Žiri za dodelu nagrade Mali pečat Grafičkog kolektiva sastao se u četvrtak, 23. decembra 2021. u 11h  i radio u sledećem sastavu: Biljana Vuković, grafičarka, Dragana Palavestra, istoričarka umetnosti i Jelena Jocić, grafičarka. Posle pažljivog pregledanja izložbe Mala grafika ovogodišnja selekcija ocenjena je kao veoma uspešna. Žiri je jednoglasno dodelio nagradu Mali pečat za 2021. godinu Alanu Bećiriju za grafiku Plavi zec - 4+5 - lavirint, iz 2021. godine, u tehnici digitalne štampe. Obrazloženje žirija: Rad Alana Bećirija upućuje na već potvrđene stvaralačke domete i prepoznatljiv poetski prosede koji je izgradio tokom protekle dve decenije.

Bećirijev izraz je figurativan, a njegovi vizuelni obrasci su eksponenti informatičke ere i ostvaruju komunikativnost frazama iz vokabulara digitalnog jezika, kojim sam autor suvereno vlada. Umetnik kreira grafički stilizovane i pročišćene nadrealne prostore i situacije bogate slojevitom simbolikom. Nagrađeni rad pripada stvaralačkom ciklusu čiji je glavni protagonista Plavi zec – svojevrsni palimpsest brojnih kulturoloških referenci (Luis Kerol, Jozef Bojs, Duško Radović…). Lavirint, takođe čest motiv Bećirijevih digitalnih otisaka, upućuje na polivalentnost mogućih značenja, od mitoloških referenci, preko projekcije teze o životu  kao konstantnoj potrazi za ciljem, do ludičkog karaktera virtuelne realnosti u svetu video igara. Umetnik ostvaruje estetski i značenjski skladan likovni amalgam u kome se prepoznaju sofisticiran grafizam, ilustrativnost, popartistički geg, dosetka i elementi poetskog simbolizma.

Alan Bećiri (1973. Uroševac) diplomirao 1997. godine na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 1997. izlaže samostalno i na preko 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalni umetnik i član ULUS-a. Dobitnik više nagrada i priznanja (2017. Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Beograd; 2006. Zlatna igla, ULUS, Beograd).

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..