Stigao je i repertoar Prvog prigradskog pozorišta - Puls teatra Lazarevac za mesec oktobar 2023. Prva na repertoaru je prva repriza predstave REHNIC, zakazana za 02. oktobar, a zatim slede predstave za decu PAZI CRVENO, ZEKOLOVKO, DAMOJED u prepodnevnim terminima, u okviru Manifestacije "Dečija nedelja" priredba na kojoj će razne škole širom Srbije izvoditi svoje tumačenje ova tri komada. U nastavku, od 09. oktobra pa do kraja meseca je program ispunjen predstavama koje su na uobičajenom repertoaru pozorišta, uz jedno gostovanje predstave KC Magacina iz Beograda. Pogledajte repertoar u nastavku:

Predstava DAH Teatra „Drveće pleše” ušla je u multimedijalnu knjigu „Otisci prirode” kao jedna od priči o klimatskim promenama i borbi umetnika za klimatsku pravdu. Ovaj globalni pokret koji pokazuje uticaj životne sredine i klimatskih promena na zajednice i sukobe širom sveta, pokrenule su Asocijacija za izgradnju mira u životnoj sredini i Ženevska mirovna platforma - Zajednica prakse za životnu sredinu, klimu, konflikt i mir [ECCP]. Knjiga će biti predstavljena na COP28 - 28. Konferencija o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija, koja se održava u decembru 2023. godine u Dubajiu.

Predstava "Dečak sa koferom" je na repertoaru 18. oktobra u 20 časova u Malom pozorištu "Duško Radović". Na 2. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu „Igor Madžirov“ koji je održan u periodu od 27. do 30. septembra u Skoplju, predstava „Dečak sa koferom“, Malog pozorišta „Duško Radović“ osvojila je čak šest nagrada. Pored ovoga, predstava „Dečak sa koferom“ u režiji Damjana Kecojevića osvojila je i nagradu za najbolju predstavu po oceni dečjeg žirija koja se dodeljuje prvi put. U takmičarskom programu učestvovalo je osam predstava iz pet zemalja, a žiri su sastavu Tin Grabnar (Slovenija),  Milivoje Mlađenović (Srbija) i Dragan Dovlev (Makedonija) dodelio je predstavi „Dečak sa koferom“ sledeće nagrade:

Ulaznice za performanse koje potpisuje čuveni francuski umetnik Joan Buržoa, a koji prethode 21. Beogradskom festivalu igre, biće u prodaji od srede, 4. oktobra. Program čine najpoznatije instalacije ovog autora koje će publika videti kroz ukupno šest performansa koji su na programu 7. i 8. marta naredne godine u beogradskom Bioskopu Balkan. Pozorišna publika ga poznaje kao igrača, ali i kao direktora Koreografskog centra u Grenoblu. U svet visoke mode zakoračio je kao jedan od najdragocenijih saradnika brenda Luj Viton. Tehnološka dostignuća je obogatio brojnim aplikacijama, a na desetine hiljada posetilaca pariskog Luvra očarao čuvenom instalacijom sa ogromnim stepenicama koje se vrte i sa kojih igrači padaju i dižu se kao dečije igračke…

Predstava Gubitnik Tomasa Bernharda/A. S. Puškina u režiji Nataše Radulović u ponedeljak 2. oktobra biće izvedena na 58. „Dimitria festivalu“ u Solunu (Grčka). Smeli spoj Puškinove „male tragedije“ o Mocartu i Salijeriju i Bernhardovog romana o muzici, genijalnosti, zavisti, teroru uspeha i lakoći neuspeha premijerno je izveden na sceni Studio JDP 27. maja ove godine. U predstavi igraju Joakim Tasić, Lenka Petrović, Stojša Oljačić i Teodor Vinčić. Prevodioci su Zlatko Krasni i Ivan S. Šajković.

StandUpFest po trinaesti put u Beogradu i drugi put u Novom Sadu okupiće probranu ekipu stand up komičara sa domaće, regionalne i internacionalne scene koja će se smenjivati pred publikom tokom pet dana festivala, od 22. do 26. oktobra 2023. Mesto festivalskih dešavanja u Beogradu biće BitefArtCafe, dok će novosadska publika pratiti nastupe komičara u sali Srpskog narodnog pozorišta i kafiću The End Cafe. Festival počinje premijernim nastupom Srđana Dinčića 22. oktobra u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, a u Beogradu dan kasnije (23. oktobra) u klubu BitefArtCafe. 

Čuveni pozorišni i filmski reditelj Boro Drašković, član Inicijativnog odbora i član žirija prvog Bitefa 1967. godine, otvoriće ovogodišnje izdanje festivala, 4. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Brojni filmovi, predstave i knjige Bora Draškovića više puta su nagrađivani u zemlji i inostranstvu. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1969. režirao je čuvenu predstavu „Kad su cvetale tikve” po romanu Dragoslava Mihailovića, koja je prema mnogima označila prekretnicu u razvoju naše pozorišne umetnosti u drugoj polovini XX veka, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije direktor Bitefa Miloš Latinović. Osim na prvom Bitefu, predstave u glavnom programu Boro Drašković ocenjivao je u još četiri navrata: 1974, 1980, 1990. i 1996. godine.

<<  Oktobar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
     

Putopisi, Intervjui..