Izložba je otvorena do 30.decembra 2021. Autor izložbe je Tijana Stojiljković, istoričar umetnosti. Ilija Pandurović (1933-2013) završio je Likovnu Akademiju u klasi Zore Petrović i Ljubice Cuce Sokić. Bio je profesor likovnog obrazovanja u Umetničkoj školi u Beogradu.  Održao je 30 samostalnih i preko 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Bio je član ULUS-a. Na platnima Ilije Pandurovića (1933-2013) gotovo uvek ćemo videti po nekog goluba.

Pojedinačno ili u jatu, ispred veduta našeg grada ili njegovog Dolova, jasno predstavljeni ili u skrivenim naznakama - golubovi su uvek prisutni. Zbog toga se njegovo slikarstvo može posmatrati i kao onorističko.

Ptica je od davnina predstavljala neiscrpan izvor značenja i tumačenja. One su univerzalan simbol koji povezuje nebo i zemlju, anđele i viša stanja bića. U mnogim kulturama, dugo su bile izvor misterije i strahopoštovanja, a u pojedinim su bile simbol naklonosti bogova prema ljudima.

Umetnici, kojima je pripadao i sam Pandurović, često pronalaze inspiraciju u motivima iz prirode, životinjama, pticama, cveću, pronalazeći inovativne načine da uhvate njihove jedinstvene boje, fascinantne šare i prepoznatljive siluete. Padurović je slikao ono što je voleo i što ga je okruživalo - istinske lepote života oličene u malim stvarima.
Pa tako i golub - ovaj večiti simbol mira i nevinosti, koji je posle potopa uzleteo da ljudima objavi novu nadu i koji predstavlja alegoriju našeg postojanja na Zemlji, tokom čitavog slikarskog opusa Pandurovića, ostao je prepoznatljivi lajt- motiv i neiscrpan izvor inspiracije. Po svojoj estetskoj raznolikosti, izražajnim licima i gracioznim pokretima, golubovi su postali Pandurovićeva omiljena tema. Istraživao ih je u različitim pojavnim oblicima i tehnikama tokom svog celokupnog umetničkog stvaralaštva. Golubove je čitavog života voleo i s ljubavlju uzgajao na krovu svog ateljea.

Ono što je prepoznatljivo u njegovom slikarstvu je atmosfera koju prenosi na platna. Izvedeni jarkim ekspresionističkim bojama, često gustim pastoznim nanosima, uokvireni konturama, Pandurovićevi golubovi ponekad imaju i antropomorfne karakteristike.  Njegova slikarska paleta je naglašena, potez oštar i precizan.

Izložba pred nama, nudi uvid u opus jednog slikarskog toka, najčešće motive za kojima je posezao i po kojima je ostao upečatljiv, zapamćen i poštovan među istinskim ljubiteljima umetnosti njegovog slikarstva. U svojoj mladosti bio je jedan od simbola Skadarlije, boraveći u njoj kao slikar i posetilac i zato ga ovom izložbom vraćamo upravo njoj.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..