Izložba „Art brut. Radovi iz kolekcije Infeld“ u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Srbiji prikazaće, u periodu od decembra 2023. do maja 2024, oko 100 radova art brut umetnosti iz kolekcije ove bečke porodice industrijalaca. Prvi deo izložbe biće otvoren 16. decembra u Beogradu, u Salonu Oto Bihalji-Merin Muzeja naivne i marginalne umetnosti (Nemanjina 3), a posete je potrebno najaviti dan ranije putem e-mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Salon je otvoren svakog radnog dana od 10 do 20 časova, i subotom od 12 do 18h. Izložba će od 18. januara 2024. biti otvorena i u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Od 12. do 24. decembra 2023. // Galerija Doma omladine Beograda. Otvaranje izložbe: utorak, 12. december u 19:00 časova. Godišnji program za 2023. u Galeriji Doma omladine Beograda završava se izložbom “Ogledalo” Katarine Živković. U pitanju je instalacija koja nas uvodi u autorkin svet mašte i snova, istovremeno propitujući lični i kolektivni odnos prema tehnologiji i njenom sve ubrzanijem razvoju. Vizuelni jezik je blizak estetici naučno-fantastičnih filmova i temama: budućnosti čovečanstva, alternativne istorije, robota i veštačke inteligencije.

Izložba „Wings of desire“ biće otvorena od subote 09.12. u galeriji KvArt BW, u prizemlju tržnog centra Galerija, kod ulaza I. "Wings of desire“ predstaviće beogradskoj publici radove iz najnovije produkcije Paula Ričarda Landauera, Miljana Stevanovića i Aleksandra Smederevca. Radovi ova tri umetnika bliski su svojim poetikama. Apstraktni izraz im je zajedničko polazište. Kontemplativni i introspektivni pristup, poštovanje prirode i traganje za iskonskim u čoveku, ali i slikarstvo kao misaoni proces ih međusobno povezuju. Paulovo stvaralaštvo je gotovo ritualnog prizvuka, duboko duhovno, istovremeno snažno i nežno. Na pojedinim radovima koristi zemlju iz Brijuna i pesak iz Barselone.

Izložba Glassification.hu - Majstori stakla iz Mađarske, u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Mađarskog instituta u Beogradu – Kolegijum Hungarikum i Muzeja primenjene umetnosti će biti otvorena u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, u petak, 15. decembra 2023. godine, u 19 časova. Izložba Glassification.hu - Majstori stakla iz Mađarske kroz dvadeset remek-dela desetoro autora predstavlja presek savremene mađarske umetnosti u staklu koja po estetskoj vrednosti i tehnološkoj izradi trenutno zauzima jedno od prvih mesta u svetu.

Drugo izdanje Meta World festivala savremene umetnosti biće održano od 9. do 15. decembra u sali Bioskopa Balkan u Beogradu. Meta World festival je usmeren ka savremenom stvaralaštvu: muzici, slikarstvu, teatru i modnom dizajnu, ali i novim granama kao što je umetnost gejminga i primena veštačke inteligencije i tehnologija u razvoju kulturne industrije. Festival obrađuje i temu rodne ravnopravnosti, a pored koncerata, instalacija i prezentacija, biće organizovane i diskusije na aktuelne teme.

Ciklus predavanja autora dr Rajke Bošković održaće se u okviru ciklusa izložbi UMETNOST I LIČNOST– skulptorke iz kolekcije MSUB na drugoj izložbi ovog ciklusa pod nazivom Neprozirnost prozirnog – Gordana Kaljalović Odanović. Prvo u nizu javnih vođenja i predavanja pod nazivom Izazov materijala biće održano u subotu, 9. decembra u 13 časova na izložbi NEPROZIRNOST PROZIRNOG – Gordana Kaljalović Odanović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Tom prilikom gost će biti Gordana Kaljalović Odanović. U subotu 16. decembra u isto vreme gost dr Rajke Bošković na javnom vođenju i predavanju Skulptura – Objekat – Instalacija biće dr um Radoš Antonijević, dekan FLU, Beograd.

<<  Decembar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..