Kulturni centar Rex, sreda 29. jul, 19h - Izložba U IME NARODA je, tokom prošle i ove godine obišla nekoliko gradova u Srbiji. Reakcije su se kretale od opšteg odobravanja i manje ili više glasne podrške medija, koje je pratila i velika poseta izložbi, do pojedinačnih epizoda oštre kritike i protesta zbog primenjene istraživačke i izlagačke metodologije kao i načina javne prezentacije i promocije ovako koncipiranog i realizovanog projekta.

 

Povodom izložbe održano je više tribina na kojima su se raspravljala pitanja koja je pokrenula ili potisnula ali šira javna debata nije vođena, bilo zbog nepostojanja kritičkog potencijala u javnosti i medijima bilo zbog aktivne ili pasivne saradnje institucija i kolebljivih stavova stručne javnosti.

 

Predstojeći razgovor ne može zameniti širu javnu debatu ali je može inicirati ili koncipirati za neko buduće vreme. Osim razmene mišljenja između podržavalaca i oponenata produkcijskog koncepta i postupka izložbe, učesnici će pokušati da traže odgovor i na pitanje da li uopšte postoji mogućnosti da se stavovi "pro" i "kontra" izložbe približe ili eventualno integrišu u isti vrednosni sistem.

 

Odgovor na ovo pitanje daće kroz diskusiju reditelj Lazar Stojanović, jedan od najuglednijih javnih podržavalaca ovog projekta i samostalni istoričar Milan Radanović, koji je bio najistaknutiji analitičar i kritičar izložbe.

 

Razgovor će moderirati Branimir Stojanović.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..