U okviru Dana evropske baštine, u ponedeljak, 28. septembra od 16 sati očekuje vas još jedan besplatan obilazak stogodišnjih kabineta ETF-a, koji su deo kulturno turističke rute Putevima Tesle kroz Srbiju (www.teslaways.rs). Pored priča o velikom prijateljstvu između Nikole Tesle i Đorđa Stanojevića, koje je ostavilo ogroman trag na celokupan industrijski razvoj Srbije, čućete i na koji način je Tesla proizvodio bežičnu energiju, kako se meri jačina struje, kako sagrađenu elektranu povezati u sistem...

 

Na neobičnu turu kroz stare kabinete Elektrotehničkog fakulteta povešće vas profesori ETF-a i Mladi za turizam. Poklon za sve posetioce - Tesla Ways brošura sa poster mapama "Putevima Tesle kroz Srbiju" i "Beograd iz Ugla Nikole Tesle"!

Prijave za obilazak su obavezne jer je broj posetilaca ograničen! Možete se prijaviti putem imejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili fejsbuk stranice Putevima Tesle / Tesla Ways.

 

Ruta Putevima Tesle kroz Srbiju obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.
 
Putevima Tesle uspavlja Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta. Razvoj ove kulturno turističke rute i manifestaciju Tesla dani podržali su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Elektroprivreda Srbije, Šnajder elektrik (Schneider Electric) i Trizma.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..