Dani knjige Filmskog centra Srbije, manifestacija na kojoj će biti predstavljena najnovija izdanja ove institucije iz oblasti filma i filmske umetnosti, održaće se od 14 do 20. maja 2021. godine na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Publika će imati priliku da, tokom trajanja manifestacije, kupi knjige po promotivnim cenama u periodu od 10 do 20 časova. U petak, 14. maja u 18 časova na programu je promocija knjige Ivane Kronje „Estetika eksperimentalnog i avangardnog filma: telo, rod i identitet”, u subotu 15. maja u isto vreme biće predstavljeno izdanje „Pisci u bioskopu” Slobodana Šijana, a dan kasnije u 18h delo Bogdana Zlatića „Pčelinjak u osinjem gnezdu”.

Izdavačka kuća Booka nastavlja sa praksom objavljivanja najkvalietnije recentne književne produkcije, a sada sa posebnim zadovoljstvom najavljujemo dve sjajne knjige dve talentovane spisateljice, jedne  Francuskinje i jedne koja pristiže iz naše zemlje kao jedan od najtalentovanijih novih književnih glasova. Karin Tuil rođena je 1972. godine u Parizu. Do sada je objavila jedanaest romana, a pisala je kratke priče i tekstove za časopise. Njena dela su prevođena na engleski, italijanski, grčki, holandski, kineski i nemački jezik. Ana Miloš je rođena 1992. u Beogradu. Objavila je zbirku priča „Kraj raspusta“ (2019) i zbirku poezije „Govori grad“ (2020). Dobitnica je nagrada „Miodrag Borisavljević“ (2016) i „Đura Đukanov” (2019). 

Regionalna književna nagrada „Miodrag Ćupić”, jednoglasnom odlukom žirija pripala je Branislavu Zuboviću iz Novog Sada za knjigu poezije „Tremor” i Aleksandru Ćukoviću iz Nikšića za knjigu poezije „Xerostratov asistent”. Žiri je radio u sastavu: Andrija Radulović (predsjednik), prof.dr Radoje Golović (član) i Miomir Đurišić (član). Iz saopštenja žirija: Branislav Zubović je napisao knjigu poezije „Tremor” u stilu starih majstora, oslanjajući se na ponajbolju tradiciju srpske poezije, knjigu bez poze, nižući potresne slike gdje se ironija povlači pred stvarnošću, budno osluškujući sudbinu čovjeka i svijeta.

Molijerovi dani, književna manifestacija Francuskog instituta u Srbiji, počinju 11. maja 2021, od 14 sati, otvaranjem Salona frankofone knjige. Salon frankofone knjige biće priređen u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, od 11. do 15. maja. Štandovi će biti izloženi ispred i unutar Francuskog insituta koji će ugostiti sve one koje zanimaju prevodi sa francuskog na srpski, ali i knjige na francuskom jeziku. Biće izloženi i prodavani romani, eseji, stripovi, knjige za decu, biografije, grafički romani…U okviru Molijerovih dana, koji se odvijaju u znaku obeležavanja 70. rođendana Francuskog instituta u Srbiji, biće priređeni zanimljivi razgovori, onlajn ili uživo, sa frankofonim i srpskim književnicima, filozofima, strip autorima, izdavačima, prevodiocima, filmskim umetnicima, muzičarima, naučnicima, ilustratorima...

U petak, 7. maja 2021. u 20:00 u Domu omladine Beograda u okviru ciklusa tribina: GNEVNI FILMOVI, učestvuju neki od autora filmova sa ovogodišnjeg Martovskog festivala: Milutun Petrović (Zaklinjem se), Filip Čolović (Potreba za mržnjom), Ivan Milosavljević (Plava granica) i Vojin Vasović (Veliki robot). Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari. Tema dvanaeste tribine u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“ biće nagrađeni filmovi 67. i 68. Martovskog festivala. Martovski festival je najdugovečniji, jedan od najznačajnijih domaćih i evropskih festivala ovog tipa, mesto podrške domaćim autorima, tačka susreta filmskih profesionalaca i pasioniranih gledalaca, prostor za brojne projekcije, radionice i predavanja, mesto razgovora, dogovaranja i razvoja novih ideja, upoznavanja novih tehnologija, ukrštanja mišljenja i razmene kreativnih energija.

Pozivamo Vas u petak, 07. maja  u 20h u UK Parobrod na ciklus tribinu: Fenomen rokenrol kulture – od ideologije ka praksi. Tema tribine biće: Redefinisanje devedesetih i promene unutar muzičkih praksi dvehiljaditih. Autor i moderator je Jelena Pavićević a gost je Oliver Nektarijević (KKN). Tribina Redefinisanje devedesetih i promene unutar muzičkih praksi dvehiljaditih ima za cilj da predstavi umetničku praksu benda Kanda Kodža i Nebojša, koja datira od ranih devedesetih godina prošlog veka do danas. Kreirajući narativ koji se formirao u periodu albuma Guarda Toma i Igračka plačka, ideološki koncept je izmestio granice žanrovski determinisanog konstrukta, implementirajući ska i rege unutar ustanovljene rokenrol kulture.

Kada neko, poput grčke spisateljice Alki Zei, iza sebe ima decenije stvaralačkog iskustva i desetine priznatih ili nagrađenih romana, a uz to i zavidne godine životnog iskustva, nesumnjivo je da će u književnoj istoriji ostaviti veliki trag. Poznata kao neprikosnoveni autoritet u pisanju književnosti za adolescente, višestruko nagrađivana u okviru young adult (omladinskog) literarnog žanra, Alki Zei (1925–2020) pisala je fikciju koja je na granici s bigrafijom ili ispovednom književnošću. Roman Konstantina i njeni paukovi (Heliks 2020) tematizuje jedan od ključnih problema s kojim se suočavaju mladi danas, a to je problem dostupnosti droge.

<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     
      

Putopisi, Intervjui..