U petak, 24. maja u 20 časova u Bitef Teatru, nemačka koreografkinja Zufit Simon izvešće plesni perfomans „Radical Cheerleanding“ o plesu kao obliku protesta. Predstava je realizovana u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples, a ulaz je besplatan. Fizički otpor i koreografisani protesti u javnim prostorima postali su delotvorna i moćna sredstva mirnih demonstracija u kapitalističkim demokratijama. Razvijeno delovanjem queer feminističkih aktivistkinja 1990-ih godina, takozvano „radikalno navijanje“ kombinuje nenasilnu, direktnu akciju sa pozorišnim elementima. Cheerleading nam je dobro poznat kao organizovano navijanje devojaka na sportskim takmičenjima.

Na samom kraju 26. sezone Opere i teatra Madlenianum odlučili smo se da nagradimo verne posetioce i da organizujemo akciju za naše predstave na Velikoj sceni: komediju Koferče 19. maja, mjuzikl-operetu Vesela udovica 20. maja i operu Turandot 23. maja. Na ove predstave dajemo popust od 50%, s tim da akcija traje do ponedeljka, 20. maja i broj karata je ograničen. Takođe, najavljujemo da se najnoviji mjuzikl Company 27. maja izvodi poslednji put u ovoj sezoni. Ne propustite svoje omiljene umetnike na sceni Madlenianuma! Komedija Koferče Jurija Poljakova govori o pobuni malog čoveka protiv represivne vlasti i nepravednog sistema.

Repertoarski program Bitef teatra u u okviru ovogodišnje Bitef zone, predstavljaju  tri produkcije Cirkusfere, koje se služe izrazima savremenog cirkusa u sinergiji sa upečatljivim tehnikama uličnog pozorišta i fizičkog teatra - do kreiranja  zajedničkog “ekosistema” između izvođača, prostora i materije (40-60, SPOLJA, OTISCI) i dve produkcije FIST-a, od impresivne plesne alegorije života, kroz koje se početak i kraj preklapaju i međusobno prožimaju (JUST SAY IT) - do samospoznaje “da je neuspeh jednako važan kao i uspeh, ako oni uopšte postoje. Ili se to jednostavno zove – život?”(Insectum).

U susret 58. Bitefu u Beogradu je 14. maja održan još jedan interni radni sastanak pod nazivom Kakav nam Bitef treba? Vol. 2.  U razgovoru, u kome su učestvovali umetnici, učesnici prethodnih izdanja festivala, saradnici i studenti, glavna tema bio je porast učešća mladih na festivalu. Prvo izdanje događaja Kakav nam Bitef treba? bilo je od velikog značaja za kreiranje 57. Bitefa i celokupne festivalske atmosfere, te tim Bitefa nastavlja da osnažuje veze sa zajednicom i održava otvorenim dijalog sa stručnom javnošću. Događaj je i ove godine održan u prostorijama agencije New Moment Beograd koja ostaje partner festivala, zadužen za vizuelni identitet i promotivnu kampanju 58. Bitefa.

DAH Teatar ovih dana ima intenzivne međunarodne susrete. Pored učešća na inostranim festivalima, gde razmenjuju svoje iskustvo sa ostalim pozorišnim stvaraocima, poznati su i po radionicama savremenog fizičkog teatra, koje će održati u maju i junu na različitim lokacijama, uključujući Holandiju, Nemačku, Srbiju i Ugandu. Trupa je nedavno bila na ExploreZ festivalu u Amsterdamu, gde su držali radionice i izveli segment predstave ONE. U Nemačkoj, na Baltiku, osnivačice festivala "Umetnost i ljudska prava" prisustvovale su samitu Evropske asocijacije festivala, gde su imale priliku da se sastanu sa čuvenim nobelovcem Lehom Valensom.

Pekinško narodno umetničko pozorište gostuje na Velikoj sceni „Ljuba Tadić” 17. i 18. maja u 20.00 sa predstavom Ubica Đing Ke Moa Jena u režiji Žena Minga. Predstava traje 2h i 35 minuta i ima pauzu. Ulaznice su u prodaji. Mo Jen (rođen 1955. godine) dobio je Nobelovu nagradu za književnost 2012. godine. Autor je jedanaest romana, više drama i eseja. Njegov roman Priče o crvenom sirku jedan je od najznačajnijih književnih dela u kineskoj književnosti osamdesetih godina prošlog veka. Dela Moa Jena prevedena su na više od pedeset jezika i zauzimaju značajno mesto na međunarodnoj književnoj sceni. Dobitnik je brojnih internacionalnih priznanja i nagrada.

U sredu, 15. maja, u 19:30 časova, u maloj sali KC Čukarica, imaćemo priliku da uživamo u izvođenju čuvene Goldonijeve komedije „Ribarske svađe". Ova urnebesna komedija smeštena je u malom primorskom mestu gde se porodice sudaraju, nadmeću i prepiru kao na Olimpijadi za najglasniju porodicu! Predstava je nova adaptacija Goldonijevog teksta, inspirisana legendarnom izvedbom Narodnog pozorišta u Beogradu, koja unosi savremeni štih uz mlade glumce koji su preuzeli uloge. Režiju potpisuju Miloš Đorđević i Tadija Miletić. U utorak, 21. maja, takođe u 19:30 časova, očekuje nas potresna koncert-predstava „Pisma streljanih". Ova emotivna drama nastala je na osnovu autentičnih pisama iz mračne epohe Drugog svetskog rata. P

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..