Nakon sjajnog koncerta održanog 2018. godine, grupa Eva Braun vraća se 21. maja u klub Fest u Zemunu! Prefinjena melodična muzika i poetski tekstovi benda Eva Braun, postali su standard u ovom žanru na domaćoj sceni. Četiri drugara, Milan Glavaški (gitara, vokal), Petar Dolinka (gitara, vokal), Goran Vasović (bas, vokal) i Ljuba Rajić (bubnjevi) prve demo snimke uradili su 1985. godine i grad Bečej posatavili na rock mapu naše zemlje. Zvanično, grupu Eva Braun osnovali su u proleće 1991. godine u Novom Sadu, kada su nastale i prve pesme. U septembru iste godine, pridružuje im se Ljuba Rajić. Prvi koncert održali su krajem 1991. godine, u bečejskom DB Klubu.

Beogradski punk rock bend Blast 77 nastupiće uživo u klubu Kuglaš u petak 20. maja i tom prilikom promovisati svoj istoimeni debi album. Grupu Blast 77 čine članovi starih i iskusnih bendova sa beogradskog asfalta (Radost Evrope, Zvuk ulice, Čikine bombone, Goatmare). U okviru svog repertoara obrada, bend svira najveće pank-rok hitove nastale krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka. Bend Blast 77 su: Slavko Kozomora (vokal), Miloš Milosavljević (gitara, vokal), Goran Kosovac (gitara), Nenad Tošović (bas) i Goran Gorčić (bubnjevi).

Istorijski muzej Srbije i Kulturno-obrazovni centar „Radionica pod otvorenim nebom” imaju zadovoljstvo da Vas pozovu da u autentičnom ambijentu Konaka kneza Miloša u Topčideru, u subotu 21. maja u 15 časova prisustvujete muzičko-scenskom igrokazu ,,Što se bore misli moje“, autorke Zlate Tipold. Muzičko-scenski igrokaz ,,Što se bore misli moje” je jednočinka koja opisuje jedan segment života kneza Mihaila Obrenovića i njegove supruge kneginje Julije Hunjadi Obrenović – pripremu Julijinog rođendana na njihovom imanju „Ivanka” (u današnjoj Slovačkoj). 

Poznati saksofonista Oleg Kireyev nastupiće sa svojim kvartetom u četvrtak, 19. maja od 20 sati u klubu Fest u Zemunu. Kvartet će nastupiti u sastavu: Oleg Kireyev (saksofon), Uroš Stamenković (bubnjevi), Milovan Paunović (klavir) i Branko Marković (kontrabas). Oleg Kireyev, svetski priznati saksofonista, prvi je ruski muzičar koji je ukombinovao etno- džez motive sa baškirskim narodnim instrumentima. Rođen u Baškiriji, predstavlja muzičko nasleđe dve različite kulture – evropske i azijske. Pod uticajem tradicionalnog i latinoameričkog džeza, afričkih ritmova i azijske etno muzike, Oleg je stvorio autentičan stil i proslavio se sviranjem različitih muzičkih žanrova.

Guitar Art Festival održaće se od 17. do 21. maja u Beogradu pod sloganom „Etno“. Etno upućuje na izvornu i autentičnu muziku sveta, koji će izvođači iz 20 zemalja sveta predstaviti u njenom svaremenom obliku. Ovogodišnji festival je objedinio španski flamenko, portugalski fado, grčki buzuki, argentinski tango, rusku balalajku i balkanski etno. Guitar Art Festival je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno prepoznat festival koji nosi titulu jednog od 5 najznačajnih festivala gitarske umetničke muzike u svetu. Najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu Festivala, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enjo Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Novosadski country blues bend The Bad Week za naredni period planira nekoliko nastupa na kojima će promovisati debi album „So it was“. U julu 2020. godine, u Dunavskoj ulici u Novom Sadu, usni harmonikaš se pridružio gitaristi da svojim zvukom zajedno bogate grad. Malo posle toga skupini je prišao bubnjar i tad je rođen The Bad Week. „Zajedničkom svirkom i okupima objedinili smo zvuk ulice u album koji smo nazvali ’So it Was’. Album ima 11 pesama i priča o svakodnevnim temama u kojem se ljudi prepoznaju“ kažu članovi benda i dodaju: „Cilj albuma je da kroz njega širimo sreću i da kako nam je to bilo uručeno, ’nekom ulepšamo dan’“.

Najveći brazilski superstar i svetski poznati producent i DJ Alok najavio je debitantsku letnju rezidenturu u vodećem klubu Hï Ibiza, koju će početi 4. jula i biti realizovana kroz devet ekskluzivnih setova ponedeljkom, zaključno sa zatvaranjem sezone 12. septembra. On će biti prvi Brazilac ikada sa rezidenturom u glavnoj prostoriji jednog od najpoznatijih svetskih klubova Hï Ibiza – The Theatre.
Brazilski superstar objavio je i kratki film kojim najavljuje ovu značajnu prekretnicu u svojoj karijeri, a govoreći o rezidenturi, Alok je rekao: „Tako sam uzbuđen da napokon najavim svoju debitantsku, hedlajnersku rezidenturu, ni manje ni više, u Hï Ibiza klubu, ovog leta!

Rokerijada je otvorila konkurs za prijavu mladih autorskih bendova. Festival će se održati u Petrovcu na Mlavi, na Gradskom trgu 26. i 27. avgusta. Prvi dan je rezervisan za takmičenje mladih autorskih bendova, a drugog dočekujemo već afirmisane bendove, nekog na koga takmičari mogu da se upute po pitanju stvaralaštva, iskustva, pa i poslovanja. Ove godine imaćemo tu čast sa Atheist Rap-om, pank rok bendom iz Novog Sada. Konkurs za prijave bendova traje do 1. jula 2022.godine. Od svih validno prijavljenih bendova, pet će se naći u finalu po ocenama stručnog žwirija, a jedan će na osnovu glasova pubike obezbediti učešće u istom.

<<  Maj 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
     

Putopisi, Intervjui..