Muzej primenjene umetnosti otvara izložbe: „Fasciniraj me“ , Blackbirdfield i „TISO 07“, Sekcija tekstila ULUPUDS-a. Izložba šešira i fascinatora ateljea „Blackbirdfield“ Fasciniraj me...traje od 28. decembra 2021. do 21. janura 2022. godine, a svečano otvaranje izložbe je u utorak, 28. decembra u 18 časova. Na otvaranju izložbe govoriće Biljana Jotić, v.d. direktorka Muzeja primenjene umetnosti. Autori izložbe: Dragan i Milosava Smiljanić. Organizator: Muzej primenjene umetnosti. „TISO 07“, Sekcije tekstila ULUPUDS-a svečano se otvara 29.12. u 19 časova.

U okviru stalne postavke, galerija „Inkiostri“ na drugom spratu, Muzej primenjene umetnosti organizuje autorsku izložbu ručno izrađenih fascinatora i šešira ateljea Blackbirdfield. Modni brend „Blackbirdfield“ stvoren je u Beogradu od strane Milosave i Dragana Smiljanića. Kolekcije brenda „Blackbirdfield“ sastoje se od ručno izrađenih šešira, toka, koktel šešira, prigodnih fascinatora, ali i ukrasne ornamentike glave. Izložba „Fasciniraj me…” sastoji se od 12 unikatnih šešira, fascinatora i oglavlja. Pod nazivom fascinator označava se lagani prekrivač glave, sličan šalu, izrađen najčešće od čipke, vune ili perja i kao modni detalj može da zameni šešir koji se nosi u pojedinim svečanim, ali i tradicionalnim prilikama. U današnje vreme fascinator je modni detalj koji je pronašao svoje mesto u ženskom odevanju širom sveta.

Jedan od ciljeva modnog brenda „Blackbirdfield“ je stvaranje unikatnog, sofisticiranog i jasno prepoznatljivog modnog detalja za glavu koji se temelji kako na tradicionalnim tako na i savremenim tehnikama izrade uz upotrebu različitih materijala od konvencionalnih šeširdžijskih do modernih i recikliranih materijala. Neprestana unija starog i novog u sferi dizajniranja, isključivo ručnom izradom, koristi se za stvaranje klasičnih, savremenih, ali i skulpturalnih oblika i proporcija sa upečatljivom „Blackbirdfield“ estetikom. Modni atelje „Blackbirdfield“ je ostvario saradnju sa mnogobrojnim vrhunskim modnim dizajnerima i manifestacijama u zemlji i inostranstvu.

Izložba Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a traje od 29. decembra 2022. do 15. janura 2022. Realizatori izložbe su Slađana Milojević, Stanislava Sinđelić i Snežana Pešić Rančić. Organizatori: ULUPUDS i MPU. Za svečano otvaranje u sredu, 29. decembra 2021. u 19 časova upriličen je muzički program: Uroš Jaćević i Katarina Vastano, klasične gitare, učenici muzičke škole „Vatroslav Lisinski“.

U Muzeju primenjene umetnosti biće priređena sedma po redu, izložba TISO (Sekcija tekstila i savremenog odevanja), ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije), koja traje već dvadeset i osam godina. Ova izložba objedinjuje najznačajnija ostvarenja članova Sekcije tekstila i savremenog odevanja iz oblasti mode, tekstila i aksesoara. Propozicije izložbe nalažu da su radovi u konkurenciji nastali u predhodne četiri godine. Odbor Sekcije odabrao je 45 dizajnera koji će se predstaviti sa oko 70 radova. Na izložbi učestvuju izlagači svih generacija, raznovrsnih estetskih i likovnih senzibiliteta, kao i različitih umetničkih koncepcija, predstavljajući svoja kreativna ostvarenja u domenu mode, tekstila i aksesoara. Odabrani eksponati odišu autentičnošću ideja, individualnošću i autorskim pečatom svakog izlagača pojedinačno.

Na svečasnosti otvaranja, Žiri za dodelu nagrada u sastavu prof. Leonora Vekić, umetnica tekstila, Jelena Đorđević, kustos Ateljea 61 i istoričarka umetnosti i mr Milica Cukić, muzejska savetnica i istoričarka umetnosti, dodeliće Veliku nagradu i nagrade u sve tri kategorije: tekstil, moda i aksesoar.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..