U sklopu XV Festivala KROKODIL, od 16. do 18. juna, u saradnji s Nordeus fondacijom, a uz podršku Evropske Unije kroz projekat READ – Regionalna mreža za kulturnu raznolikost, organizujemo niz radionica i predavanja posvećenih fenomenu gejminga i kreiranju narativa za video-igre. Program će se odvijati u DEČIJOJ I GEJMING ZONI, na prostoru parka ispred Muzeja Jugoslavije, Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd. Pridružite nam se!

U utorak 6. juna u 18 časova u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Knez Mihailovoj, biće otvorena izložba to dwell:BEST – Južni Tirol/Beograd u okviru programa 18. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA 2023. Ova izložba predstaviće arhitektonske susrete troje arhitekata i biroa iz Beograda i troje iz Južnog Tirola, koji pripadaju različitim generacijama. Učesnici su Aleksandar Stjepanović, AKVS arhitekti, Othmar Barth, Martin Gruber, NAEMAS Architekturkonzepte i SARDO arhitekti iz Beograda. Kustos izložbe je David Kalas.

Na Festivalu-u-Opoziciji u organizaciji Centra za nove medije_kuda.org, koji će biti održan u KC Labu u Novom Sadu od 8. do 11. juna 2023. godine, u četiri programske celine učestvovaće preko 40 učesnika, učesnica i organizacija iz devet evropskih zemalja. Stalni pogoni događaja – OUR ‘Accompanyings’ (improvizacije i performansi), DžuBoks (razmena materijala), Zvučna instalacija i Čitalački pult – iniciraju umetničku produkciju u festivalskom formatu, i to sa namerom da afektizuju i konceptualizuju improvizaciju kao umetnički, kulturni i društvno-politički (protiv)stav suprotstavljen komercijalizaciji, trivijalizaciji, depolitizaciji i predatorskoj utilitarizaciji umetnosti.

Olga Jevrić – Кompozicija i struktura – naziv je izložbe koja će u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, Кuće legata i Umetničke galerije „Nadežda Petrović” biti priređena od 3 – 25. juna  2023. u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku, nakon premijerne izložbe održane u Galeriji SANU prošle godine, koja je bila upriličena povodom značajnog jubileja – stogodišnjice rođenja istaknute jugoslovenske i srpske vajarke, akademika i legatora. Publici će ovom putujućom izložbom biti predstavljena dela iz dva legata umetnice koja su poklonjena Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Кući legata u Beogradu u pažljivo selektovanom obimu.

Izložba fotografija "Sakralno nasleđe Srba u Mađarskoj", Vladimira Markovića, svečano će biti otvorena u utorak, 6. juna 2023. godine, u 19 časova, u Odeljenju za kulturu Ambasade Mađarske - Collegium Hungaricum, Gračanička 14, Beograd. Izložbu će otvoriti Ivan Stanić, istoričar umetnosti, dok će u muzičkom delu programa nastupiti pijanistkinja Ksenija Djačenko. Izložba fotografija "Sakralno nasleđe Srba u Mađarskoj", Vladimira Markovića, otkriva umetničke vrednosti srpskog sakralnog graditeljstva 18. veka.

Istorijski muzej Srbije ima zadovoljstvo da Vas obavesti da će od subote 3. juna započeti realizacija programa pod nazivom „Subota u Istorijskom muzeju”, koji  predstavlja raznovrsne prateće programe u okviru izložbe „Čekajući stalnu postavku” namenjene svim uzrastima. Prateći programi će se održavati svake subote od 13 časova i obuhvatiće stručna vođenja kroz aktuelnu izložbu, stručna vođenja na posebne teme i kreativne radionice za decu. Subota 3. jun u 13 časova – Кreativna radionica „Vladarske krune” namenjena deci uzrasta od 6 do 12 godina. Radionicu vode kustoskinje Olgica Lukanović i Marija Lakić. Zbog ograničenog broja mesta, dolazak je neophodno najaviti na mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

<<  Jun 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
  

Putopisi, Intervjui..