Pozivamo vas na otvaranje međunarodne izložbe “Novi Karneval (na praznicima)”, u petak 17. jula u 20 časova, u Uličnoj galeriji. Projekat Novi Karneval nastao je u Rijeci, i ovo im je prvo predstavljanje u Beogradu. Na otvaranju će muziku birati beogradski DJ duo Beogradski šlageri. Novi Karneval je projekt koji nastoji kroz različite kulturno – umjetničke discipline, kreativnost, edukaciju i eksperiment promišljati običaje i žive tradicije vezane uz maskiranje te pokladne i karnevalske prakse.

 

Ideja o projektu proizašla je iz potrebe za generiranjem kvalitetnog kulturnog programa za vrijeme trajanja karnevala u Rijeci. Programa koji bi okupljao lokalne i inozemne umjetnike te pritom prezentirao različite umjetničke interpretacije spomenutih motiva.

 

Kroz posljednjih godinu dana u sklopu Novog karnevala su realizirane kreativne radionice, street art akcija te izložba održana povodom promocije riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Donedavno smo ga percipirali kao “projekt u nastajanju“, no sad je već postao “projekt u trajanju“.

 

Izložba Novi karneval (na praznicima) predstavlja koncept koji se dugo promišljao, ali je dobio priliku za predstavljanje tek sada, ovoga ljeta u Beogradu.  Oslanjajući se na osnovne ideje projekta Novi karneval, okupili smo lokalne i inozemne umjetnike koji su nam prenijeli svoja iskustva fascinacije maskama, njihovom simbolikom i promjenama identiteta, zatim karnevalskim običajima te paganskim mitologijama i ritualima, toliko prisutnim prilikom dolaska svakog proljeća, kako na području Balkana, tako i diljem cijele Europe.

 

Ovdje “na praznicima“ zastajemo, kako bi ponovno katalizirali energiju u ovom superbrzom vremenu. Možemo se udubiti i analizirati zaigrane osobne svjetove i svemire, plodnu raskoš buđenja i stvaranja, rezonantno dočaravanje ritualnog zvuka i pokreta, nadnaravni imaginarij, ali i kritiku aktualnih političkih događanja.

 

(Na praznicima) izlažu: Džedaj (HR), Šumski (HR), Tifani Rubi (HR), Pekmez Med (HR), Ojo Magico (HR), Dunja Janković (HR/USA), Mor (HR), Boris Hoppek (DE/ES) i Dem (IT).

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..