Četrnaestu godinu zaredom, Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica, organizuje pozorišni Festivala pobednika festivala ove godine zbog mera koje su na snazi već drugu godinu u obliku POZORIŠNE NEDELJE U RAKOVICI. I ove godine smo za sve poštovaoce i ljubitelje pozorišta pripremili izvanredne predstave i bogat prateći program. Program će se održati od 25. do 30. oktobra 2021. pod nazivom POZORIŠNA NEDELJA U RAKOVICI.

Posle veoma uspešnog boravka u Gracu gde su Dijana Milošević i Jadranka Anđelić na Festivalu inovacija „Tržište budućnosti” predstavile projekat DRVEĆE PLEŠE kao jedan od pet međunarodnih projekata koji je nagradjen od strane pograma FIXING THE FUTURE Austrijskog radija Ö1, javnog servisa ORF, DAH Teatar je dobio još jedno prestižno međunarodno priznanje. Projekat DAH Teatra „Ne/vidljivi grad” ušao je u uži izbor za nagradu Međukulturna dostignuća 2021 (Intercultural Achievement Award - IAA), austrijskog Ministarstva za evropska i međunarodna pitanja. Nezavisne sudije IAA su visoko ocenile ovaj projekat zbog njegovog kreativnog i posvećenog pristupa međukulturnom dijalogu. Kao priznanje o učestvovanju DAH Teatar je dobio sertifikat, a projekat će biti na sajtu koji će sadržati najistaknutije aplikacije u posljednjih osam godina u oblasti međukulturnog dijaloga širom sveta. 

Bitef teatar i Puls Teatar Lazarevac 16. i 17. OKTOBRA, u 20h i Bitef teatru organizuju predstavu TAČKA PRE ZASIĆENJA po tekstu Barbi Marković, Gorana Milenkovića. Projekat  pod nazivom"Tačka pre zasićenja" predstavljaće pokušaj da se internacionalni kulturni fenomen zvan klabing poveže sa teatrom i drugim umetnostima kako bi nastao hibrid koji bi privukao upravo onu publiku koja često ide u klabing a u manjoj meri posećuje kulturne događaje. U vremenu u kom digitalna stvarnost odnosi prevagu nad pravom stvarnošću, a određeni teoretičati medija i sociolozi postavljaju pitanje da li prava stvarnost uopšte više i postoji ili je realitet upravo ono o čemu imamo određenu predstavu generisanu medijima, stotine hiljada ljudi odlaze u klubove gde slušaju različite vrste muzike i opuštaju se nakon vremena provedenog na poslu ili fakultetu.

Otvoren konkurs za koreografe! Premijernim izvođenjem predstava prošlogodišnjih dobitnica nagrada Ohrabrenje Marije Obradović i Aleksandre Arizanović otvara se 25. Festival koreografskih minijatura (FKM). U organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) 14. i 15. oktobra, na sceni Teatra Vuk i 19. istog meseca u Kraljevačkom pozorištu, u okviru revijalnog programa FKM-a, predstaviće se ove dve mlade koreografkinje sa svojim jednočinkama.

Humor nije iluzija! Muzej  iluzija Beograd u saradnji sa www.standup.rs, 17. oktobra 2021. godine od 20h biće domaćin zatvaranja tradicionalnog Standup Fest-a. Publika će pored nastupa komičara  imati prilike da uživa u obilasku jedinstvene postavke ovog atraktivnog prostora gde nemoguće postaje moguće! Da iluziju i humor povezuje mnogo toga govori u prilog činjenica da je Nušić rođen u oktobru, Stand-Up klub nosi ime njegovog pseudonima  -  Ben Akiba. Muzej Iluzija se nalazi u Nušićevoj ulici na broju 11, a to je ujedno i redni broj održavanja Standup Fest - a!

U ponedeljak, 11. oktobra, na velikoj sceni Doma kulture Čačak biće premijerno izvedena monodrama „NENAPISANA  PISMA“  u znak obeležavanja 148 godina od rođenja naše velike slikarke Nadežde Petrović. Monodrama u izvođenju  glumice Vanje Milačić jedan je od pratećih programa izložbe “Zlatnom rukom i srebrnim  srpom” Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, koja je u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu,  predstavila zbirku etnografskih predmeta iz Nadeždinog pariskog ateljea.

U četvrtak 30. septembra, u saradnji sa domaćinom događaja i dugogodišnjim partnerom festivala Mezestoranom Dvorište, Bitef je tradicionalno dodelio plakete i izrazio zahvalnost prijateljima i partnerima koji su pomogli u realizaciji 54. i 55. Bitefa. Na događaju je, takođe, organizovana i dodela specijalne nagrade „Jovan Ćirilov“ predstavi Nemoralne priče: 1. deo – Kuća majka umetnici Fiji Menar, osvojene na 53. Bitefu 2019. godine. Dodelu nagrade, zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa, nije bilo moguće realizovati u prvobitno predviđenom terminu. Nagradu su dodelili umetnički direktor festivala Ivan Medenica i članica žirija 53. Bitefa Olga Dimitrijević, koja je tom prilikom istakla kako Fija Menar u svom delu simbolički objedinjuje boginju Atinu kao koren zapadne civilizacije i ikonografiju naučno fantastičnih filmova kao definišuću estetiku savremene kulture.

<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..