stokholmu, film akcentuje najbitnije epizode iz biografije kolekcionara, uključujući i period njegovog boravka u Rimu (1935–1940).

Novosadska izdavačka kuća Akademska knjiga objavila roman Beskućnik, uvaženog pisca i filmskog reditelja Namika Kabila. U autobiografskom romanu Beskućnik Namik Kabil postavlja univerzalno i intimno pitanje, gde nam je kuća, u Trebinju, Minhenu, Sarajevu ili tamo gde se rado vraćamo. To pitanje dobija novi zamah kada sećanja počinju da blede i kada želimo da podvučemo neke važne crte u životu. Autorova kuća postaje glavna junakinja nostalgične i nežne, ali istovremeno i bolne i tužne pripovesti o ljubavi, porodici, besmislenosti rata, dramatičnim selidbama, o gubicima, prijateljstvima, sećanju…

<<  Decembar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..