Nastavljamo ovu kalendarsku godinu izložbom svetlosnih crteža na kliritu likovne umetnice mlađe generacije Jelene Trajković, koja je skrenula pažnju na sebe i svoj rad izuzetnim pristupom crtežu kroz objekte, trodimenzionalne radove i kroz upotrebu svetlosnih efekata koji ističu njen crtež i liniju. Izložbu Jelene Trajković će otvoriti u utorak, 17. februara u 20 sati – njen mentor na doktorskim studijama, prof. FLU Radomir Knežević.

 

Jelena Trajković je rođena 1980. godine u Kraljevu. Na Fakultetu likovnih umetnosti (odsek slikarstvo) u Beogradu diplomirala 2004. godine u klasi prof. Čedomira Vasića, gde je i magistrirala 2009. godine, a na istom fakultetu je student doktorskih umetničkih studija, kod  prof. Radomira Kneževića. Članica je  ULUS-a od 2005. Od 2012. godine angažovana je na Fakultetu umetnosti u Nišu, na predmetu Crtanje i slikanje.  


2011. godine boravila je u Cité Internationale des Arts u Parizu.


Učestvovala je na mnogobrojnima grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Mađarska, Bugarska, Rumunija, Makedonija, Nemačka, Hrvatska, SAD, Francuska, BiH, Crna gora...) i priredila je 26 samostalnih izložbi također u zemlji i inostranstvu.


Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti vizuelnih umetnosti i njeni radovi su deo zbirki galerija, kulturnih institucija i vlasništvo privatnih kolekcija.

 

U svom tekstu, za katalog ove izložbe, Gordana Stanišić, kustos Narodnog muzeja u Beogradu, između ostaloga kaže: "Izložba Svetlosni crteži Jelene Trajković, veza starijih i novih radova, prostornih objekata i prostornih skica, spoj tehničkog perfekcionizma i vizuelne atraktivnosti, sasvim je logičan konceptualni ishod njenih prvih samostalnih prezentacija Ko smo? Čemu težimo? Kuda idemo? (2003-2007)  i Upotreba čoveka (2008-2009). Istrajno i posvećeno ona manifestuje ličnu veru u postojanje idealne formule za oslobađanje pojedinca od regresivnih sila delovanja unutar društva 21. veka". 

 

Izložba će biti otvorena do 13. marta.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..