Nagrada za životno delo je najveća ULUS-ova nagrada jer obuhvata priznanje za celokupni profesionalni opus umetnice ili umetnika, člana Udruženja. Ova nagrada je posebno značajna jer je to prilika da se kroz predlaganje kandidata u samom procesu odabira vrednuju najveći dometi u savremenom umetničkom stvaralaštvu u Srbiji, ali i utvrde pravci i putokazi za njegov budući razvoj. U praksi, ULUS je ovu nagradu tokom više decenija dodeljivao svake ili svake prestupne godine, a sa ovom tradicijom je prekinuto 2003. godine usled kako ekonomskih tako i organizacionih poteškoća. Treba napomenuti da su jedni od poslednjih laureata ULUS-ove nagrade za životno delo bili Pepa Pašćan, Milan Blanuša i Velizar Krstić.

Zbog važnosti ove nagrade kako za celokupnu umetničku scenu, širu javnost, ali i samo Udruženje, uprava ULUS-a je odlučila da ponovo uspostavi ovu tradiciju, pa je tokom cele 2021. godine bio otvoren poziv za podnošenje predloga. Za potrebe formiranja žirija Umetnički savet i Upravni odbor ULUS-a uputili su poziv institucijama, ustanovama kulture i organizacijama koje na značajan i raznovrstan način uključene u oblikovanje i uređivanje polja vizuelne umetnosti da delegiraju svoje predstavnike. Tako je formiran žiri za dodelu nagrade u sastavu: Dimitrije Tadić (Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije), Ana Veljković (Sekretarijat za kulturu Grada Beograda), Svetlana Mitić (Muzej savremene umetnosti u Beogradu), Nikola Šuica (Univerzitet umetnosti u Beogradu), Nela Tonković (Udruženje likovnih kritičara AICA Srbija), Кristina Ristić (Umetnički savet ULUS-a) i Vahida Ramujkić (Upravni odbor ULUS-a).

Potrebno je naglasiti da su svi pristigli predlozi – Ljiljana Bursać, Gordana Кaljalović Odanović, Jovan Rakidžić, Nikola Džafo, Goran Đorđević, Đorđe Odanović, Raša Todosijević, Vesna Golubović – zavredeli naročitu pažnju komisije, ali da je prilikom selekcije umetnički rad Gorana Đorđevića ocenjen sa najvećim brojem glasova.

Članovi žirija su posebno vrednovali celokupan opus Gorana Đorđevića koji u svom kontinuiranom radu preispituje sam status umetničkog rada, te njegovo mesto u društvenim, političkim i istorijskim okvirima. Na odluku da za ovu nagradu bude nominovan njegov rad uticalo je i aktuelno programsko usmerenje ULUS-a koja se sagledava u naporima za preispitivanje, proširivanje i redefinisanje celokupnih odnosa koji deluju u polju likovne i vizuelne umetnosti, pri ovome ne zaobilazeći i preispitivanje i značaj same institucije i čina dodele nagrada. Takođe, uviđajući i potencijal Đorđevićevog opusa, koji deluje sa margina prepoznatljive umetničke sfere izbor za dodelu ove nagrade predstavlja i svojevrstan čin u smislu postavljanja daljih usmerenja Udruženja ka razvijanju ovakvih umetničkih, filozofskih, humanističkih i društvenih praksi.

Nagrada uključuje plaketu, simboličnu novčanu nadoknadu, termin za samostalnu izložbu u 2022. godini. Reuspostavljajući tradiciju priznanje će uključiti izradu štampanog monografskog izdanja za čiju pripremu i štampu će biti potraživanja sredstva putem javnih konkursa.
 
Goran Đorđević, rođen 1950. u Jugoslaviji, živi i radi u Beogradu. Završio Elektrotehnički fakultet u Beogradu i Vizualne studije na MIT – Кembridž (SAD). Izlaže od 1971. godine, aktivan u redakciji galerije SКC-a od 1972-1976. Učestvovao je  na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, uključujući “IX Bijenale mladih” u Parizu 1975, “5. Trijenale jugoslovenske umetnosti” u Beogradu 1977, “Trigon” u Gracu 1977. i “Works and Words” u Amsterdamu 1979. Nakon poziva na “Međunarodni štrajk umetnika” 1979. i samostalne izložbe “Protiv umetnosti” u galeriji SКC 1980, na kojoj je  svoje radove izložio ne kao umetnička dela nego kao ”stavove o umetnosti”, nastavlja da svoj rad javno predstavlja  pre svega kao teorijsko-filozofski koji se izražava vizuelno.

Odgovor Gorana Đorđevića na informaciju o dodeli nagrade: Zahvaljujem se na ovoj nagradi ULUSa. I ako u principu nisam ljubitelj nagrada, odlučio sam da  je ovog puta ipak prihvatim pre svega kao izraz podrške sadašnjoj kritičkoj orjentaciji  udruženja. Molim vas da se novčani deo nagrade uplati u humanitarne svrhe.
 
Goran Đorđević, Beograd 28.12.2022

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..