Izložba „Zdravko Pečar – (AUTO)POTRETI” biće otvorena na Dan Afrike, u subotu, 25. maja u 13 časova u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Izložba se organizuje povodom trideset godina od smrti Zdravka Pečara, osnivača Muzeja afričke umetnosti, ali i istaknutog revolucionara, novinara, diplomate i istraživača afričke kulture i istorije. Kustosi izložbe su dr Nemanja Radonjić, Emilia Epštajn i Ana Knežević. Kustosi izložbe su povodom otvaranja izjavili: „Izložbom „Zdravko Pečar – (AUTO)POTRETI” pokušali smo da iz nekoliko perspektiva prikažemo kaleidoskopsku ličnost Zdravka Pečara, odnosno njegov život i sve što je ostavio za sobom, u formi poliptiha: kroz istorijske događaje, duh vremena, revolucionarne godine, diplomatske gestove, istraživačka i istorijska dela, fotografska i štampana svedočanstva, značajnu dokumentaciju, te kroz različite, uvek poletne akcije s katkad ambivalentnim rezultatima i posledicama“.

Centar za ženske studije u Beogradu i Agencija KomunikArt pozivaju zainteresovane strip autorke i autore iz Srbije da se prijave za učešće u dvodnevnoj umetničko-teorijskoj radionici na temu reprezentacije rodnih uloga u savremenom autorskom stripu. Radionica će se održati 8. i 9. juna u Pančevu i osmišljena je sa ciljem da se podstakne razmena znanja iz oblasti rodnih prava između organizacija civilnog društva i domaćih strip autorki/a, preispita reprezentaciju rodnih uloga u domaćim i stranim stripovima koji su dostupni na srpskom tržištu, i ponudi sistematizovana i primenljiva znanja iz feminističke teorije. Autorke/i će imati priliku da novostečena znanja primene u svom umetničkom radu i  umreže se radi dalje saradnje.

Putujuća izložba FUTURE PERFECT koja ce biti otvorena 24. maja u galeriji - legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića,već godinama širom sveta predstavlja savremenu vizuelnu umetnost iz Nemačke, ukazujući publici na nova pitanja koja otvara budućnost i tragajući zajedno s njom za odgovorima na ta pitanja. Pod nazivom koji se odnosi na glagolsko vreme u engleskom jeziku Future Perfect, svršeno buduće vreme, koje označava radnju koja će se završiti u budućnosti pre neke druge radnje, slično kao futur II u nemačkom ili srpskom, izložba na prvom nivou Muzeja savremene umetnosti i Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića prikazuje radove šesnaest umetnica i umetnika koji se bave vizijama budućnosti i spekulacijama o toku istorije.

32. Memorijal Nadežde Petrović održava se od 21. septembra do 31. oktobra 2024. na više lokacija u Čačku: u izložbenom prostoru Umetničke galerije Nadežda Petrović, Spomen zbirci Bogića Risimovića Risima, Galeriji Narodnog muzeja u Čačku, Galeriji Etnološkog muzeja u Čačku i javnim prostorima. Ulaz na programe je besplatan, a naziv izložbe 32. Memorijala Nadežde Petrović je  “Memorijal Sonja S.”, referenca na dve žene, dve umetnice i društvene aktivistkinje, obe rođene u Čačku – glumicu Sonju Savić, čiji legat baštini Umetnička galerija Nadežda Petrović, i slikarku Nadeždu Petrović, čije ime nosi Galerija, ali i središnji kulturni događaj grada – Memorijal Nadežde Petrović.

Treći Naučni piknik, naučni događaj za sve uzraste, održaće se u organizaciji Festivala nauke 17. i 18. maja od 11 do 19 časova, pod sloganom MISLI ZELENO u Arboretumu Šumarskog fakulteta na Banovom brdu, u ulici Kneza Višeslava 1.  Partner Naučnog piknika je kompanija  Yettel, namenjen je posetiocima svih uzrasta, a ulaz na sve programe je besplatan. Na otvaranju Naučnog piknika, u petak 17. maja u 11 časova, nastupiće Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta. Pored 18 interaktivnih naučnih prezentacija, radionica i izložbi sa 130 naučnih komunikatora, koje rade u kontunuitetu, posetioce Naučnog piknika očekuje i atraktivan program na Naučnoj bini.

Predstavljanje prve audio-publikacije „Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan“ u okviru Međunarodnog dana muzeja! Muzej afričke umetnosti od svog osnivanja do danas raznovrsnim programima koje kreira nastoji da posetiocima približi umetnost i kulturu afričkog kontinenta. Zastupajući uverenje da bogata riznica koju ova ustanova kulture baštini mora biti dostupna svima, 2015. godine je izložbeni prostor prilagođen posetiocima sa invaliditetom i kreiran besplatan program za starije sugrađane koji se održava svakog prvog četvrtka u mesecu, čime je otvoreno novo polje njegovog delovanja.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..