Pozivamo vas da se pridružite stručnom vođenju kroz tradicionalnu, 85. Jesenju izložbu ULUS-a u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u subotu 3. decembra od 12 časova. Kroz izložbu vas vodi tim koji je učestvovao u pripremi i realizaciji 85. Jesenje izložbe, a stručnom vođenju će prisustvovati i umetnici-izlagači. Publika će biti u prilici da čuje nešto više o ovogodišnjoj temi, čije ime nosi i sama izložba “FLAMINGOV CVET ILI ANTURIJUM”. Inspirisana istorijom ličnosti Cvijete Zuzorić i zgrade paviljona na Kalemegdanu koji nosi njeno ime, 85. Jesenja izložba posvećena je borbi za pravedno društvo, umetnost i prostore za stvaralaštvo i zajednički rad.

Iako je Udruženje izuzetno aktivno, izložba se održava u građevinski oronulom zdanju kulture - što i jeste jedan od povoda za koncipiranje ove izložbe. Da bismo se kao društvo aktivirali u pravcu rešavanja i ostvarivanja svojih prava, prava potlačenih i marginalizovanih društvenih grupa, prava na umetnost, prostore za stvaralaštvo i odbranili životnu sredinu, potrebna nam je velika i nesebična strast, pokretačka, životna, stvaralačka energija - kakvu je Cvijeta imala.

U konceptu izložbe navodi se da je Cvijeta Zuzorić sastavila program rada grupe umetnika, tzv. “akademije složnih” koji se fokusirao na društvena, radnička i esnafska pitanja, a ne samo na idejna i umetnička, kao što je to bio slučaj s drugim sličnim programskim tekstovima. Zaštitni znak izložbe - cvet anturijum (flamingov svet ili slikarska paleta) odabran je upravo iz ovog razloga fokusa izložbe na strast za stvaralaštvom koja je prožeta dubokim osećajem međusobne solidarnosti i društvene harmonije. Anturijum simbolizuje ljubav i solidarnost i smatra se da leči od depresije i unosi harmoniju u dom, i da može da opstane samo tamo gde su odnosi skladni i međusobno podržavajući.


<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..