Komad Miodraga Ilića Valcer poručnika Nidrigena, nastao osamdesetih godina prošlog veka, doživeće svoju beogradsku praizvedbu na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum 5 decembra, dok su reprize 6. i 23. decembra. Reditelj Vladimir Lazić je sa svojim timom saradnika: scenografkinja Milica Bajić Đurov, kostimografkinja Tijana Sićević, kompozitor Aleksandar Srebrić, koreografkinja Jelena Arsić, majstor svetla Srđan Jovanović i video projekcije Kreativni studio Zepter, ovaj filozofski komad, koji je pisan realistički u aktuelnom i univerzalnom značenju, smestio u epohu balskih dvorana i Carevine, a simboličnu borbu glavnog junaka protiv sistema i za spostveni izbor i stav, pretočio u uzbudljivu romansu sa primesama groteske. 

Pravo vreme za darivanje je uvek kada želite da obradujete prijatelje, porodicu ili poslovne saradnike. Zato smo odlučili da vam ponovo omogućimo da jednim poklonom na originalan i jednostavan način iznenadite drage ljude i poklonite im nešto drugačije – predstavu sa repertoara našeg pozorišta. Vaučeri za pozorišnu sezonu 2022/23. su u prodaji na blagajni pozorišta. Bpednoct vayčepa je 2.400 dinapa i mopa ce ickopictiti jednokpatno y pynoj vpednocti za dve ulaznice po ceni od 1.200 dinapa ili dve ulaznice po 1.500 dinapa ca ypačynatim popyctom. Bayčep se menja za ulaznice na biletapnici pozopišta i ne važi za posebne programe i premijere, već za predstave sa redovnog repertoara Zvezdara teatra do kraja sezone 2022/23.

U decembru je otvaranje male scene Bitef teatra - BITEF STUDIO, koja počinje sa radom 20. decembra, gostovanjem predstave Teatra Fort Forno, Bale, Hrvatska. Antonio Tabuki / Antonio Tabucchi Donna di Porto Pim (1983), ŽENA IZ PORTO PIMA (monodrama), u konceptu i režiji Miloša Latinovića i izvođenju Jugoslava Krajinova. Predstava je svoju premijeru imala jula 2022. na Bembo festu - Festival malih formi u Balama, Istra, Hrvatska. Mala scena Bitef teatra - BITEF STUDIO razvijaće moguće kamerne forme teatarskog izraza – pozorišne minijature: intimističke ili angažovane predstave i performanse, koje nastaju kao plod umetničkih iskoraka u istraživanje i razvoj novih izvedbenih formi.

Beogradsko dramsko pozorište biće od 1. do 6. decembra, po četvrti put domaćin, sada već tradicionalnog susreta Regionalne unije teatara RUTA GRUPA TRIGLAV. Festival otvara „Božanstvena komedija” u režiji Franka Kastorfa – BDP-a, a najnovije produkcije izvešće Dramski teatar iz Skoplja, MGL iz Ljubljane, Kazalište Ulysses, Gradsko pozorište iz Podgorice, i sarajevski Kamerni teatar 55. Regionalna unija teatara osnovana je, na inicijativu Beogradskog dramskog pozorišta, oktobra 2019. godine – protokolom o saradnji između pomenutih 6 pozorišta sa namerom da se kroz mrežu susreta, razmene predstava, umetnika i ideja, te kolaboraciju sa evropskim fondovima za kulturu razvija i unapredi teatarska praksa. Ciklusi gostovanja najboljih produkcija traju godinu dana, a domaćini su naizmenično članice Unije.

U subotu 3. decembra od 20:00 časova održaće se premijera predstave "Tajbele i njen demon" po tekstu Isaka Baševisa Singera u režiji Stefana Sablića. U predstavi igraju Milena Radulović, Dragan Petrović, Vukašin Jovanović i Stefan Sablić. Kostimograf je Gordana Angelovski. Isak Baševis Singer je jedan od najvećih jevrejskih pisaca. Rođen je u Poljskoj, živeo u Americi. Pisao je isključivo na svom maternjem jeziku jidišu. Pisao je o svojim jevrejima sa kojima je živeo u Poljskoj, a zatim i o jevrejskim migrantima u Americi.

Veliki jubilej 100 godina Duška Radovića biće obeležen u utorak, 29. novembra u 18 časova u Malom pozorištu „Duško Radović“. U okviru programa kojim će se obeležiti datum rođenja našeg velikana pisane reči učestvovaće Zorica Hadžić, Matija Bećković, Olja Bećković, Boris Miljković, Miloš Radović i Branislava Milunov. Specijalni gosti večeri biće Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov. Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, kompanija Mascom, koja već dugi niz godina izdaje njegova dela i štiti prava na njima, pripremila je obimnu monografiju 100 godina Duška Radovića posvećenu velikanu naše pisane reči koja će ovom prilikom biti predstavljena u pozorištu koje nosi njegovo ime.

Interaktivna dečija predstava u koprodukciji Muzeja iluzija i “Čiča Mičinog” pozorišta po adaptaciji pesama Mike Antića Na vašu inicijativu, a zbog velikog interesovanja, ponovo u Muzeju iluzija biće održana predstava “Potraga za plavom zvezdom”, kreirana prema autentičnom ambijentu muzeja. Predstava je planirana za 29. novembar 2022. godine u Muzeju iluzija, Nušićeva 11. Termini održavanja su od 18h, 19h i 20h, a predviđeno trajanje celokupnog programa je 45 minuta. Nesvakidašnji prostor inspirisao je Mateju Popovića i “Čiča Mičino” pozorište da osmisle ovu neobičnu interaktivnu formu nadahnutu pesmama čuvenog Mike Antića.

<<  Decembar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
 

Putopisi, Intervjui..