Centar za urbani razvoj, Urbano istraživanje Beograd – Urbex i Galerija ŠTAB organizuju Multimedijalnu izložbu "Reciklaža – Industrijsko nasleđe" u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2015. Izložba koja je nastala u susretu industrijske arheologije i industrijskog dizajna, praćena debatom i radionicom, biće održana od 25. do 28. septembra u Galeriji ŠTAB, Crnogorska 10. Radno vreme galerije je od 10 do 22h.


Izložba se sastoji od fotografija industrijskih objekata nastalih u okviru istraživačkog projekta UNDERГРАД, projekcije kratkog filma "Potraga se nastavlja", i postavke predmeta koje su dizajnirali umetnici inspirisani industrijskim nasleđem. Program izložbe upotpunjuju interdisciplinarna debata o revitalizaciji industrijskog nasleđa i radionica praktične reciklaže.

Izložba fotografija i projekcija filma: Sačuvani stari proizvodni pogoni, magacini, stambeni i ugostiteljski objekti predstavljaju autentične prostore koji svedoče o periodu dinamične transformacije Beograda. Većina ovih objekata koji predstavljaju nasleđe industrijalizacije srpske prestonice u 19. i 20. veku danas leži zapuštena i zaboravljena. Istraživački projekat UNDERГРАД predstavlja jedan od prvih koraka ka organizovanoj i sistematičnoj zaštiti i revitalizaciji / "reciklaži" ovih prostora. Pored fotografija autora Slobodana Stanišića i Vladimira Martinovića, biće prikazan i kratki film "Potraga se nastavlja", čija će projekcija biti ekskluzivno organizovana u posebnim uslovima u podzemlju Galerije ŠTAB koje se sada prvi put predstavlja kao deo izložbenog prostora.

Postavka predmeta: Dizajneri i umetnici inspirisani industrijskim nasleđem poput modernih zanatlija stvaraju nova umetnička dela reciklirajući mašine i druge predmete iz industrijskog perioda, dajući im nov život u kom oni postaju objekat primenjenih umetnosti. Na izložbi će biti prikazani stolovi, stolice, lampe, kreveti i ostali predmeti nastali u susretu modernog dizajna i duha industrijskog perioda.

Program:


● petak 25. 09. – 20h – Otvaranje izložbe

 

● subota 26.09. – 18h – Interdisciplinarna debata – "Reciklaža / Revitalizacija industrijskog nasleđa na teritoriji grada Beograda"


Kako iskoristiti veliki potencijal urbanog nasleđa na teritoriji grada Beograda? Kako po uzoru na brojne primere iz sveta uklopiti industrijske objekte u moderno okruženje? Kako im dati nov kontekst i novu namenu u kulturnom životu grada? O ovim temama raspravljaće iz različitih uglova – dr Vidoje Golubović, koautor knjige "Beograd ispod Beograda"; Ljubiša Ristić, pozorišni reditelj i direktor pozorišta KPGT u staroj Šećerani na Čukarici; Karlo Boras, Galerija ŠTAB; Viktor Kiš, Klub ljubitelja teške industrije Ciglana.
 
● nedelja 27.09. – 12h – Radionica "Reciklaža"


Galerija ŠTAB transformisaće se u radionicu, gde će na licu mesta dizajneri i savremene zanatlije pokazati svoje umeće i podeliti ga sa građanima Beograda, kroz praktičan rad na reciklaži starih predmeta od kojih će se dizajnirati novi, inspirisani nasleđem industrijskog perioda.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..