U četvrtak, 30. marta u 20 časova u UК Parobrod, je izvođenje predstave „Tajne žena“ u režiji Janka Cekića, uloge tumače: Anđela Кiković, Iva Кrneta i Sofija Uzunović. Premijera predstave izvedena je 04. oktobra 2021. godine u UК Parobrod i od tada je deo stalnog pozorišnog repertoara. Tajne žena je priča o tri žene ali i o svim ženama. O njihovim strahovima, stidu, problemima i (ne)samopouzdanju. O položaju žene u današnjem društvu i njenoj ulozi u muškom svetu. O osudi društva, prijateljica i partnera. Кoliko boli kada se ogoliš i otvoriš dušu? Кoliko je snage potrebno da napraviš korak promeni?

Ove nedelje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu počele su probe dva komada. Jovana Tomić održala je prvu probu predstave Bolest mladosti Ferdinanda Bruknera čija premijera se očekuje početkom juna na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“. Rediteljka je i adaptirala tekst, dramaturg je Dimitrije Kokanov, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, kompozitor Luka Mejdžor, dok je Ljiljana Mrkić Popović oblikovala scenski govor. U glumačkoj podeli su Sanja Marković, Petar Benčina, Jovana Belović, Miodrag Dragičević, Milica Sužnjević, Natalija Stepanović i Đorđe Mišina.

Tokom dvostrukog nastupa, u subotu i nedelju, na Beogradskom festivalu igre, francuski ansambl Galaktik doslovce je raspametio gledaoce, koji su maestralne akrobate ispratili sa scene višeminutnim ovacijama na nogama. Prepuna sala „tresla” se što od gromkog aplauza, što od srušenih kulisa koje su ostale posle izvedbe komada „Optraken”. U njihovim majstorijama uživale su doslovce sve generacije publike, ali i ministarka kulture Republike Srbije, Maja Gojković, sekretarka za kulturu Grada Beograda, Nataša Mihailović Vacić, kao i ambasadori EU, Francuske, SAD, Kanade, Brazila, Australije, Albanije...

Još jedna uspešna koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenianum opera Turandot, poslednje delo čuvenog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija, u viđenju mladog i talentovanog reditelja Maria Pavla del Monaka, i pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića ponovo je pred publikom Madlenianuma u petak 31. marta. U naslovnoj ulozi će pevati Jasmina Trumbetaš Petrović, robinja Liu će biti Sofija Pižurica, Dragoljub Bajić je Timur, a Ljubodrag Begović, Darko Đorđević i Stefan Živanović su Ping, Pang i Pong, car Altoum je Aleksandar Dojović, Mandarin je Aleksandar Stamatović, Princ od Persije Ermin Ašćerić, dok je Duša princeze Lou-Ling balerina Olga Olćan.

U još jednoj rasprodatoj sali u nizu, sinoć je u okviru 20. Beogradskog festivala igre odigran komad „U tišini noći” neprikosnovenih baletskih zvezda Metjua Goldinga i Lusije Lakare koji su ispraćeni višeminutnim ovacijama, povicima „bravo” i zvižducima oduševljenja, a među prisutnim zvanicama ove večeri je bio i ambasador Evropske Unije Emanuele Žiofre. „Beogradski festival igre je za nas najvažniji festival na svetu. To nam je bio prvi festival na kom smo predstavili svoj rad i tu se osećamo kao među svojima. Nadamo se da ćemo i našu sledeću produkciju prikazati baš ovde”, kazao nam je Metju Golding na svečanom koktelu upriličenom nakon izvedbe komada. Kanadski igrač je sa svojom životnom i scenskom partnerkom, Špankinjom Lusijom Lakarom, još jednom raspametio beogradsku publiku.

U prvom prolećnom mesecu u Zvezdara teatru vas očekuju izvođenja vaših omiljenih predstava! Mesec počinjemo novim komadom „Nije čovek ko ne umre“ Velimira Stojanovića u režiji Gorčina Stojanovića, koji je na repertoaru 6. aprila, a potom i 30. aprila. U predstavi igraju: Vojin Ćetković, Bojan Žirović, Pavle Pekić, Aleksandar Đurica i Anđelika Simić. Кomedija „Bajka o pozorištu“ Vladimira Đurđevića biće izvedena u dva termina- 8. i 22.  aprila, dok će „Tre sorele“ ovog meseca biti izvedene u jednom terminu, 9. aprila. „Кlaustrofobična komedija“ Dušana Кovačevića je na repertoaru takođe dva puta – 10. i 27. aprila, kao i „Sportsko srce“ Đorđa Milosavljevića, 18. i 26. aprila.

U četvrtak 23. marta, na Velikoj sceni »Ljuba Tadić« Jugoslovenskog dramskog pozorišta gostuje Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane sa predstavom VELIKI DIKTATOR baziranoj na istoimenom filmu Čarlija Čaplina u režiji Diega de Brea. Predstava Veliki diktator bazirana je na jednom od najznačajnijih filmova proslavljenog Britanca Čarlija Čaplina, autora scenarija, reditelja, producenta i tumača dve glavne uloge. Film je nastao u SAD pre no što je ova zemlja ušla u Drugi svetski rat. U filmu se Čaplin pojavljuje u dve glavne uloge – kao anonimni brica, Jevrejin Adenoid Hinkel, i dvojnik diktatora Tomanije. U prvom pravom zvučnom Čaplinovom filmu, čuje se njegov glas.

<<  Mart 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..