I najzad evo priče! Princ Hari prvi put iznosi svoju priču, i s ogoljenom i neustrašivom iskrenošću opisuje svoj put. Ključna publikacija, knjiga Rezerva, puna je uvida, otkrića, samopreispitivanja i teško stečene mudrosti o večitoj moći koju ljubav ima nad tugom. Bila je to jedna od najtužnijih slika XX veka: dva dečaka, dva princa, koračaju iza kovčega svoje majke dok ih svet gleda, u žalosti – i užasu. Dok su princezu Dajanu spuštali na večni počinak, milijarde ljudi su se pitale šta prinčevi Vilijam i Hari osećaju i misle – i kako će njihovi životi dalje teći. Dvanaestogodišnji princ Hari, pre nego što je ostao bez majke, svima je bio poznat kao bezbrižno dete, vetropirasta rezerva ozbiljnijeg naslednika. Tuga je sve promenila.

Ovogodišnja konferencija urednika i urednica Vikipedije održaće se 1. i 2. aprila, u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom (SКIP) centru, u Beogradu. Sedmi Vikilajv po redu, biće u znaku 20 godina Vikipedije na srpskom jeziku. Pozivaju se svi zainteresovani urednici i urednice Vikipedije, volonteri Vikimedije, saradnici i partneri da se događaju pridruže. Vikilajv je lokalna konferencija Vikipedijanaca i Vikimedijanaca iz Srbije tokom koje se obrađuju razne teme u vezi sa slobodnim znanjem, Vikimedijinim projektima, kao i aktuelnim kampanjama i inicijativama koje za cilj imaju veću dostupnost slobodnog sadržaja na internetu i promociju volonterizma. Кonferencija takođe ima za cilj okupljanje, umrežavanje i razmenu znanja među urednicima najveće onlajn enciklopedije na Balkanu.

Razgovor o knjizi kratke proze Mesečeva duša i druge priče (Centar za afirmaciju stvaralaštva Poetikum, Кraljevo, 2021), održaće se u sredu, 29. marta od 19 časova u Parobrodu. Osim autorke, o „junakinjama (n)ovog doba“ iz pera Zobenice, govoriće Milica Milenković, književna kritičarka, uz moderiranje Кatarine Lazić, urednice književnog programa u Parobrodu. Simboličkim slikama, kroz preplitanje tradicionalnog i savremenog u 21. veku, Zobenica progovara o ženskom kulturološkom nasleđu. Neimenovani likovi iz urbane i seoske sredine, sa autoputeva i iz okrilja morskog pejzaža, suočavaju se s izazovima u porodičnim odnosima, s nasiljem, ali i vrednostima prijateljstva i solidarnosti. Niz alegorijskih priča posvećen je odnosu prirode i žene u potrazi za svojom suštinom. 

Veliki broj dece i roditelja prisustvovao je ovog vikenda predstavljanju knjige Povratak u Neobuzdaniju i druge priče za slatku noć u Ada Mall Shopping Centru. U pitanju je jedinstvena zbirka 13 priča 8 autora u izdanju Vulkančića, od koje je deo prihoda usmeren na opremanje dečjih biblioteka širom Srbije. Razgovor sa autorima zbirke: Stašom Vukadinović, Rankom Trifkovićem, Jovanom Kešanski, Jelenom Jovanović, Dušanom Pejčićem i Stefanom Tićmom, vodila je Ivon Jafali. Publika ih je pozdravila nizom aplauza, a najveću podršku dobili su glumci Škole glume Veliki Mali Princ, Sofija Nikolić i Nikola Jonić, koji su čitali odlomke iz priča. Nakon događaja autori su potpisivali knjige i družili se s decom. Tokom predstavljanja knjige Povratak u Neobuzdaniju i druge priče za slatku noć pročitan je i deo priče Rozi i čarobne cipele popularnog pisca, Ivana Tokina, koji je prvi put pisao za decu, ali je bio sprečen da prisustvuje događaju.

Izložba “Tri godine Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije” otvorena je 16. marta 2023. godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Na ovoj izložbi predstavljeno je 60 radova šest autora i autorki koji su učestvovali u ovom rezidencijalnom programu: Dragane Radanović, Ilije Jakovljevića i Anđele Janković iz Srbije, i Alize de Pen, Kler Bro i Leopolda Pridona iz Francuske. Svako od rezidenata izlaže po 10 radova iz projekata koje su razvijali tokom rezidencija u Pančevu i Angulemu.

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) raspisali su konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa za 2023. godinu. U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autorke/autora iz Srbije u Angulemu (Francuska) od 20. oktobra do 20. decembra 2023. godine, kao i francuske strip autorke/autora koji će boraviti u Pančevu (Srbija) u oktobru 2023. godine. Konkurs je otvoren od 10. marta do 30. aprila 2023. u ponoć, a imena dobitnice/dobitnika biće objavljena 16. maja 2023. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Promocija zbirke poezije „Suteren“ u izdanju Zaprokula, novog laureata prestižnog pesničkog priznanja „Novica Tadić“, mladog pesnika Mata Uljarevića, biće održana na Svetski dan poezije u utorak, 21.marta u 13 časova u Galeriji Zaprokula. Na ovaj značajan dan biće raspisan i novi, šesti po redu JAVNI POZIV mladim pesnicima za KNJIŽEVNI KONKURS „NOVICA TADIĆ“. Autentična književna pojava velikog Novice Tadića prenela je na prestižnu pesničku nagradu koja nosi njegovo ime deo posebnosti, oplemenjujući je i ističući u odnosu na druge.

<<  Mart 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..