Na pariskoj reviji visoke mode čuvenog brenda Chanel, koreografkinja Blanka Li je još jednom održala lekciju majstorskog, minimalističkog, klasičnog stila u kome je blistala. U širokim belim pantalonama i tamnoplavom džemperu na pruge sa mitskim Chanel 5 logotipom i malom srebrnom torbom istog brenda – nesumnjivo, jednostavna i besprekorna odevna kombinacija Blanke Li bila je povod za brojne naslovne strane koje prate poznati januarski modni događaj. Najšira publika Blanku Li poznaje kao saradnicu Pedra Almodovara, koja je kreirala pokret i gestikulacije svih njegovih filmskih junaka.

Nakon uspešnog programa u 2022. godini koji smo realizovali u Muzeju, Salonu muzeja i Galeriji- legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, na današnjoj konferenciji smo najavili naš program za predstojeću 2023. godinu. Tom prilikom prisutnima su se obratili: Marijana Kolarić (direktorka Muzeja savremene umetnosti), mr Mišela Blanuša (šefica Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi
kustoskinja Zbirke slikarstva od 1900. do 1950. / muzejska savetnica), Miroslav Karić (kustos Salona Muzeja savremene umetnosti).

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak i Galerija Matice srpske, predstavljaju čačanskoj publici izložbu Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske, koja će trajati od 02. februara do 22. marta 2023. godine. Izložba se realizuje kao uvodni program u okviru projekta Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine. Na svečanom otvaranju, u četvrtak 2. februara u 18.00 sati publici će se obratiti Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe, dok će izložbu svečano otvoriti Milun Todorović, gradonačelnik Grada Čačka.

Nakon četiri meseca u ponedeljak 23. januara je završena izložba „Nepouzdani pripovedač“ Mrđana Bajića, jednog od vodećih umetnika savremene umetničke scene u Srbiji. Izložba, postavljena na svih pet nivoa Muzeja i u Parku skulptura, obuhvatala je preko 150 radova od kojih je 12 umetnik namenski producirao za ovu priliku, kao i novu interpretaciju projekta Yugomuzej. Kroz hronološki i tematski koncipirane izložbene celine publici su pruženi uvidi u sve faze razvoja Bajićeve umetničke prakse (skulptorske i crtačke), specifičnosti pristupa, postupaka, u promišljanju medija skulpture i njegovih mogućnosti unutar i izvan umetničkih konteksta.

Samostalna izložbe laureatkinje ULUS-ove nagrade zlatna paleta za 2021. Jelene Ilić pod nazivom "SLIKE" će biti otvorena u sredu 25. januara u 19 časova u Galeriji ULUS u Knez Mihailovoj. Radovi koje izlažem, pojedinačno su bez naziva. Tako ovaj naziv postaje zajednički, objedinjujući za sve radove koji se nalaze na izložbi. Radovi su: slike na platnu, slike na daskama, zatim slike na papiru i slike objektima. Kombinovala sam tehnike, akrilne boje, tuš, lepila pirinčani kineski papir, koristila četku i pero za crtanje. Objekte sam pravila kao likovne celine od već postojećih predmeta, slagala ih, igrala se, slikala predmetima. Izložba je otvorena do 13. februara 2023.

U utorak, 24. januara u 19č u Parobrodu u saradnji sa Naiva Art Kult Kovačica biće otvorena memorijalna izložba „Između jave i sna – Troja i Ja“ Jana Husarika. Izložba će sadržati 55 slika uglavnom rađenih tehnikom ulje na platnu iz oba ciklusa autora ( Žeđ i Troja ). Uz slike biće prikazane i medalje, plakete, priznanja po kojima je autor bio jedinstven. Među slikama naći će se i prva slika iz 1960-te godine kao i poslednja iz 2017-te. Većina slika nije bila do sada prezentovana javnosti i jednim delom je iz porodične a drugim iz privatne kolekcije. Posebnu težinu izložba dobija zbog originalne tematike slika, kao i slika posvećenih Troji koje su kapitalnog formata.

<<  Januar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
     

Putopisi, Intervjui..