susur-logoFestival od riči“ koji će se od 11. do 15. avgusta 2012. održati u Korčuli. U sklopu festivala, u specifičnom ambijentalnom okruženju starog gradskog jezgra grada Korčule, publici će se predstaviti književnici, putopisci i pesnici iz regiona koji u svojim delima progovaraju o temi putovanja, odlaska i povratka, kao i o svim specifičnostima života na ostrvu.


Uz priznate i objavljivanje autore iz regiona, festival će predstaviti i živopisne korčulanske autore i hroničare života koji će kroz svoja zanimljiva svedočanstva govoriti o bogatstvu kulturnog nasleđa grada Korčule.

Od učesnika izdvajamo autorke Olju Savičević Ivančević (HR), Ankicu Tomić (HR), Anelu Borčić (HR), pisca Muharema Bazdulja (BiH), dramaturga Jordana Cvetanovića (SR), pesnike Marija Glavaša (HR) i Darka Šeparovića (HR), putopisca i novinara Marka Stričevića (HR), kao i korčulanske autore i autorke Sandu Hančević, Duška Kalogjeru, Ivicu Duhović-Žaknić, i druge.

U okviru festivala predstaviće se i jedinstven regionalni umetnički projekta „Laserski samit jeftine grafike“. Ovaj vizuelni doživljaj okuplja kreativce iz oblasti dizajna, ilustracije i vizuelnih komunikacija kako bi promovisao i afirmisao mlade dizajnere, grafički dizajn i srodne medije među najširom publikom. Cilj izložbe je da se uspostavi novi koncept komunikacije sa publikom. Širokodostupna i jeftina umetnička dela za sve, koja se reprodukuju laserskim štampačem na standardan A4 kancelarijski papir, biće dostupna zainteresovanima u vrednosti od 1 evra. Osim navedenog, festival donosi i četiri radionice od kojih su dve namijenjene deci – slikarska radionica biće posvećena ilustrovanju priča Marka Pola, a radionica „Ričolov“ će decu animirati na aktivno istraživanje korčulanskog rečnika i dijalekta.

Radionica ručno pravljenog papira namenjena je učesnicima svih uzrasta, koji će se tom prilikom upoznati sa ovim procesom, dok će gastronomska radionica razotkriti recepture čuvenih tradicionalnih korčulanskih specijaliteta.

Festival organizuje grupa entuzijasta iz Srbije i Hrvatske, zaljubljenika u grad Korčulu, ispred zagrebačke organizacije kulturna akcija "KULA“ u partnerstvu sa Gradskom knjižnicom „Ivan Vidali“ iz Korčule, Centrom za kulturu Korčula, gradskim muzejom Korčula i gradom

Korčula. Svi će se programi odvijati na otvorenom, u uličicama i na trgovima starog gradskog jezgra, i u potpunosti su besplatni.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..