Galerija Dragana Maleševića Tapija, koja je donedavno funkcionisala na spratu Čumićevog sokačeta, u decembru je otvorena za javnost u novom, reprezentativnom prostoru, u prizemlju Čumićevog sokačeta (lokal 43). Osim serigrafija i slika rađenih različitim tehnikama, u novootvorenoj galeriji izložene su po prvi put i skulpture koje publika ranije nije imala priliku da vidi.  


Galerija je prvi put otvorena za javnost u novembru 2012. godine, povodom desetogodišnjice umetnikove smrti. Nakon pune godine uspešnog rada, umetnikova ćerka i supruga odlučile su da galeriju presele u veći prostor.


Pored umetnikovih dela, posetioci će moći da kupe i dekorativne predmete sa motivima Tapijevih slika, a povodom novogodišnjih i božićnih praznika obezbeđeni su i popusti na određene serigrafije i artikle.


Dragan Malešević Tapi rođen je 1949. godine u Beogradu. U ranoj mladosti je, kao samouk, počeo da se bavi slikarstvom. Smatra se vodećim predstavnikom hiperrealizma u Srbiji i osnivačem magičnog realizma u našoj zemlji. Imao je brojne izložbe u zemlji i inostranstvu, a njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama Džordža Buša, Henrija Kisindžera i mnogih drugih. Časopis Art News uvrstio ga je među sedam najboljih hiperrealista sveta. Dragan Malešević Tapi poznat je u domaćoj javnosti i kao mason, a 1990. godine obnovio je Veliku masonsku ložu Jugoslavije. Tapi je preminuo 29. oktobra 2002. godine.


Godine 2010. porodica preminulog slikara pokrenula je niz sudskih sporova sa galerijama u Srbiji i regionu koje su prodavale falsifikate njegovih slika i serigrafija. Na taj način sprečeno je plagiranje umetnikovih dela, a galerija D. M. Tapi pokrenuta je kao jedino mesto gde se uz sertifikat o autentičnosti mogu kupiti i poručiti Tapijeve slike.


Umetnikova porodica – ćerka Jovana i supruga Bojana – planiraju da u budućnosti otvore reprezentativan, muzejski prostor u kome će biti izložena originalna dela koja nisu na prodaju. U međuvremenu će sva ostala dela biti dostupna za prodaju u Galeriji D.M. Tapi.



<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..