Izložba „Dragosti“ umetnika Joškina Šiljana i Bratislava Stankovića biće otvorena u petak, 24. decembra sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija. Istoričarka umetnosti Ana Kršljanin ističe da izložba „Dragosti“ nastaje kao još jedna lucidna Šiljanova kovanica rođena od reči „drag gost“. Ona objašnjava kako „Dragosti“ predstavljaju toplu dobrodošlicu specijalnom gostu Šiljanove izložbe, leskovačkom umetniku Bratislavu Stankoviću. 

„Ono što spaja ova dva autora, osim južnjačkog kraja i vedrog duha, čistog i iskrenog likovnog izraza, jeste autentičan vizuelni jezik čija je glavna karakteristika sloboda“, kazala je Kršljanin.

„Kod Šiljanovog stvaralaštva energija igra značajnu ulogu, gde se prilikom stvaralačkog čina u velikoj meri oslanja na procese koji se događaju u prirodi učeći iz nje. Kao što se drvo grana ili zemlja puca usled određene sile, tako i Šiljanovi spletovi linija nužno nastaju u samom dodiru četke i podloge potaknuti stvaralačkom energijom i silom kreacije. Joškinovi radovi su prostrani i razbacani, svedeni i neograničeni, dozvoljavajući putovanje oka i zadršku na detaljima i novim rečima“, dodaje Kršljanin.

Bratislav Stanković rođen je 10. marta 1964. godine u Leskovcu. Završio je Umetničku školu, član je i jedan od osnivača likovne grupe Hod-hodi (ex-Most), učesnik je mnogobrojnih kolektivnih izložbi i dobitnik je ovogodišnje treće nagrade za sliku “Thank you, driver, for getting me here (Too much, Magic Bus)”.

Joškin Šiljan rođen je 1953. godine u Priotu. Po vokaciji je inženjer građevine, a po rođenju umetnik. Izlagao je u svim značajnijim galerijskim prostorima u Srbiji i regionu, a  izlaganje u svetski poznatim muzejima i galerijama čini ga jednim od najznačajnijih međunarodno priznatih savremenih umetnika sa ovih prostora.   

Izložbu „Dragosti“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 14. januara 2022. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 21 čas. Ulaz na izložbu je slobodan.

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..