Najpopularnija stono-strateška ratna igra sa minijaturama na svetu – Warhammer 40.000 u Ada mall Shopping Centru. Regionalni Warhammer 40.000 turnir u Srbiji –  najpopularnija stono-strateška ratna igra sa minijaturama na svetu, posebno popularna u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, u subotu 9. jula od 10h do 22h održava se na trećem spratu Ada Mall Shopping Centra. Kao i u drugim stono-strateškim minijaturnim ratnim igrama, igrači vode bitke koristeći minijaturne modele vojnika, borbenih vozila i različitih čudovišta.

Izložba „Klikeri" umetnika Vladana Sibinovića biće otvorena u ponedeljak, 04. jula sa početkom u 20 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija. Posetioci će imati priliku da vide slike, printove i zidnu instalaciju instpirisanu pitanjima o dosezanju sreće. „Klikeri" su četvrta po redu izložba kustoskog projekta "Perspektiva 22" koja predstavlja selekciju istoričarke umetnosti Ane Kršljanin i deo je godišnjeg izložbenog programa galerije Štab.

Samostalna izložba "Suzovača", umetnice Dee Džanković otvara se 08. jula u 19 časova u Galeriji Monolog u Cetinjskoj 15, u Beogradu - Ponekad da izrazi konkretnu misao, viziju ili aspekt, a ponekad da artikuliše apstraktni ili emocionalni univerzum izvan reči. I obrnuto, na umetnost je uvek uticao sam čin komunikacije. Argumenti, rasprave, kritike i nove inspiracije su jedni od ključnih izvora kada je u pitanju stvaranje umetnosti. Često ova mesta komunikacije i sama postaju subjekat umetničkih radova. Rafaelova freska "Atinska škola", slika "Veseljaci tokom Maslenice" Franca Halsa ili "Ručak" Dijega Velaskeza, između bezbroj drugih, prikazuju različite oblike verbalne komunikacije u raznovrsnim društvenim okruženjima tokom različitih vremenskih razdoblja.

U okviru redovnog programa 5. jula 2022. sa početkom od 19 sati, u Centru za likovno obrazovanje, Šumatovačka 122 na Vračaru biće održana tribina pod nazivom „Umetničke prakse kroz individualno osnaživanje autora i demistifikaciju nametnutih autoriteta“. Ovom prilikom će Marko Lađušić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu pokušati da kroz lično iskustvo, a u korelaciji sa publikom demistifikuje nametanje određenih autoriteta u oblasti likovne umetnosti. Ideja  predavanja jeste da se ojačaju individualni autori, kao samostalni umetnici, izloženi sudu javnosti, publike, stručne javnosti....

Žiri za nagradu Veliki pečat 2022: Jelena Jocić, grafičarka, laureatkinja Velikog pečata 2021. godine, Sava Ristović, istoričar umetnosti i Vladimir Milanović, grafičar, sastao se u utorak, 28. juna u 14 časova. Žiri je pre svega izrazio izuzetno zadovoljstvo što je Grafički kolektiv dobio novi izlagački prostor. Galerija Grafičkog kolektiva decenijama je bila drugi dom generacijama grafičara od kojih su neki predstavili svoje radove i na ovoj izložbi. Žiri je uveren da će se tradicija nastaviti u novom prostoru koji će i mlade generacije prepoznati kao svoj drugi dom, a nada je opravdana njihovim učešćem na ovoj izložbi.

Projekat BIOFABRIKA predstavlja umetničku produkciju u obliku eksperimenata, gde se koristi i obrađuje potpuno nov, biorazgradiv i održiv materijal – SKOBI. Glavna namena ovog materijala je da ponudi alternativna rešenja u cilju očuvanja životne sredine, kao, na primer, da zameni plastiku kao najvećeg zagađivača planete, ali je otkriven i njegov veliki potencijal u zameni tekstila. Materijal SKOBI ćemo u okviru projekta BIOFABRIKA promovisati kroz nekoliko faza: putem radionica za pravljenje materijala u kojima učestvuju učenici umetničke srednje škole „Bogdan Šuput“; kroz predstavljanje koncepta bio-razgradivog dizajna, kroz nekoliko samostalnih i grupnih izložbi i „site-specific“ akcija, panel diskusija i na samom kraju prikazivanjem dokumentarnog filma o procesima nastalim tokom trajanja samog projekta. 

<<  Jul 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..