queersalonOvogodišnji Queer Salon koji će biti realizovan u okviru Nedelje ponosa, kao prateći program koji se tradicionalno održava u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad, biće otvoren u ponedeljak 14. septembra do 20. septembra 2015. Izložba će se prvenstveno baviti detektovanjem stereotipa vezanih za manjinske, pojedine društvene grupe, patrijarhalno društvo i dr. Sama koncepcija izložbe čiji je naslov Kvir salon je po sebi dihotomna i na neki način je spoj nespojivog.

 

 

Dok je termin kvir, relativno novi termin, koji se odnosi na sve osobe, odlike i radnje koje odstupaju od heteronormativnog društvenog obrasca, dotle je salon, termin koji pripada prošlosti, upravo reprezent heteronormativnog, konzervativnog društva XIX veka, baratajući takozvanim lepim umetnostima, raznim idealima koji su u vekovima koji slede polako prevaziđeni (sa naglaskom na polako). Otuda se spoj ova dva termina možda nekome činiti pogrešnim, neumesnim, ali autorima izložbe je, naprotiv, ovaj detalj bio vrlo interesantan i inspirativan.


Grupa istoričara umetnosti, Impost, istražujući savremenu domaću umetničku scenu došla je na ideju da izložbu koncipira kao selekciju radova pojedinih umetnika čije se određeno delo uklapa u unapred zadati kontekst, davanja odgovora i interpretacije teme izložbe. Tim metodom selekcije sklopiće se jedinstvena celina u okviru koje se nekim od radova učitava novo značenje u okviru celine, a koje možda publici nije jasno van nje. Takođe metod selekcije je konvencionalni metod pariskih salona, gorepomenutih, iako autori ne primenjuju iste kriterijume selekcije kao pre dva veka. “Ideali” kojima su se autori vodili u ovom slučaju su vezani za reprezentaciju stereotipa svake vrste. Salonski prikazani stereotipi tako postaju kvazi-ideali, koji su prisutni u društvu danjašnice, ali koji nikako nisu ideali u pravom smislu, već svojevrsni relikt jednog društva izrazito patrijarhalnog i zarobljenog u kolektivnom konformizmu, nespremnog da prihvati drugost i bude tolerantno. U tom smislu galerijski prostor, odnosno salon, postaje neka vrsta kliničkog okruženja, gde su stereotipi izlovani i prezentovani, a publika treba da nad njima izvrši svoje ispitivanje i donese dijagnozu. Dijagnostifikovanjem kvazi-ideala, dijagnostifikuje se i društvo, ali se i svaki pojedinac tera na razmišljanje.


Svoje radove na Kvir salonu će izložiti: Boris Šribar, Miodrag Stanišić, Vuk Vučković, Mane Radmanović, Marina Marković, Tadija Janičić, Shkart, Nataša Milutinović, Jugodrom, Dejan Klement, Dušan Marino, Aleksandra Kovačević i Jelena Nikolić.


Galerijski prostor u kome će umetnici izložiti svoje radove zamišljen je tako da do njega vodi audio instalacija, tunel verbalnog terora, terora koji neke osobe iz manjiskih grupa preživljavaju na dnevnoj bazi, a koja verbalizuje pojedine stereotipe. Audio instalacija je interaktivnog tipa i građa za njeno izvođenje biće prikupljena anketiranjem publike.


Svim ovim elementima posetiocima treba da se podigne svest o sveprisutnom nasilju i netoleranciji prema različitostima, što danas predstavlja nezaobilaznu temu.


Izložba će biti otvorena do nedelje 20. septembra.


Kustoski tim Impost čine istoričari umetnosti: Selena Andrić, Jelena Marković, Iva Parađanin, Aleksandra Stolić, Aleksandar Stojanović, Nevenka Šmakić

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..