Izložba „Srebrenica danas”, koju je ERSTE Fondacija pokrenula povodom obeležavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici i potpisivanja Dejtonskog sporazuma, otvorena je sinoć u Ustanovi kulture „Parobrod“. Izložba se sastoji od osam postera, od kojih svaki sadrži foto priču – fotografiju i njen kratki opis, kao i prateće tekstove, nevezane za fotografije. Na primeru Srebrenice, izložba pokazuje novu, mladu generaciju koja odrasta u Bosni i želi normalan život.

 

Spremna je da se za to bori na miran način, kroz političke proteste ili pozitivne kulturne, muzičke i umetničke akcije širom zemlje.

 

Trenuci svakodnevnice, prikazani na fotografijama, pokazuju potencijal koji Srebrenica ima, pozitivna dešavanja i nadu za budućnost koji varniče ispod i dalje postojećih političkih i ličnih sukoba.

 

„Pre deset godina Inicijativa mladih koju je tada vodio Andrej Nosov, kasnije osnivač Hartefakta, je godišnjicu Srebrenice obeležila bilbord kampanjom fotografija Tarika Samaraha. Nadali smo se da će ove godine projekat ‘Srebrenica danas’, koji govori o sadašnjosti, biti korak ka budućnosti. Nažalost, prethodni dani su nam pokazali da se nismo mnogo odmakli. Naša društva nisu spremna da se suoče sa prošlošću i da time naprave korak ka pomirenju”, napomenula je na otvaranju izložbe Mia David, umetnička direktorka Hartefakt fonda, i dodala:

„I napad na Vučića koji je u Srebrenicu išao u svojstvu premijera Srbije i zabrana komemorativnog skupa #sedamhiljada žrtvama genocida u Srebrenici, govore da je i dalje politika ispred života. Jer, kao što su majke Srebrenice pružile ruku Vučiću, tako i srpsko društvo u celini mora da se suoči sa zločinima koji su u naše ime počinjeni. Ova je izložba mala, jer iako vreme prolazi i život neumitno ide dalje, za porodice, prijatelje, sugrađane žrtava on nikada neće biti ono što zovemo normalnim”.
                       
Urednica projekta je Kristijane Erharter (Christiane Erharter), a autor fotografija Dejan Petrović. Prateće tekstove potpisuju pisac, kulturni kritičar i prevodilac Boris Buden, političar Erhard Busek, književnica i publicistkinja Slavenka Drakulić, predsednica Savetodavnog odbora ERSTE Fondacije Doraja Eberle, reditelj Haris Pašović, istoričarka umetnosti, kustosica i književnica Bojana Pejić, nekadašnji Visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) i režiserka Jasmila Žbanić.

 

Svaki od autora piše o tome kako vidi Srebrenicu danas, kako se razvila u proteklih 20 godina, gde je sada, kakva joj je i kakva joj može biti budućnost.

 

Izložba je postavljena u saradnji sa Hartefakt fondom i biće otvorena do 26. jula.

 

„Srebrenica je apel za mir, solidarnost i ljubav prema svim ljudima“. Erhard Busek

 

Podržano od strane Doraje Eberle u saradnji sa organizacijom „Farmeri pomažu farmerima“ (Bauern helfen Bauern) – Bratunac

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..