Narodni muzej osnovao je doktor Borislav Jankulov 1923.godine. Muzej je nastao iz privatnih zbirki kao što su nastali mnogi drugi muzeji u svetu. Spada među starije ustanove ove vrste u zemlji, a nalazi se u zgradi bovšeg Magistrata. To je muzej kompleksnog tipa sa odeljenjima za etnologiju, arheologiju, istoriju, istoriju umetnosti, centrom za dokumentaciju, bibliotekom, foto i preparatorskom labaratorijom.  

 

Nabavka muzejsakih predmeta se vrši na više načina: od poklona, sakupljanjem na terenu i otkupom. Većina sakupljenih predmeta je strično obrađena i trajno zaštićena od propadanja. Stručnjaci Muzeja bavi se naučno-istraživačkim radom i rezultate svojih istraživanja objavljuju u stručnim časopisima. Takođe, štampaju se uz tematske izložbe i stručni katalozi koji predstavljaju značajno štivo za izučavanje prošlosti grada i ne samo grada.


Pored naučno-istraživačkog rada, stručnjaci pančevačkog muzeja su veoma angažovani u  prosvetno- pedagoškom radu.


Posebna pažnja je posvećena školskoj deci koja na izložbama upotpunjuju svoja znanja iz zavičajne nastave o značajnim  događajima iz istorije svoga grada, a koje neće naći u svojim udžbenicima istorije.


Danas je ovo moderna institucija sa velikom i vrednom stalnom postavkom, galerijama, depoima u kojima se čuva na hiljade prikupljenih i stručno obrađenih muzealija, ali takođe i sa računaraskom i drugom elektronskom opremom neophodnom za 21. vek.


Muzej je institucija kulture zavičajnog tipa u kojem rade 7 kustosa ( 3 arheologa,2 etnologa, 1 istoričar, 1 istoričar umetnosti), 1 pedagog,1 konzervator i 1 fotograf.
Muzej se finansira iz budžeta osnivača, Opštine Pančevo.


Muzej svojom delatnošću pokriva teritorije opština Pančevo, Kovačica, Kovin i Opovo (ukupno 32 naseljena mesta). Ovo područje karakteriše izuzetna etnička, kulturna i verska raznolikost.

 

PROGRAM:

 

Petak, 20. decembar, 19 časova - Izložbe:

- 220 godina apoteke u Pančevu, autora Srđana Božovića

- Jedna slika – jedna priča, Mučenje Svetog Sebastijana, Franje Radočaja, autora Dimitrija Jovanova

- Crveni prah Indoevropljana, novi nalaz oker groba jamne kulture u Banatu, autora Vojislava Đorđevića, Jelene Đorđević i Marije Ćuković

- Štamparija Magistrat, štamparstvo i izdavaštvo u Pančevu u II polovini XIX veka, autora Svetlane Mesicki

- Kratki kadrovi, fotografije iz dokumentacije Narodnog muzeja Pančevo

 

Petak, 20. decembar, 20 časova

- Koncert „Senčenje“

Izvođači: Darko Karajić, lauta; Baronijan Vartan, čelo; Akaš Bat, udaraljke; Vladimir Nikić, harmonika i bas;

 

Ponedeljak, 23. decembar, 19.30 časova

- Projekcija „ Sećanjem u budućnost, reditelj Vladimir Kajlovica

-„Kratko kazivanje o Muzeju, njegovim direktorima i još po nečemu“, hroničara Nikole Vlajića

 

Petak. 27 decembar, 12 časova

-    Promocija časopisa „ Glasnik muzeja Banata

 

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..