U galeriji Prototip 26. septembra 2015. u 18h - Ovogodišnji finalista nagrade Mangelos predstavlja recentnu seriju novih slika koje obuhvataju radove manjeg formata u kojima autor nastavlja da prepoznatljivim vizuelnim izrazom komentariše različite aspekte svakodnevnog života.

 

Jednostavni i komunikativni, tematski sadržaji ovih radova uvode posmatrača u umetnikove lucidne i duhovite ospervacije, kako lične svakodnevice, tako i fenomena društvene tranzicije, što nazivi predstavljenih radova i potvrđuju (Duško i Darko, Hvala na jutarnjem seksu itd.).

 

 

„Laki komadi“ su nastali u zadnjih par godina, uglavnom stvarani u pauzama i odmorima od velikih formata, zbog čega je i cela serija dobila ovakav naziv. Uprkos svemu umetnik je zadržao prepoznatljiv stil i kao ključnu odliku svog rada Janičić je izabrao (auto)ironijsko poigravanje sa mitovima klasične i popularne kulture koji su dobro poznati i ukorenjeni u našoj sredini.

 

Tadija Janičić (1980, Nikšić) je završio studije i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2004. godine u klasi profesora Milana Blanuše. Izlagao je na 20 samostalnih i više desetina grupnih izložbi. Slike mu se nalaze u brojnim umetničkim kolekcijama, među kojima je i umetnička zbirka MSUV. Dobitnik više nagrada. Živi u Novom Sadu.


Galerija PROTOTIP je prva vanistitucionalna kustosko-umetnička inicijativa na Novom Beogradu koja kroz aktivno učešće umetnika i kustosa nudi nov koncept umetničkog delovanja i uspostavljanja saradnje sa lokalnom zajednicom. Jedan od prioriteta asocijacije je formiranje nove publike savremene umetnosti i kreiranje čvrste veze između umetničke scene, najrazličitijih društvenih grupa i poslovnog sektora.

 

U saradnji sa Stambeno poslovnim kompleksom Belville, Umetnička asocijacija Prototip je, u okviru projekta “Belville - umetnost grada” otvorila galeriju PROTOTIP koja ima za cilj da stanovnicima Novog Beograda ponudi kulturni sadržaj koji je do sada nedostajao u ovom delu grada, ali i da i svim drugim građanima nadomesti nedostatak profesionalnog promovisanja savremene umetničke produkcije. Kroz intenzivnu izlagačku delatnost domaćih i stranih umetnika, asocijacija organizuje raznovrsne  interaktivne i edukativne programe poput radionica, predavanja i prezentacija.

 

Izložba traje do 31. oktobra

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..