Izložba fotografija Davida Pužada „Slika i reč. Pariska stecišta“ biće otvorena u četvrtak, 8. februara u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu. Elegične, crno-bele prizore francuske prestonice, koje je svojim objektivom zabeležio David Pužado, prate stihovi pesnika i pesnikinja različitih generacija sa španskog govornog područja. „Slika govori više od hiljadu reči, ali u ovoj prilici, spoj slike i reči rasprostire se i odjekuje na poseban način“, navodi kustoskinja Monse Ordonjes. „Novi projekat Davida Pužada pruža uvid u evoluciju njegovih radova i suptilno otkriva umetnikov osobeni fotografski izraz.

Pužadove fotografije odišu setom kojoj očito nije sklon, a crno i belo pretvaraju se u svetlost u gradu u kom slika okupana svetlošću neprestano privlači pogled.“

Postavku čini više od trideset fotografija koje su na poseban način povezane sa 25 odabranih pesama. Činjenica da izbor nije slučajan izložbi daje dodatnu vrednost: slike su odabrale pesnike na osnovu njihovog lirskog glasa, što je dovelo do stapanja dva različita talenta i stvaranja novog umetničkog dela većeg dometa.

Nastojalo se da izbor pesnikinja i pesnika bude ravnomeran kako ne bi preovladali stereotipi. Na taj način, ostvareno je i međugeneracijsko povezivanje, čime se ističe vrednost različitih načina izražavanja koji nas ujedinjuju i čine boljim.

Izložba će biti otvorena u galeriji Instituta Servantes do 18. aprila. Tokom trajanja će biti organizovan i niz stručnih vođenja kroz postavku i to 17. februara, 9. i 23. marta, kao i 13. aprila. Sva vođenja održavaju se na srpskom, po potrebi i na španskom jeziku. Počinju u 12 časova, a ulaz je slobodan.

Fotograf David Pužado (Barselona, 1972) bavi se kulturnom delatnošću, direktor je festivala Beogradski mesec fotografije, kao i koordinator i kustos filmskog programa Dani katalonskog filma. Kao fotograf već treći put povezuje fotografiju i poeziju. Prvi susret desio se prilikom projekta „Hajme Hil de Bijedma kroz fotografiju“, upravo u saradnji sa Monse Ordonjes. Izložba je prikazana u Institutu Servantes u Beogradu i Budimpešti, kao i u drugim salama u Kataloniji i Mađarskoj. Usledila je postavka „Poezija i azuležo“, gde je dao sliku portugalskoj poeziji, u saradnji sa Institutom Kamoeš i Ambasadom Portugala. Ovog puta, pesnici su ti koji daju glas slikama Davida Pužada.

Monse Ordonjes (Barselona, 1974) kulturna je delatnica i pesnikinja. Bila je urednica knjige „Sjaj reči“ (El Esplendor de las palabras) kubanskog pesnika Delfina Pratsa i držala radionice kreativnog pisanja poezije i proze u Barseloni. Objavila je dve zbirke pesama: „Ničija obala“ (La orilla de los nadie, Promarex Ediciones) 2018. godine i „U Pjongjangu uvek je noć“ (Siempre es de noche en Pyongyang, Huso Editorial) 2021. godine. Čitala je svoje pesme u SAD, Meksiku i Španiji, te objavljivala radove u španskim, severnoameričkim i južnoameričkim časopisima. Trenutno koordinira projekat čitanja poezije u umetničkom prostoru Pijace Svetog Antonija u Barseloni, u okviru manifestacije „Dominical del Llibre de Vell de Sant Antoni“.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..