Izuzetno nam je drago da Vas obavestimo da nam u četvrtak 03. septembra u goste dolazi renomirani holandski audio-vizuelni umetnik Jurgen Meekel. Tom prilikom u Izbi će biti održana prezentacija njegovih video radova. Biće prikazana četiri kratkometražna animirana filma rađena raznim tehnikama animacije, korišćenjem analognih i vektorski manipulisanih slika. Projekcija počinje u 20 časova u kafe-galeriji Izba.

 

Jurgen Meekel je rođen u Amsterdamu 1963. godine. Živi i radi u Johanesburgu u Južnoafričkoj republici.

 

Diplomirao na Rietveld Akademiji likovnih umetnosti za audio-vizuelni dizajn u Amsterdamu (1989). Posle studija bavio se instalacijom, skulpturom i videom. Neke od njegovih instalacija su odkupljene od strane Centralnog Muzeja moderne umetnosti u Utrehtu. Od 1996. do danas je fokusiran na rad u grafičkom dizajnu, animaciji, radu sa kamerom i zvukom, kompozitingom i vizuelnim efekatima.

 

Od 2005.-2009. radio je kao  šef Odeljenja za specijalne vizuelne efekte na AFDA (najbrže rastućoj filmskoj školi u Južnoj Africi).

 

 Trenutno predaje postprodukciju  na Wits univerzitetu u Johanesburgu.

 

Neki od njegovih radova:

 

- Snimanje zvuka i grafika za dokumentarac "Starkiss" u Hajderabadu, Indija za film Vilderell koji je dobio nominaciju (2002) na Gouden Kalf filmfestival (Holandski Oskar) za najbolji dugometražni dokumentarac.

 

- Inženjering zvuka i grafika za dokumentarni film Dabbah Vallah (Bombaj) za VPRO Nacionalnu TV mrežu koji je dobio nagradu publike na IDFA (1999).

 

- Inženjering zvuka za "Punt NL" (kratke opservacije u Holandiji), u produkciji VPRO Nacionalne TV mreže, osvojio nagradu za najbolji kratki film na Filmskom festivalu u Veneciji (2000).

 

- Osmislio tehnički proces rada, grafiku i vizuelne efekte za prvi igrani film snimljen mobilnim telefonom "SMS Sugarman".

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..