Od 9 do 20.januara  (od 16-18h) - Kačno u podne 1. januara 2015. obeleženo je dvadeset godina javnog rada Centra za kulturnu dekontaminaciju u Paviljonu Veljković, izložbom „Živi, mrtvi i ostali“. Njihova prva izložba otvorena je, možda anticipacijski, zvukom sirene za uzbunu i podizanjem – sa poda na zidove –  dokumenata, fotografija, knjiga i drugih predmeta koji su preživeli višedecenijski diskontinuitet u kulturnoj nameni prostora u Birčaninovoj 21.

 

Bio je to poziv na uspostavljanje kulturnog i javnog dobra i osvajanje polja za političku akciju u vremenu u kome nije bilo potrebno mnogo da se objasni naziv Centra za kulturnu dekontaminaciju, kada nisu mislili da ćemo se sresti i 1. januara 2015.


Sačinjena od imena više hiljada ljudi koji su se odazvali inicijalnom ili nekom od kasnijih poziva, kao i od priziva novih, izložba “Živi, mrtvi i ostali” vrši svesnu intervenciju u spomeničkoj tradiciji. Razumevajući napravljeni popis imena izvan granica memorijalnog obeležavanja, ona ga potpisuje, s namerom da predloži kriterijum autorstva dosadašnjeg rada.


Spisak sadrži imena osnivača, saradnika, učesnika, pomagača, aktivne publike, majstora, slučajnih i namernih gostiju, prijatelja i sagovornika, koje smo tokom proteklih šest meseci pronalazili u arhivi Centra, uvidom u programe, štampane materijale, beleške, sećanja, račune i prepisku. Spisak nije konačan, već apokrifan. Želja da se iniscira dalji upis imena, ali i napravi indeks u kojem će se autori povezivati s delatnostima, akcijama i projektima Centra za kulturnu dekontaminaciju u kojima su učestvovali...


Izložba traje od 9. – 20. januara, od 16-18h, u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

A(RTI)K(ULA)CIJA

2015. godina vraća se promišljanju dvadesetogodišnjeg učinka i arhivi, u smislu u kojem je takav zahvat uvek osuđen na nezavršenost, ali obavezujući. I, pre svega – javan. Jubileji, naravno, nisu jedino vreme uranjanja u nasleđe, jer imperativ kalendarskog obeležavanja jubileja ispostavlja se kao prepreka interpretaciji. Isto tako, kao institucija koja je konstitutivno odredila teme politika sećanja, odnosa prema prošlosti i memoralizacije kao polje svog delovanja, svesni odgovornosti da se omogući postavljanje modela dalje a(rti)k(ula)cije rada Centra za kulturnu dekontaminaciju, naročito u onom delu gde je Centar bio ne pokretač, nego učesnik, katalizator ili promoter drugih pokreta i incijativa, delegirani javni prostor.

Uz poziv iznesen izložbom “Živi, mrtvi i ostali” i indeks autorskih priloga za rad Centra, priprema se i kritička hronologija sopstvenog rada (“I tako se skupilo”), koja će izaći iz štampe 2015. godine.

www.20czkd.org

 

Koncept: A.M. (Ana Miljanić inicijalno)
Urednički tim: Ana (Isaković, Miljanić), Borka (Pavićević) i Ljuba (Ljubica Slavković).
Zahvaljujemo: Radovanu Kupresu, Branku Paviću i Jovanu Ćirilovu na razgovorima, savetima i pomoći u toku pripreme izložbe “Živi, mrtvi i ostali”.
Art direkcija: Vjeko Sumić
Arhitekta: Ljubica Slavković
Arhiva CZKD-a: Ana Isaković
Web prezentacija: Ljubica Slavković
Web programer: Miša Kostić
Izrada: SGSR Ljubinko Đurković
Tim Centra: Goran Cetinić, Barbara Davis, Ivica Đorđević, Ana Isaković, Lola Joksimović, Ana Miljanić, Betim Nevzati, Dejan Pantić, Borka Pavićević, Tanja Petovar, Aleksandra Sekulić, Ljubica Slavković, Dragan Škorić, Slavica Vučetić

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..