Pozivam vas na otvaranje izložbe Dimitrija Pecića i Milana Blanuše u sredu, 29. jula u 19 časova, u Galeriji ULUS. Ova dva autora su laureati Beogradskog trijenala crteža i male plastike koji je održan 2012. u UP „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu i izložba se priređuje povodom dobijene nagrade. Beogradski trijenale crteža i male plastike, je tradicionalna manifestacija. Ove godine se održava jubilarni deseti put.

 

 

U protekle dve decenije, koje su svojim bremenom mnoge kulturne smotre na izvesni period potisnule (neke čak i istisnule) iz javnog života, Trijenale ne samo da je opstalo i zadržalo svoj kontinuitet, već je na ovim prostorima postalo jedna od najznačajnih referentih izložbi savremene umetničke prakse. Jedinstvena po svojoj koncepciji, a samim tim, i po onome što kao takva prezentuje, ova izložba upravo deluje svojom koncentrisanošću na crtež i malu plastiku kroz koje se reflektuju mnoga previranja u likovnoj umetnosti.

 

Dobitnici nagrada na prošlom trijenalu su za crtež Dimitrije Pecić a za malu plastiku Milan Blanuša. Njihova izložba je prateća izložba Beogradskog trijenale crteža i male plastike koje će se u toku jeseni održati u UP Cvijeta Zuzorić.

 

Dimitrije Pecić neguje osobenu likovnu poetiku koja zauzima istaknuto mesto na domaćoj likovnoj sceni. Njegovi radovi ukazuju na našu fizičku okolinu (pejzaž, ruralno-urbana sredina i td.) i sugeriše nam da joj poklonimo istu pažnju kao i on. Oblici su asketski očišćeni od suvišnog, racionalno označeni čistom linijom i bojom. Urbani prizor istrgunt iz konteksta svakodnevice u Pecićevim radovima postaje pusta ulica, bez ljudi, utihla u mirnoći svoga izraza. Zagasiti kolorit, igra svetlosti i senke, i potez koji stvara linearne šrafure su osnovni gradivni elementi autorovog rukopisa.

 

Snaga umetnosti Milana Blanuša učinila je da je tokom 20.veka postao jedan od vodećih ličnosti savremene srpske umetnosti. Umetnik gradi neku novu stvarnost, izvučenu iz obične dimenzije i saopštava je na više nivoa. Blanuša identifikuje Umetnost sa Istinom koja treba da bude otkrivena u njegovom delu. Teme za svoje skulpture autor nalazi u urbanim sredinama i situacijama. Uvek je usmeren na čoveka, njegov prototip koji je vezan za vreme u kome egzistira. Figure mirnih pokreta i ublažene odlikuje živa faktura i čvrsta konstrukcija. One su materijalom lomne ali u formi čvrste. Najbrojnije su figure usamljenog muškarca u odelu sa kravatom, čoveka koji metaforički prenosi umetnikova sadržajna i sugestivna zapažanja iz svakodnevnog života.

 

Biografija Dimitrije Pecić: Rođen 1961. godine. Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, slikarski odsek, 1986. godine, a zvanje magistra stekao je 1989. godine. Član je ULUS-a. Radi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju redovnog profesora. Rukovodilac Centra za Grafiku i Vizuelna istraživanja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu od 2012-14. godine. Od 2014.godine je dekan Fakulteta likovnih umetnosti.

 

Izlagao je na oko 30. samostalnih i većem broju grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Učestvovao je u radu međunarodnih grafičkih radionica u Beogradu, Urbinu, Lajpcigu i Kini (Guanlan).

 

Dobitnik je nagrada: „Veliki pečat“ Galerije Grafički kolektiv (2005), „Zlatna igla“ na Prolećnoj izložbi ULUS-a (2005), nagrada Bijenala grafike u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ (2009) i nagrada za crtež na Trijenalu „Crtež i mala plastika“, Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ (2012).

 

Biografija Milan Blanuša: Rođen 1943. u Jagodini. Diplomirao na Akademiji za likovne umetnosti (sada Fakultet likovnih umetnosti) u Beogradu, odsek slikarstva 1967. Završio postdiplomske studije na Državnoj visokoj školi za likovne umetnosti u Baunšvajgu (Braunšvajg) 1973. Član ULUS-a od 1973. Od 1976. asistent za slikanje i crtanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Specijalizirao je grafiku na državnoj visokoj školi za likovne umetnosti u Frankfurtu na Majni 1978. Penzionisan je kao redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Priredio je više samostalnih izložbi u zemlji i van nje, učesnik je i brojnih kolektivnih izložbi u svetu i kod nas.

 

Dobitnik je nagrada: Politikina nagrada iz fonda „Vladisalav Ribnikar“, Nagrada Oktobarskog salona Beograda, Zlatna paleta ULUS-a, nagrade za malu plastiku na Trijenalu „Crtež i mala plastika“, Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ (2012) i td.

 

Izložba traje do 11. avgusta 2015. godine.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..