Pozivamo Vas na samostalnu izložbu Nebojše Despotovića pod nazivom "Kad ne bi bilo vetra lišće ne bi šaputalo", koja će se održati u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije od utorka, 19. oktobra. Izložba je koncipirana na delima likovnog karaktera velikog formata na platnu i  malog formata na rezbarenom drvetu nastalih u poslednje dve godine. Dela uvršćena u postavku predstavljaju emblematične primere poslednjeg umetnikovog opusa koji je okarakterisan jakim prisustvom introspekcije. Sadržaj izložbe je baziran na različitim elementima narativnog karaktera koje umetnik često upotrebljava u predstavama i u naslovima dela koja su u ovom projektu bazirana na sećanju.

Izložba Dizajn sekcije 2021, se održava u prostoru galerije SKC-a od 15. oktobra do 19. novembra 2021. Ovogodišnja tradicionalna izložba stvaralaštva dizajna, u organizaciji Dizajn sekcije ULUPUDS-a, objedinjuje radove 62 umetnika koji su svoj talenat iskazali u različitim oblastima. Predstavljeni radovi, od kojih je većina realizovana i objavljena, uokvireni zajedničkom izložbom, pružaju sliku o aktuelnim tendencijama u dizajnu, o kriterijumima u vrednovanju istog i njegovom unikatnom oblikovanju. Na ovoj grupnoj izložbi jedinstvenog estetskog senzibiliteta savremenog čoveka, dizajn, kao prepoznatljivost vizuelnog identiteta naše svakodnevnice, predstavljen je i prikazan kroz radove iz oblasti grafičkog i veb dizajna, štampane materijale, knjige, kataloge, logotipe, ali i kroz dizajn upotrebnih i dekorativnih predmeta, industrijski, modni i dizajn enterijera.

Povodom obeležavanja 101. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, ova institucija otvorila je konkurs za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2021. godinu u četiri kategorije takmičenja. Prijave za konkurs moguće je slati najkasnije do 25. oktobra 2021. godine, a detaljan opis kriterijuma, formulari i pravila slanja nalaze se na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu LINK >>

U utorak, 19. oktobra u 13 časova u Sali rektora Rektorata Univerziteta umetnosti, biće održan razgovor iz serijala “Art Talks” Austrijskog kulturnog foruma, sa vizuelnim umetnicima Marielom Cvetić i Julianom Turnerom. Njihovi radovi deo su online platforme „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance” na kojoj je izloženo 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije. Rad Juliana Turnera „Kuća cveća’’ je instalacija koja prikazuje izbor stilističkih vrhunaca iz bivše rezidencije, a sada mauzoleja Josipa Broza Tita. U njoj se sreću citat, autocitat i materijalni citat.

Izložba slika „Morski pejzaži“ Sava Pekovića biće otvorena u ponedeljak, 18. oktobra sa početkom u 19 sati u prostoru BW Experience, na drugom spratu tržnog centra Galerija. Za Pekovića je slika događaj, trenutak koji se dešava. U njegovom radu prisutni su svi elementi koje jedna slika treba da ima - boje, dimenzije, linije ali bez aluzije na nešto. Umetnik smatra da slika ne treba da prenosi nikakvu poruku, već da je sama po sebi poruka. Njegova dela teže predstavljanju praznine, odnosno prisutnosti.

14. oktobra u 19 časova je u Galeriji Doma kulture “Studentski grad” otvorena IZLOŽBA RADOVA NAGRAĐENIH AUTORA NA XX BIJENALU STUDENTSKE GRAFIKE SRBIJE. Izlažu: Ivana Milosavljević, Filološko-umetnički fakultet, Kragujevac, Nevena Ostojić, Fakultet likovnih umetnosti, Beograd,  Dunja Stanojević, Filološko-umetnički fakultet, Kragujevac, Anđela Jordanović, Fakultet umetnosti, Zvečan, Maja Urošević, Fakultet likovnih umetnosti, Beograd, Nikola Milošević, Filološko-umetnički fakultet, Kragujevac.

<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..