U DOMU KULTURE "STUDENTSKI GRAD" u četvrtak, 4. marta od 19.00 časova, u klubu Magistrala „Dragan Ve Ignjatović” obeležava se 200 godina od rođenja FJODORA DOSTOJEVSKOG i gost NIKOLA MILJKOVIĆ predstaviće roman DVOJNIK. Dvojnik(rus. Dvoйnik) je drugi roman Dostojevskog, objavljen 1846. u časopisu Otadžbinski zapisi. Priča prati unutrašnju borbu glavnog lika, koji se neprestano susreće sa čovekom koji mu je fizički identičan ali samouveren i agresivan. Dvojnik počinje da preuzima kontrolu nad junakovim životom, pokušavajući da mu uništi ugled u društvu. U nemogućnosti da pobegne od njega, za glavnog junaka čak i najobičniji događaji poprimaju užasavajuće posledice, a on vrlo brzo dolazi do ivice nervnog sloma. Roman predstavlja vrstu psihološke studije podvojene ličnosti. 

U subotu, 6. marta od 11 časova u KROKODILovom Centru u okviru programa Eat&Talk #7: Švedska Ambasador Švedske u Srbiji Nj. E. Jan Lundin i pozorišnа rediteljkа Anjа Sušа razgovaraće o švedskoj književnosti, kulturi i svakodnevici sa Milicom Joksimović iz Udruženja KROKODIL. Istovremeno će biti predstavljeno stvaralaštvo tri značajne savremene švedske autorke čije su knjige prevedene i objavljene u Srbiji - Lene Andešon, Sare Stridsberg i Agnes Lidbek. Tokom događaja, publika će moći da se posluži specijalitetima s veganskog švedskog stola koje priprema Lars Ekberg, kuvar u Ambasadi Švedske u Srbiji. 

169. broj časopisa Kultura, koji je izašao iz štampe, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, sadrži dve tematske celine: Kritičko mišljenje u digitalnom dobu – kultura, umetnost, mediji i Putevi menadžmenta u kulturi – obrazovanjem do profesije. Tematsku celinu Kritičko mišljenje u digitalnom dobu – kultura, umetnost, mediji priredile su prof. dr Milena Dragićević Šešić i prof. dr Mirjana Nikolić, koje u uvodnoj reči navode kako je „razvoj, eksplozija društvenih mreža u koje se sve ranije uključuje i najmlađa populacija, a posebno intenzivnost interakcije koja se zahteva na mrežama, postavila i nova obrazovna pitanja koja bi trebalo da se tiču najvećeg broja stanovnika.

Pred poštovaocima Nirvane, jednog od najvećih bendova svih vremena, i fanovima Kurta Kobejna, čoveka koji je obeležio muzičku industriju i modernu kulturu čitave planete, nalazi se knjiga Serving the Servant: Kobejn, legenda koja živi. Delo Denija Goldberga, Kobejnovog menadžera i bliskog prijatelja koji je sve vreme bio uz njega, upoznaće vas na jedinstven način sa životom i karijerom slavnog muzičara. Privatni život, kao i poslovni uspesi, vanserijski talenat, specifičan način rada i posvećenost muzici, intrigiraju fanove širom sveta ali i svrstavaju Kobejna među neprolazne umetnike čija zaostavština nastavlja da živi.

Pozivamo Vas u utorak, 02. marta u 19h u UK Parobrod na ciklus tribinu: Fenomen rokenrol kulture – od ideologije ka praksi. Teme tribine biće su Uticaj medija na muzičku scenu od dvehiljaditih godina do danas & Važnost potkulturalnih praksi u savremenom društvu. Tribina Uticaj medija na muzičku scenu dvehiljaditih godina markiraće pitanja razvoja lokalne muzičke scene i istaći važnost programa radija Dvestadvojke. Sagovornik Miloš Georgijević Gera, voditelj na Dvestadvojci i član benda Mortal Kombat, napraviće osvrt na važnost praksi radija od ranih dvehiljaditih godina do danas, kroz zastupljenost potkulture u javnom diskursu.

U subotu 27. februara u 19.00, Instagram i Fejsbuk DKSG, u okviru programa PANONIJA KAO SUDBINA razgovor o stihovima Đorđa Balaševića. Gost je autor knjige POP KNJIŽEVNOST u izdanju DKSG - MUHAREM BAZDULJ. „Balašević se u masi svojih pjesama bavi nečim što bi stari Grci možda nazvali mimoilaženjem s Kairosom. Kairos je u Staroj Grčkoj bio bog pravog trenutka. Kod Balaševića vi uvijek imate neki lirski subjekt koji bi bio sretan da se nešto desilo u drugom trenutku od onog kada se desilo." - M. Bazdulj - Pop književnost.

Vikimedija Srbije i Ambasada Švedske i ove godine pokreću Vikigep kampanju u Srbiji kroz organizaciju uređivačkog maratona. Ovaj uređivački maraton biće deo globalne akcije koja ima za cilj smanjenje jaza u pogledu sadržaja o ženama na Vikipediji. Trajaće od 1. do 8. marta, kada će simbolično na Međunarodni dan žena biti održan virtuelni događaj sa organizatorima iz celog sveta. Od 1,7 miliona biografija na Vikipediji, samo 20% čine biografije žena. Takođe, primetan je manji broj urednica u odnosu na urednike. Kampanja Vikigep ima za cilj da promeni ovo.

<<  Mart 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..