Svedočenja fasilitatora, muzičara i učesnika ovogodišnjeg festivala Ada Divine Awakening govore u isti glas – ovo nije samo još jedan festival, ovo je revolucija ljubavi i slobode, višednevno edukativno i isceliteljsko iskustvo koje transformiše život zauvek! „Jedno od najboljih životnih iskustava“, „Najbolji festival ovog tipa na svetu“, „Iskustvo koje menja život“, „Naučila sam kako da volim sebe i druge“, „Ovde gde sam sada, ljubav više nije rezervisana samo za srećne“ – samo su neki od podeljenih utisaka nakon provedenih šest dana na Adi Bojani.

Prvi Rockam Dorćol održan je 2021. godine kao odgovor na dugu pauzu u susretu bendova sa publikom, izazvanu pandemijskim uslovima. Samo godinu dana kasnije Rockam Dorćol je prerastao u dvodnevni međunarodni festival. Rockam Dorćol 2 održaće se u saradnji sa Rock Village festivalom u Dorćol Platzu 7. i 8. oktobra 2022, a nastupiće, 7. oktobra: M.O.R.T (Hrvatska), Vrpca (Crna Gora) i Sharks, Snakes & Planes...8. oktobra: Nikola Vranjković i Smena 8. Dostupne su dnevne ulaznice, kao i festivalski komplet karata.

Kultni rokenrol bend iz Gornjeg Milanovca, Bjesovi, nastupiće 4. novembra u SKCNS Fabrici, kada će, između ostalih, izvesti i pesme sa aktuelnog albuma „Svetla, svetlosti“, koji je na CD-u nedavno objavio SKC Novi Sad. Album sadrži 15 pesama koje su Bjesovi obradili, a u digitalnom formatu objavljen je 2015. godine pod etiketom Nocturne Music Magazine. U pitanju su obrade pesama bendova iz svih krajeva bivše Jugoslavije, od Električnog orgazma i Idola, preko Mizara i Imperium of jazz, do bendova Grč i The Stone.

U novosadskoj Kulturnoj stanici Eđšeg danas su predstavljeni rezultati projekta „Događaji na neverovatnim destinacijama“, koji su realizovali EXIT Fondacija i Nacionalni park baštine Opuštaser. Cilj projekta bila je promocija kulturnog nasleđa i prelepih turističkih destinacija pograničnog regiona Mađarske i Srbije, a trajao je od februara prošle do maja ove godine, uz podršku IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Na završnom događaju emitovani su inserti iz specijalne emisije „Mirna Bačka“ i sa velikog muzičkog događaja „Sunset Picnic“ u Opuštaseru.

Od 29. septembra do 2. oktobra,Somborske muzičke svečanosti – SOMUS u svom jubilarnom izdanju okuplja umetnike, verne prijatelje festivala koji su ga donoseći i deleći ljubav, energiju i muziku velikim delom izgradili onakvim kakvim ga danas prepoznajemo, a prepoznat je i u regionu kao značajan festival klasične muzike. Ovogodišnji SOMUS svojoj publici donosi solističke resitale i koncerte kamernih ansambala velikih umetnika, kao i koncert orkestra mladih sugrađana, učenika muzičke škole „Petar Konjović” iz Sombora.
Davne 1961. godine, Dušan Trbojević, pijanista i pedagog i Dragoslav Mitrović, direktor Muzičke škole „Petar Konjović” u Somboru su osnovali Somborske muzičke večeri kao najstariji festival klasične muzike u Srbiji.

Šesnaesti HI-FILES SHOW, najveći domaći sajam audio i video tehnike sa decenijskom tradicijom, održava se 1. i 2. oktobra u hotelu Holiday Inn u Beogradu. Posetioci sajma imaće priliku da vide i čuju aktuelnu ponudu hi-fi i audio-video uređaja, uz veliki broj premijera audio-video noviteta za domaće tržište, a sve to u salama i sobama hotela na prvom i drugom spratu. Veliku  atrakciju za sve ljubitelje dobrog zvuka predstavljaće pojačala i zvučnici domaćih proizvođača, koji se kao ekskluziva prodaju na svetskom tržištu.

Iako su Istra i Sjeverno hrvatsko primorje poznati po dinamičnoj gastro sceni, Riječkom karnevalu, mješavini klasične, mediteranske i industrijske ostavštine, nimalo ne zaostaju u ponudi glazbenih sastava autentičnog zvuka koji miješaju tradicijsko primorsko pjevanje i instrumente i modernu metal glazbu. Riječka grupa Po' Metra Crijeva kao prvi singl sa nadolazećeg albuma 26. rujna 2022. godine u opticaj je na sve veće streaming platforme i u radijski eter pustila pjesmu "Čižićka Rapsodija", a radnja animiranog spota inspirirana istinitim događajima odvija se u mjestu Čižići na otoku Krku, popularnom po plaži s ljekovitim blatom.

Atrium Sessions serija koncerata u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja završena je 25. septembra 2022. vrhunskim nastupom originalnog sastava Belgrade Soul Sextet sa programom „Tri sevdaha“ koji kombinuje zvuke džeza, tanga i tradicionalne balkanske muzike. U okviru ovog sastava nastupili su, na čelu sa profesorom trube, docentom Nikolom Mijajlovićem, i Nenad Ljubenović, profesor harmonike, dr Stevan Bata Kovačević profesor kontrabasa, pijanista Igor Dražević, perkusionista Siniša Jović, gitarista Zoran Anić i vokal dr Jelena Jakovljević, vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu.

<<  Oktobar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     
      

Putopisi, Intervjui..