Od 02. do 27. oktobra u NGVU biće predstavljena izložba Darije S. Radaković Sviđa mi se da ti ne bude prijatno. Kao najava, uvod i sastavni deo izložbenog projekta, rad ove izložbe predstavljen je i na bilbordima u Beogradu. Postavka samostalne izložbe Sviđa mi se da ti ne bude prijatno obuhvata instalacije, objekte i tekstualne radove iz Darijine umetničke arhive. Kustos izložbe je Branislav Dimitrijević. „Sasvim je izvesno da radovi Darije Radaković imaju svoje utemeljenje u Dišanovom „otkriću” readymade-a. Pa ipak, za razliku od većine baštinika ove linije, njen je rad daleko...

Dve decenije stvaralaštva vajara Ivana Gračnera biće predstavljeno na velikoj retrospektivnoj izložbi pod nazivom „Poprečni presek / Intersection”, koja se otvara, u utorak 4. oktobra u Kući legata (Kneza Mihaila 46) u Beogradu. U periodu trajanja izložbe posetioci će imati priliku da vide skulpture i objekte nastale iz različitih faza Gračnerovog umetničkog stvaralaštva od samog početka do danas.
Čari ovih umetničkih skulptura prikazuju savršen spoj drveta i metala, kao i umetnikovo poštovanje prirode, stoga pri obradi drveta veoma vodi računa da ni na jedan način ne remeti harmonični sklad koji je dat nastankom materijala koji koristi za rad.

Osmo izdanje Nova Festivala, posvećenog savremenom strip stvaralaštvu, biće otvoreno 4. oktobra u 19 časova u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, izložbom radova Anđele Janković iz Srbije i Leopolda Pridona iz Francuske. Ovih dvoje umetnika su izabrani kao rezidenti u okviru trećeg konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa. Anđela Janković (1998) će predstaviti svoj projekat stripa “Normal Events / Normalni događaji”, koji je sačinjen od više zasebnih priča o običnim ljudima iz Beograda.

Prošle su izložbe Javni hobi, 2020. godine, i Javni hobi 2, 2021. godine, a planirana dve godine, treća izložba u nizu Javni hobi bavi se prepoznavanjem talenta, školovanjem umetnika, i podržavanjem stvaralaštva. O ovim i srodnim temama će razgovarati stručnjaci, umetnici, i publika. Na otvaranju, 1. oktobra od 19 časova, biće objavljeno ko dobija nagradice za doprinose Nenadovoj zbirci i izložbama Javni hobi. Panira se i vesela lutrija. Publika će moći da gustira koktel od tri sastojka, primeren imenu X vitamin i sazna voćni, vitaminski sastojak.

Peta po redu izložba u okviru projekta  galerije ARTE, Kolekcionar kao kustos i selektor, nosi naziv ’’Identiteti’’ i otvorena je u četiri izlagačka prostora ove galerije (Andrićev venac 4 i 12, Kralja Milana 3 i 48), uz prisustvo velikog broja umetnika koji su izlagali, ljudi iz javnog i kulturnog života Beograda i ljubitelja umetnosti. Sve do 19. novembra, posetioci će biti u prilici da vide ovu značajnu izložbu, koja predstavlja radove umetnika mlađih generacija, čija su dela nastala tokom poslednjih šest decenija. Stvarajući u postmodernoj eri lišenoj jasno definisanih stilskih pravaca, ovi umetnici kroz individualni lični izraz teže da kreiraju sopstveni identitet.

U Kući kralja Petra od 30. septembra – 7. oktobra 2022. - Kako se u Beogradu živelo, radilo, tugovalo, uživalo, kad je krenuo prvi tramvaj, kad je grad dobio javno osvetljenje, koji deo varoši je najstariji, gde se nalazio prvi park, ko su bili talenti naše međuratne muzičke scene, koji plac je najskuplje prodat u istoriji Beograda? Odgovore na ova, ali i druga zanimljiva pitanja iz istorije prestonice, daje izložba „Bio jednom jedan Beograd – Ispred i iza kulisa“, koja će biti otvorena u petak 30. septembra u 18 časova u Kući kralja Petra na Senjaku (Vase Pelagića br. 40).

<<  Oktobar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     
      

Putopisi, Intervjui..