Ciklus radova GRAFIČKI IDENTITETI obuhvata realizovane projekte iz oblasti dizajna nastale tokom poslednje decenije kroz rad sa domaćim i inostranim klijentima. Sama izložba, zamišljena kao mala retrospektiva, obuhvatiće oko 50 odabranih vizuelnih identiteta. Kreiranje vizuelnog identiteta kao ključnog grafičkog elementa koji identifikuje proizvod ili uslugu i odvaja ga od svojih konkurenata je izazovan dizajnerski problem.Otvaranje izložbe je 03.09.2015. u 19h.

 

Identitet treba da bude jasan i nezaboravan. Trebalo bi da bude prilagodljiv ekstremnim promenama u obimu, od kutije šibica do velikog znaka. Takođe, mora da odražava karakter i kvalitet onoga što identifikuje. Ovo osvajanje nematerijalnog je važna karakteristika dizajniranog identiteta, i umnogome zavisi od talenta dizajnera. Idejom kojom se kreira osnovno rešenje treba postići jedinstvo forme i sadržaja.


Logoi su danas vizuelni identifikatori korporacija. Postali su komponente korporativnog identiteta jer se njima stvaraju brendovi i ujedinjunju poruke. Evolucija simbola je prešla dug put još od pečata na kraljevom pismu do preduzeća koja ostvaruju svoj kredibilitet i prodaju sve, od finansijskih usluga do hamburgera. Prema tome, iako termini "korporativnog imidža" i "brend identiteta" nisu ušli u biznis ili dizajnerski rečnik do 1940-ih, u roku od dvadeset godina, postali su ključni elementi za poslovni uspeh. Korporativni vizuelni identitet ima značajnu ulogu u načinu na koji organizacija predstavlja sebe kako internim tako i eksternim zainteresovanim stranama. U opštem smislu, korporativni vizuelni identitet izražava vrednosti i ambicije organizacije, svoje poslovanje, kao i njegove karakteristike.

 

Na nivou masovnih komunikacija i zajedničkog korišćenja, logo kompanije je danas često sinonim za zaštitni znak ili brend. Bilo da su velike ili male, korporacije moraju da podsete svoju javnost ko su, šta rade, i koliko su dobri u svom poslu. Može se reći da korporativni identiteti grade imidž kompanije. U teoriji dizajna i vizuelnim komunikacijama odomaćen je termin „lik firme“ koji u suštini ima isto značenje. Filip Henrion (osnivač i predsednik međunarodne organizacije grafičkih dizajnera ICOGRADA kaže da je lik firme zbir svih sredstava, koja na likovno-grafički način i drugim sredstvima, šalju jasnu poruku o jednoj organizaciji i delatnosti kojom se ona bavi.

 

Sanja Dević (1980), diplomirala na Fakultetu umetnosti u Nišu, na odseku za grafički dizajn. Postdiplomske magistarske studije završila je 2013. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, studijski program - grafički dizajn.


Тokom profesionalnog rada, realizovala je veliki broj projekata za klijente širom sveta u svim oblastima grafičkog dizajna.


Njena izlagačka delatnost broji šest samostalnih izložbi i preko trideset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUPUDS-a od 2008. godine.


Dobitnik je dve nagrade za NOVI DIZAJN METALAC POSUĐA, Druge nagrade Američke ambasade Podgorica za dizajn znaka korišćenog na socijalnim mrežama, Povelje Univerziteta u Nišu kao studentu generacije Fakulteta umetnosti u Nišu, stipendije Kraljevine Norveške i dve stipendije Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije za ostvarene izuzetne rezultate u toku studiranja.


Njeni radovi objavljivani su u knjigama i časopisima u zemlji i inostranstvu. U realizovane  projekte može se navesti i dizajn mnogobrojnih naslova za izdavačku kuću ZOGRAF. Od  objavljenih radova mogu se izdvojiti alfabeti, brojevi, logotipi, piktogrami, vizuelni sistemi objavljeni u Knjigama “ZNAKOVITO 2” i “ZNAKOVITO 3” autora Radomira Vukovića, 2011. godine.


Od 2007. radi na Fakultetu umetnosti u Nišu kao stručni saradnik za Užu umetničku oblast – Stručni predmeti grafičkog dizajna, Prostorna grafika – glavni predmet  na Odseku za primenjene umetnosti.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..