Modernizacija srpske kulture i umetnosti krajem 19. i početkom 20. veka - Ko su žene koje su svojim delima utirale put ženskim pravima, slobodama i stvaralaštvu u Srbiji? Šta o njima znamo, a šta nam je skriveno? Ko je bila bila Babet Bahmajer? U Domu Jevrema Grujića u Beogradu, u Svetogorskoj 17, u četvrtak 10. februara 2022. u 20 časova u okviru izložbe „Velikanke srpske kulture“, biće održano predavanje BETA VUKANOVIĆ: IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA, modernizacija srpske kulture i umetnosti krajem 19. i početkom 20. veka.

O ovoj dami čija se dela i predmeti nalaze na izložbi „Velikanke srpske kulture“ u Domu Jevrema Grujića, govoriće vam Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda - o slikarkinom doživljaju Beograda koji „od turskog grada postaje evropska varoš“, ispijanju crne (turske) umesto bele (nemačke) kafe, poseti haremu na jugu Srbije i brojnim portretima i prizorima iz života lokalnog stanovništva koje je s neskrivenim simpatijama slikala putujući po najzabačenijim krajevima Srbije.

Od trenutka prispeća u Beograd, Babet Bahmajer je svoje radove potpisivala muževljevim prezimenom, prihvatila je Srbiju za novu domovinu i svojim umetničkim, pedagoškim i humanitarnim radom aktivno je učestvovala u kreiranju društvenog i kulturnog života srpske prestonice krajem 19. i tokom 20. veka.

Kada sam 1898. godine došla u Beograd, ne samo da su se ispunila moja slikarska očekivanja, nego su me, štaviše, vaši motivi, vaše kuće, vaši sokaci, vaši ljudi, vaši pejzaži – uopšte sve – toliko oduševili, da sam se pod najjačim impresijama bacila na rad, izjavila je slikarka Beta Vukanović 1940. godine prisećajući se dolaska iz Minhena u Beograd, nepoznati grad koji je tokom narednih sedam decenija postao njen dom i trajno odredište.

Isidora Savić je istoričarka umetnosti, kustoskinja Muzeja grada Beograda i doktorantkinja na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Bavi se istraživanjem nacionalne i evropske umetnosti poznog 19. i ranog 20. veka. Autorka je nekoliko izložbi, stručnih i naučnih tekstova.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..