Izložba “Predatori” otvara se u petak 4. februara 2022. godine u prostoru galerije Eugster || Belgrade, u Slobodnoj zoni Beograd, Viline Vode BB. Izložba prikazuje tapete umetnice Flake Haliti (rođena 1982, živi i radi u Minhenu), reljef umetnika Bojana Šarčevića (rođen 1974, živi između Bazela i Pariza) i skulpturu i instalaciju umetnika Saše Tkačenka (rođen 1979, živi između Zagreba i Beograda). Izložba je otvorena do 26. marta, aa radno vreme galerije je sreda 17-19h i subota 14-18h.

Kustoskinja izložbe je Natalija Paunić, a tekst je pisala Mira Gaćina, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Skoplju:

„Svojim naslovom, izložba u galeriji Eugster || Belgrade otvara ključno pitanje našeg vremena, fokusirajući se na ulogu predatora koji navodno stoji na vrhu lanca ishrane. Možemo li, jednostavno, savremene odnose sa našim prirodnim okruženjima nazvati „predatorskim“; da li smo prešli iz potrošačkog društva u predatorsko?  Ako je unutrašnji poriv predatora glad, koja glad nas vuče ka oštrom društvenom razdoru?

Kriza klimatskih promena nas, kao vrstu, ispunjava krivicom i ostavlja uplašenima pred mogućim ambisom, gde je najveći zločin ljudi predatorska sebičnost prema balansu prirode oko nas.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..