U petak, 20. maja u 19.00 velika sala SKC, održaće se pozorišna predstava XOLIVUDSKI SAN u adaptaciji, režiji i izvođenju: Miloša Đurovića i Dušana Matejića, po motivima komada „Kamenje u njegovim džepovima“ Meri Džons. Predstava XOLIVUDSKI SAN je komedija sa melodramskim elementima o dva srpska mladića koji žele da promene svoj život, da ostvare svoje snove, da postignu nešto veliko. Oni su statisti na snimanju holivudskog filma na Kopaoniku. Boško i Mirko, siromašni i jednostavni ljudi, žele da postanu deo filmskog sveta - Boško želi da proda scenario koji je napisao, a Mirko da postane glumac, susreću se sa velikom filmskom mašinerijom koja ih u početku fascinira, a zatim, počinju da upoznaju i njenu drugu stranu.

Danas je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana prva proba Sofoklovog Edipa u režiji Vita Taufera. U tragediji o Edipu, sinu tebanskog kralja Laja i Jokaste, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, u naslovnoj ulozi pojavljuje se Milan Marić a u predstavi igraju i Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Branko Cvejić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić. Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Boroža, kostimograf Maria Marković Milojev, kompozitor Manjifiko a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Ove nedelje vam iz galaksije legendarnih trenutaka preporučujemo čak tri komedije – “Bajku o pozorištu”, “Sporstko srce” i “Pasivno pušenje”, ali i jednu manje komičnu priču – “Berači snova”. „Berači snova“, Vladimira Đurđevića, u režiji Božidara Đurovića, na repertoaru su 19. maja. Priču o snovima i nadanjima jedne porodice, koja pokušava da se obogati gajeći maline, donosi glumačka ekipa koju čine: Hadži Nenad Maričić, Biljana Đurović, Bojana Stojković, Stefan Jevtović/Danilo Lončarević, Siniša Ubović, Ivan Jevtović i Joakim Tasić. Ovaj komad je u septembru 2021. godine dobio dve nagrade na ambijentalnom pozorišnom festivalu „Novi tvrđava teatar” , u Čortanovcima. Hadži Nenad Maričić proglašen je za najboljeg glumca festivala, dok je Biljani Đurović pripala Nagrada za glumu „Milan Gutović“, koju je žiri ustanovio kao novo priznanje festivala.

Premijera predstave "KAO DA NE BISMO" Sanje Savić, u režiji Ane Pinter,  biće izvedena u četvrtak, 19. maja u 20 časova u Prvom prigradskom pozorištu - Puls teatru Lazarevac. "Kao Da Ne bismo" je eksperimentalna melodrama, sa komičnim elementima, lutkarska predstava za odrasle autentične forme i specifičnog dramaturškog izraza; Odlikuje je verbalni minimalizam uz korišćenje žive muzike, što je sve čini prijemčivom za publiku svih generacija. "Ključno pitanje na koje se svode sukobi, utisci, senzacije, projekcije, uspomene i traume, jeste da li smo voljeni. Iako naizgled jednostavno, od njega se očekuje da uhvati nepredvidivo pulsiranje osećanja".

Nastala po tekstu Kormaka Makartija u režiji i adaptaciji Voje Brajovića, predstava „Voz“ je premijerno izvedena u oktobru 2015. godine. Do sada je na sceni Zvezdara teatra izvedena 147 puta, a gostovala je na brojnim scenama i festivalima u našoj zemlji i u inostranstvu, čak 52 puta. Sa 199 izvedbi ovaj komad je pogledalo blizu 50 hiljada gledalaca. Jubilarno 200. izvođenje je zakazano za ponedeljak, 16. maj na Novoj sceni od 19.30 časova! „Voz“ je filozofska drama o dva junaka koji se susreću na železničkoj stanici. Na sceni su dva lika - Beli, koga tumači Voja Brajović kao profesor i Crni, bivši zatvorenik, koga igra Sergej Trifunović. Predstava pokreće mnoga pitanja i vodi gledaoce na put o kojem će dugo razmišljati i diskutovati, što potvrđuje i Voja Brajović.

Radionice sa DAH teatrom u programu „Unutra laboratorije” - Pored putovanja i uspešnih gostovanja na festivalima i redovnih igranja, u maju mesecu DAH Teatar će ugostiti studente iz Amerike u okviru svog programa „Unitar laboratorije”. To je edukativni program (pozorišne radionice) koji se organizuje na zahtev grupe, koji ima za cilj da predstavi profesionalne „tajne” koje stoje iza metoda rada DAH Teatra, njegove etike i estetike. Ove godine, kao i mnogo puta do sada dolazi nam prof. dr. Denis Barnet (Dennis Barnett) sa svojih 17 studenata sa Koe Koledža (COE COLLEGE) iz Ajove, SAD. Radionice će se održati 23, 24. i 25. maja. Učesnici će imati prilike da posmatraju rad i praktično rade sa umetnicima DAH Teatra.

U Kulturnom centru Pančeva 8. maja, od 19:30h na Maloj sceni, premijerno će biti odigrana predstava „Na litici" u režiji Zorana Zarubice. „Na litici" po komadu „Norveška danas", švajcarskog pisca Igora Bauersime, je egzistencijalistička romantična drama o dvoje mladih koji traže smisao života, nastao po istinitoj priči. U predstavi igraju Maja Šuša i Nikola Pavlović. Kostimografkinja je Suna Kažić, autorke scenografskog rešenja, vizuelnog identiteta i animacija Milica Milosavljević i Bojana Ristić. Muziku potpisuju Luka Racić i Zoran Zarubica, a dizajn svetla Aljoša Dakić.

<<  Maj 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
     

Putopisi, Intervjui..