U susret pedesetogodišnjici rada naše eminentne slikarke, Slobodanke Rakić Šefer, i stogodišnjeg rođendana vinove loze u dvorištu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, nalazimo divan povod da se sastanemo „U vinogradu Svetog Trifuna“, inače, svetitelja zaštitnika naše ustanove. Velika izložba umetnice biće otvorena 8. februara u 14 časova u Galeriji Zavoda, u ulici Rige od Fere broj 4.

„U vinogradu Svetog Trifina“ predstavićemo tridesetak slika – ulja na platnu koja slave vinovu lozu, grožđe i vino. Slobodanka Rakić Šefer poslednjih godina pokazuje veliko interesovanje i posvećenost grožđu, slikajući ovo božansko voće na njoj karakterističan maestralan način. Najnovija dela, na kojima umetnica dokazuje svoje umeće da uzdigne i podari smisao detaljima, svedoče nam o tome da je „Slobodanka prešla dugačak put, posmatrajući širok spektar pojava koje su se odvijale u tokovima umetnosti. Na nekim slikama, ona i u samo nekoliko zrna grožđa prepozna univerzum slasti…“.

Slobodanka Rakić Šefer se davnih godina prošlog veka otisnula u profesionalne slikarske vode.  Rođena je u Duvaništu, odrasla u Šapcu, a školovala se u Beogradu. Prvi je šabački magistar slikarstva, član je ULUS-a i Udruženja likovnih umetnika Šapca od 1977. godine, Lade – Društva srpskih umetnika od 1978, a ULUPUDS-a od 2012. godine. Učestvovala je na oko sedamsto kolektivnih žiriranih izložbi ili izložbi po pozivu, kod nas i u inostranstvu, a ostvarila je  sto dve samostalne izložbe u zvaničnim galerijskim prostorima. Utiske o njenom stvaralaštvu i dan-danas objavljuju istoričari i teoretičari umetnosti, likovni kritičari, pisci, pesnici, publicisti, novinari, kolege, kao i ljudi iz raznih drugih profesija koji nalaze inspiraciju u njenim delima. Dobitnik je preko dvadeset priznanja za svoj rad, a poslednja je Vukova nagrada KPZ Srbije iz 2020. godine.

Izložba „U vinogradu Svetog Trifuna“ realizuje se u okviru svečanosti obeležavanja slave Zavoda, Svetog Trifuna, i Dana državnosti Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, i biće otvorena svakog radnog dana do 27. februara 2024. godine, u periodu od 9 do 15 časova.





<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..