Centar za likovno obrazovanje poziva decu i mlade starije od 10 godina da se prijave na blok radionicu grafike, koja će se održati 26. i 28. jula 2021. godine od 18 do 21 sat. Tema julske radionice grafike je Leto u mom gradu, a tehnika koju ćemo ovom prilikom upoznati je linorez. Radionica je namenjena deci koja su zainteresovana da nauče nešto novo i oprobaju se u izradi grafika. Tokom ove radionice, svi prijavljeni polaznici će imati priliku da crtaju, režu linoleum, i urade otisak uz pomoć profesionalne grafičke prese.

Važan deo 58. Oktobarskog salona čini Filmski program u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6). Kustosi Ilarija Marota i Andrea Bačin odabrali su radove sledećih umetnika: Niko Vašelari, Siprijen Gajar, Džeremi Deler i Sesilija Bengolea, Sesil B. Evans, Mark Leki, Anri Sala, Igor Simić, Marijana Simnet, Kolin Snep sa Maurom Hertigom. Liminalni potisak u smislu fizičkog otpora, izloženosti opasnim situacijama i gubitka kontrole, često izražen u performansima Niko Vašelarija (Nico Vascellari), prisutan je i u video-radu Posetite unutrašnjost Zemlje (2020), koji je deo Filmskog programa. Vašelari evocira poetske i naučne eksperimente vezane za lik čoveka koji leti, od Leonarda da Vinčija i nadalje, sa referencom na film – citiranjem uvodne scene Felinijevog Slatkog života (1960). 

Kolektivna izložba skulptura „Tok" autora koji predstavljaju tri generacije vajara biće otvorena u utorak, 20. jula u 19 sati u prostoru BW EXPERIENCE na drugom spratu tržnog centra Galerija. Publika će imati priliku da vidi skulpture, objekte i do sada neizlagane radove na papiru i drvetu našeg čuvenog vajara i teoretičara Koste Bogdanovića. Ovoj izložbi pridružiće se i Kostin prijatelj i kolega Marko Vukša, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, zajedno sa svojim studentima Kristinom Ivić, Pavlom Radovićem i Mihailom Kovačevićem. 

Od 29. jula u periodu od 17-22h će biti otvoreno Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti mladih koje se ove godine prvi put predstavlja beogradskoj publici, a organizuje se pod okriljem ULUS-a na više lokacija u Beogradu (Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, Dom kulture Studentski grad, Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin (Barutana), Amam (Planetarijum), Sahat kula, Kula Nebojša, KC Footnote, KC Magacinu i nizu javnih prostora u gradu. Bijenale organizuje Organizacioni tim Bijenala mladih u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a, a novost projekta je produkcija 40 novih radova mladih umetnika. 

Vreme je za prvi gejm! Konačno otkrivanje Red Bull Metamorfoza gejming stanice je zakazano za utorak 20. jul od 18h u Dorćol Platzu! Red Bull Metamorfoza pozvala je početkom godine studente kreativce i gejmere širom Srbije da udele novi život čuvenom Red Bull Miniju sa svojim kreativnim idejama. Tokom trajanja konkursa nekoliko desetina prijava širom Srbije je stiglo, a stručni žiri u sastavu Tina Vujanović (Nova S), Vojislav Perić (Supreme Nexus) i Stefan Prstojević (Garage12) izabrao je pet finalnih timova.

Oktobarski salon - Beogradsko bijenale je uveliko u toku. Kako je zbog poznate situacije sa pandemijom odložen prošlog oktobra, ova važna beogradska umetnička smotra ima svoje 58. izdanje tokom ovog leta, sve do 22.avgusta. Naziv ovog Oktobarskog salona je ''Sanjari''. Kustosi, Ilarija Marota i Andrea Baćin, okupili su 64 međunarodne umetnice i umetnika, iz svih delova sveta, a većina njih nikada ranije nije izlagala u Beogradu ili na Balkanu. Ovo je prilika da beogradska publika vidi neka aktuelna ostvarenja i nove produkcije umetnika iz celoga sveta, a pojedini radovi predstavljaju i nove produkcije koje su rađene upravo za ovu izložbu odnosno koncept Sanjara.

<<  Jul 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
 

Putopisi, Intervjui..