Kao i prethodnih godina festival se održava u prelepom ambijentu bašte jedine sinagoge u Beogradu, u centru grada, a usled najavljenih loših vremenski uslova u nedelju, 23. juna, biće prebačen u Dom omladine Beograda. Muzičari različitih nacija, kultura i porekla ali svi jednako privrženi, autentični u svojoj umetnosti. Oni se prepoznaju i odmah su bliski, ostvaruju dragocene kontakte, razmene iskustva i sve to čini atmosferu koja je puna tolerancije i ljubavi.

 

19. jun u 20:30, Bašta beogradske sinagoge


GRUBB - Gypsy Roma Urban Balkan Beats
Festival otvara grupa GRUBB koja će izvesti uzbudljiv i dirljiv spektakl pun energije, koji su stvorili mladi Romi (između 14 i 20 godina) u saradnji sa internacionalnim umetnicima. Koristeći romsku muziku i ples ovi mladi izvođači predstaviće nesvakidašnji muzičko-pozorišni spektakl. Hip hop i romska muzika prepliću se kroz priču čije su teme ljubav, prijateljstvo i svakodnevna borba protiv siromaštva i predrasuda.


“SIENTO” ALBERTO LOPEZ - Alberto Lopez i flamenko bend
“SIENTO” (Osećam) je nastup koji je stvorio Alberto Lopez, višestruko nagrađivani gitarista iz Granade koji izvodi flamenko muziku. Jedinstvena prilika da se uživo čuju vrhunski izvođači svih stilova autentičnog flamenka: gitare, pesme i plesa. U svom najstrastvenijem i najprovokativnijem obliku flamenko izražava radost i tugu života kroz pevanje, igru i ritam. Pored svih postojećih flamenko stilova ovaj mladi izvođač i kompozitor je stvorio i novi stil koji je nazvao “Bulerias por Alegrias”.
Alberto López - Guitarra (gitara); Bernardo Miranda - Cante (vokal); Paz de Manuel - Cante (vokal); Yolanda Osuna - Bayla (ples), Javier Rabadán - Percusión (perkusije)

20. jun u 20:30, Bašta beogradske sinagoge


JERUSALEM DUET - Ora Baranes  & Elad Gabbay
Jevrejska i arapska muzika Jerusalima, tradicionalne i savremene kompozicije, bazirano na bogatoj kulturnoj različitosti Jerusalima. Predivan vokal Ore Baranes u pratnji jednog od najvećih muzičara Izraela Elada Gabbay-a na kanun-u i ‘ud-u.

EDWARD POWELL TRIO
EPT izvodio je originalnu alternativnu muziku u različitim inkarnacijama u poslednjih 35 godina. Ova inkarnacija sa Akash Bhatt-om (Indija) i Ivanom Mihajlovićem (Srbija) jedna je od najdinamičnijih i najuzbudljivijih. Trio svira originalne kompozicije sa puno improvizacija pod dubokim uticajem tradicija blisko istočne i Hindu klasične muzike kao i američkog bluza i evropskog džeza.
www.edwardpowell.com


21. jun u 18:30, sala Jevrejske opštine Beograd


Persijska crna - Muzička drama
“Avanture kralja Behrama” ili “Sedam princeza”, nazvano “savršenstvom orijenta”, glavna je inspiracija za predstavu "Persijska crna". Lepote i čari orijenta privlače ljude vekovima: zvezdano pustinjsko nebo, lepotice u haremu, persijska muzika, ples - i naravno, tajna!
U sufí tradiciji pričanje i slušanje priča predstavlja ritual inicijacije. Autor predstave - Violeta Mitrović Goldman

22. jun u 21:30, Bašta beogradske sinagoge

SHIRA UTFILA - Sefardska muzika Balkana i Severne Afrike
Shira u'tfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem, sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko - španske, otomansko - turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Jedinsten zvuk koji kreira moderan pristup istorijskom nasleđu. 2009 u Amsterdamu Šira u'tfila je dobila prestižnu nagrad RASA za najbolju World Music grupu dok je album, Biviendo en kantando , uvršten u Top of the world CD rubliku magazina Songlines. Stefan Sablić - vokal, ud; Filip Krumes - violina; Sinan Aćifović – klarinet; Elad Gabbay - kanun; Srđan Đorđević - kontrabas; Akash Bhatt - darabuka, bendir

 

23. jun u 20:30, Bašta beogradske sinagoge


KITKA & SVETLANA SPAJIĆ
Kitka je američki vokalni ansambl inspirisan tradicionalnim vokalnim tehnikama Istočne Evrope. Kitka teži da proširi granice folk muzike kao žive savremene umetničke forme. Ovaj projekat nastao je u saradnji sa Svetlanom Spajić koja je jedna je naših najboljih izvođača tradicionalne srpske i balkanske pesme. Nastup Kitka delimično je omogućen podrškom “Fonda za Zajedničko Razumevanje” i “Fondacije za Umetnost Srednjeg Atlantika”  preko internacionalnih umetnika SAD u partnerstvu sa “Nacionalnom Zadužbinom za Umetnost” i “Andrew W. Mellon  Fondacijom”
www.kikta.org

www.svetlanaspajic.com

 

KAL - Rock’n”Roma
KAL je urbani romski bend iz predgrađa Beograda. Muzički stil koji je ovaj bend kreirao zapadni kritičari su nazvali Rock’n”Roma i to svakako najbolje oslikava njihovu muziku. Od 2006-te godine, kada su otpočeli svoju karijeru, do sada, u inostranstvu su odsvirali preko 400 koncerata. Nastupali su na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima i postigli zavidnu evropsku karijeru. Dovoljno je reći da su svirali na festivalima poput Roskildea u Danskoj, Fuzion Festivala u Berlinu, Pepsi Sziget Festivala u Budimpešti kao i na domaćem EXIT Festivalu.
Dragan Ristić – vokal, gitara; Boris Kostić – harmonika; Milorad Jevremović – violina; Slaviša Pavlović – bas; Miloš Veličković – bubanj; Aljoša Malek – kreator tona

www.kalband.com

 

Više informacija na sajtu www.ethnofusionfest.com


Svi koncerti počinju u 20:30 časova osim u petak 21. juna od 18:30 časova i u subotu 22. juna od 21:30.
Predstava "Persijska crna" se održava u sali Jevrejske opštine Beograd u ulici Kralja Petra 71a.
U slučaju lošeg vremena koncerti će biti održani u sali Jevrejske opštine Beograd.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..