Obaveštavamo Vas da se Istorijski muzej Srbije – ustanova kulture od nacionalnog značaja pridružuje obeležavanju Dana državnosti Republike Srbije. Na Sretenje u nedelju 15. februara 2015. svi zainteresovani mogu besplatno da posete aktuelne izložbe Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića br. 11 i u Konaku kneza Miloša u Topčideru.

 

Podsećamo Vas da na Trgu Nikole Pašića posetioci imaju priliku da vide do 31. marta produženu postavku „Srbija 1914“ i njenu tematsku ekstenziju izložbu „Žensko lice Velikog rata“, a u Konku kneza Miloša stalnu postavku, koja obuhvata ambijentnalno izlagačke celine pod nazivom „Život u Srbiji u 19. veku“ u bočnim sobama prizemlja i postavku „Miloš Obrenović– dinastija, istorija, mit“ u prostorijama na spratu Konaka. Izložbe Istorijskog muzeja Srbije su realizovane uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja.

 

Izložba „Srbija 1914“ nastoji da posetiocima na edukativan i interaktivan 3D način približi politički, kulturni, naučni i privredni uspon Srbije sa početka 20. veka, događaje koji su prethodili samom ratu (Carinski rat, Aneksiona kriza, balkanski ratovi, Sarajevski atentat, Julska kriza i Niška deklaracija) i srpske vojne uspehe iz 1914, prve godine Prvog svetskog rata. Autori koncepcije izložbe su muzejski savetnik Nebojša Damnjanović i viša kustoskinja Snežana Solunac (Istorijski muzej Srbije), kao i Vuk Obradović (Vojni muzej).

 

U posebnom delu galerije posetioci mogu da vide i izložbu „Žensko lice Velikog rata“, koja predstavlja različita lica žena učesnica Prvog svetskog rata, njihove različite položaje i angažmane kroz 4 ideal – tipska modela, na dva fronta delovanja: žena kod kuće - građanka i žena sa sela, i žena direktna učesnica ratnih sukoba - vojnik i pripadnica sanitetskih misija. Temom su obuhvaćene, kako anonimne pripadnice ženske populacije tako i poznata i manje poznata ženska lica koja su učestvovala u Velikom ratu poput najodlikovanije žene Velikog rata Milunke Savić, dobrovoljke „Gvozdenog puka“, Sofije Jovanović, Lenka Rabasović, Flore Sends, poznatija kao „srpska Engleskinja“, crnogorskih heroina, Vasilije Vukotić i Milice Miljanov i mnogih drugih. Autorka izložbe je kustoskinja ma Dragane Spasojević, dok je postavku dizajnirala kustoskinja Izabela Martinov– Tomović.


U Konaku kneza Miloša ambijentnalno izlagačke celine pod nazivom „Život u Srbiji u 19. veku“ prezentuju život u građanskom i seoskom domaćinstvu (kulturu ishrane i stanovanja, negu tela, odevanje, razvoj saobraćaja i pojavu turizma itd.) i javnom prostoru, uticaje vekovnog života u okvirima Osmanskog carstva na pomenute sfere života, ali i postepeno prihvatanje evropskih dostignuća i trendova.Sprat Konaka je posvećen dinastiji Obrenović i opisuje period borbe protiv osmanske vlasti, stvaranje nezavisne moderne srpske države, diplomatija koja je tome doprinela i razvoj srpske kulture, nauke i prosvete tokom vladavine dinastije Obrenović (1815.- 1903. godine).Autorke koncepcije postavki u prizemlju su kustoskinje mr Katarina Mitrović i ma Dragana Spasojević, dok su koncepcije na spratu muzejski savetnik Nebojša Damnjanović i viši kustosi mr Katarina Mitrović i Vladimir Merenik. Dizajn postavki u Konaku su osmislili Borjana Šuvaković i Rastko Šurdić.


Radno vreme:

 

Trg Nikole Pašića od 12 do 20 časova

Konak kneza Miloša od 11 do 16 časova

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..