U sklopu izložbe „Na staklenom putu - tehnologija stakla“, Muzej nauke i tehnike priprema bogate prateće programe. Trodnevna radionica izrade vitraža će biti održana od 2. do 4. decembra 2022. godine (petak, subota i nedelja), od 10 do 18 časova. Na radionici koju će voditi Aleksandra Stanišić, iz ateljea "Stanišić", najstarije radionice za izradu vitraža u Srbiji, će biti izrađen jedan vitraž većeg formata. Završni rad će biti poklonjen specijalnoj školi "Radivoj Popović" iz Zemuna. Na radionici može učestvovati 10 polaznika, uz obaveznu prethodnu prijavu zainteresovanih na e-meil Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (poslati ime prezime, kontakt telefon i uzrast).

Radionica konzervacije i restauracije stakla namenjena stručnoj javnosti će biti održana od 6. do 10. decembra 2022. godine (utorak, sreda, četvrtak, petak, subota), od 11 do 18 časova.

Iako je ovaj program namenjen muzejskim i stručnjacima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, posetioci će moći da prisustvuju kao posmatrači. Radionice će voditi konzeravatorke Maja Živković, Narodni muzej Srbije i Dragana Išljamović, Narodni muzej Niš.

Nedelja "murano" stakla će biti održana od 13. do 19. decembra 2022. godine.

Od utorka do nedelje, u periodu od 12 do 18 časova, posetioci će u Muzeju nauke i tehnike biti u prilici da prisustvuju i posmatraju proces izrade figura od "murano stakla", koje stvara Irena Bursać.

Prof. Michele Zampedri, iz ateljea "Artigianato Muranese" (Murano, Italija) za proizvodnju umetničkih predmeta od "murano" stakla, će održati predavanje "Murano - Vetro - Venecija - paralelne sudbine", u petak, 16. decembra 2022. godine, u 16 časova. Ulaz slobodan.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..