BEOGRADSKI FESTIVAL MOZAIKA se po treći put održava u Beogradu od 18. janura do 9. februara u Kući Legata (Knez Mihajlova 46). Prvi put je održan 2016. godine, a zatim 2018. U međuvremenu je održan u Kulturnom centru u Parizu, a predstavljen je izborom od 25 mozaika i na izložbi "Balkanski mostovi" u Plovdivu. Ove godine biće predstavljeno preko 100 dela 84 autora iz Srbije i inostranstva a poseban akcenat stavljen je na mozaičku scenu Austrije i Bugarske. Što se tiče stvaralaca iz Srbije, do sada su predstavljene sve tendencije i pravci, kao i svi značajno autori.

Nakon prve prezentacije održane u okviru Kondenz festivala 29. oktobra 2021. godine u Ostavinskoj galeriji, projekat Ples do nove zore biće predstavljen u svom konačnom formatu 15. januara 2022. godine u 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Rad se prikazuje u okviru programa JAVNOST I PROSTOR Centra za kulturnu dekontaminaciju. Ovo istraživanje i umetnički odgovori na brojna pitanja koja su se generisala tokom kolektivnog rada i otkrivanja istorijskih primera plesa kao otpora započeto je još 2020. godine.

U četvrtak 13.01.2022. od 18h održaće se predstava “Na klupi sa Vojvodom Vukom” u okviru manifestacije Starogradska zima u parku Vojvode Vuka. U pitanju je edukativni prikaz života ovog velikog vojskovođe kroz izvedbu mladog glumca Uroša Stefanovića. Predstava je zamišljena kao interaktivna i ima za cilj da uputi publiku u život, hrabrost i značaj Vojvode Vuka. Scenario je napisala i priredila Anđelka Đukić, koja je 2017. napisala predstavu sličnog karaktera “Spomenici govore” koja je održana na Kalemegdanu u organizaciji kulturnog društva LADA i Centra za Razvoj Ideja.

Samostalna izložba umetnika Konstantinosa Patelisa Milićevića pod nazivom "Nigde određeno", prva je postavka u novoj, 57. izlagačkoj sezoni Galerije Doma omladine Beograda. Biće otvorena u utorak, 18. januara u 19 časova, a posetioci će moći da je posete do 30. januara. Kustoskinja izložbe je Jovana Trifuljesko. Ulaz u Galeriju DOB je slobodan, radno vreme od utorka do subote je od 12:00 do 21:00, nedeljom od 12:00 do 18:00, a ponedeljkom Galerija ne radi. Izložba "Nigde određeno" predstavlja svojevrsnu aluziju na univerzalnost problema kojima se umetnik bavi.

Otvaranje izložbe je u subotu, u Galeriji Kvart BW (TC Galerija) 15. januara 2022. u 19:00 časova. Izložba nosi naziv "THIS IS ANDREJ BJELIĆ", kojom će  umetnička inicijativa KVART BW, zajedno sa Galerijom ŠTAB, beogradskoj publici predstaviti radove umetnika kroz selekciju crteža i slika u kombinaciji tehnika olovke, pastela i akrila na papiru i platnu, često intenzivnog kolorita, nastale tokom 2021. godine. Dominantni motiv Andrejevih radova je njegov autoportret, a izložba obuhvata nekoliko različitih stilskih i tematskih faza.
Izložba “THIS IS ANDREJ BJELIĆ” biće otvorena za sve posetioce do 24.01.2022. godine.

Svake subote, tokom januara i februara 2022.g. održavaju se besplatne radionice za decu i mlade u Kulturnom centru Dorćol i prostorijama galerije H vitamin. Ovi projekti su namenjeni polaznicima uzrasta od 14 do 19 godina. Radionice imaju za cilj da prolaznicima omoguće da kroz kreativan rad se edukuju u oblastima video žurnala, kaligrafije i istorije umetnosti. Potpuno su besplatne za sve prijavljene učesnike. Projekta u okviru Kulturnog centra Dorćol obuhvata radionice video žurnala, koje vodi Nemanja Lađić.

<<  Januar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne