Čitajte o... umetnosti kroz izdanja Muzeja savremene umetnosti. Sajt www.citajteo.rs vam nudi priliku da čitate o mnogim umetnicima koji su obeležili jugoslovensku umetnost dvadesetog veka. Kroz digitalizovane izložbene kataloge i druge muzejske publikacije možete da pratite razvoj moderne umetnosti i budete svedoci stvaranja umetničke scene druge polovine XX veka u Jugoslaviji, na kojoj je Muzej savremene umetnosti aktivno učestvovao. Od prve izložbe održane u Salonu Moderne galerije, one Nedeljka Gvozdenovića iz maja 1961, preko izložbi Ivana Tabakovića, Milana Konjovića, Miodraga B. Protića, Stojana Ćelića, Dušana Džamonje, Marina Pregelja, Miće Popovića, Olge Jevrić, Petra Omčikusa, Vojina Bakića, Peđe Neškovića, Radomira Reljića, Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Vladana Radovanovića i Ivana Kožarića, ređaju se imena najznačajnijih jugoslovenskih umetnika.

Obaveštavamo vas da je raspisan Konkurs i da je otvoren Poziv za volontiranje za 24. Međunarodni video festival VIDEOMEDEJA. Prijavljivanje se vrši isključivo online, tako da ostajete sigurni, a produktivni. Konkurs je otvoren od 1. aprila i trajaće do 15. juna 2020. godine, a prijave za volontiranje su otvorene do 1. septembra 2020. godine.​ Međunarodni video festival VIDEOMEDEJA će se održati u periodu od 8. do 10. oktobra 2020. godine u Novom Sadu. Svi ljubitelji video umetnosti će moći da uživaju u programskom delu festivala koji će i ove godine činiti najnovija i inovativna umetnička dela iz sveta savremene video umetnosti.

Posle pomeranja održavanja 14. izdanja „Serbia Fashion Weeka“ za maj zbog vanrednog stanja, tim naše nacionalne Nedelje mode, nastavlja sa društveno odgovornim akcijama. Nakon što je svoj tim stavio u službu pomoći starijim licima u Novom Sadu, „Serbia Fashion Week“ okupio je nekoliko srpskih dizajnera koji su počeli da šiju zaštitne maske. Marija Šabic, Bata Spasojević, Suzana Perić, Nataša Župac, Milica Tričković, Katarina Andrejić, Maja Krsmanović, Nataša Perkovski Adžić, Olja Srejić, Silvana Tošić, Nataša Cristonati i Zaga Kalmar prvi su domaći dizajneri koji su se priključili ovoj akciji.

U ovom periodu u kom su solidarnost i ljudskost potrebniji nego ikad, „Serbia Fashion Week“ volinterski tim, zajedno sa Leo klubom "Mileva Marić Ajnstajn", pridružio se akciji „Color Media Communications“ u pomoći starijim sugrađanima u Novom Sadu, kojima je potrebna asistencija prilikom nabavke životnih namirnica, plaćanja računa, šetnje kućnih ljubimaca i drugih poslova koje treba da obave izvan svojih stanova i kuća. Svi kojima je pomoc potrebna  mogu da se jave na telefon  „Color Media Communications" 021/472-05-12 , svakim radnim danom od 9 do 17 časova.

Portal SEEcult.org poziva sve ljubitelje savremenih vizuelnih umetnosti na vođenja kroz više od 100 izložbi koje smo proteklih godina snimili u muzejima i galerijama širom Srbije, razgovarajući sa više stotina umetnika i kustosa o konceptima, idejama i stavovima koje su želeli da predstave, ali i o problemima sa kojima se suočavaju na sceni. Osim serije priloga u okviru projekta Vođenje, koji realizujemo od 2012. godine, pozivamo sve da pogledaju na našem YouTube kanalu i više od 60 priloga nastalih u okviru projekta Kritika na delu NFC Filmart, koji partnerski realizujemo u tekstualnom i video formatu, u saradnji sa brojnim likovnim kritičarima i izložbenim prostorima.

Shodno vanrednim merama Vlade Republike Srbije koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja virusne zaraze COVID-19, nismo u mogućnosti da u planiranom terminu, 28. marta, za javnost otvorimo izložbu _Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019_. Zbog toga ćemo u narednom periodu umetnička dela zastupljena na njoj učiniti dostupnim na našem sajtu i društvenim mrežama. Autorke koncepcije ove izložbe su kustoskinje Muzeja savremene umetnosti: Mišela Blanuša, Rajka Bošković, Svetlana Mitić i Žaklina Ratković.

<<  April 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
282930   

Putopisi, Intervjui..