Program 55. BEMUS-a predstavljen je na posebnom događaju za medije u Klubu RTS-a, gde se obratio Bojan Suđić, umetnički direktor festivala, napomenuvši kako dugi niz godina ulaže energiju i želju da BEMUS opstane i podigne se na nivo koji trenutno zauzima, pri čemu smatra da to treba da bude još bolje i raskošnije, za šta uvek ima prostora. On je naglasio da Centar beogradskih festivala - CEBEF, koji je producent festivala, dugi niz godina ulaže napore da festival organizaciono bude prezentovan na pravi način, a posebno je skrenuo pažnju na to kako ne bismo imali ovakav Bemus da pre svega Odbor ne unosi novu energiju i nove ideje.

Kao novu članicu Odbora je istakao čelistkinju Jelenu Mihailović, i osvrnuo se na angažovanje predsednika Odbora, Milana Lazovića sa kojim decenijama sarađuje, i naglasio je koliko je važna sinergija između umetničkog direktora, Odbora i producenta festivala za program koji se nalazi pred publikom.

 „Festivali u okruženju su poznati po daleko većim budžetima, ali ne uvek sa boljim i kvalitetnijim programima, tako da imamo čime da se ponosimo“ rekao je Suđić. On je veoma zadovoljan što ove godine ekskluzivnost festivalu daju Najdžel Kenedi i Boris Berezovski, koji su poznati i Beograđanima i svim ljubiteljima muzike u svetu. Istakao je da će uz Kenedija nastupiti izuzetni muzičari, ansambl virtuoza koji će biti formiran posebno za potrebe ovog koncerta koji će predstavljati veličanstven završetak Bemusa. „Berezovski dolazi da prezentuje program Rahmanjinova, ali i drugi program koji će publika moći da čuje kao vrhunac svetskog pijanizma“. Kako je u ponudi mnoštvo koncerata, osvrnuo se na nastup kvarteta Rubikon koji obeležava 20 godina postojanja, i pozdravio violončelistu Dragana Đorđevića Suzukija, člana kvarteta, koji je bio prisutan. „Mi nemamo bolji i prestižniji festival od Bemusa. 54 godine na Bemusu nas obavezuju, počevši od prvog koji se održao 1969 godine, i za koji bi po sadašnjim finansijskim konstrukcijama bilo potrebno nekoliko miliona evra da bi se na takav način napravio.“, rekao je Suđić.

Milan Lazović, predsednik Odbora BEMUS-a se zahvalio Gradu Beogradu – osnivaču festivala,  i dodao: “Želim da izrazim zadovoljstvo ovim programom. Mislim da smo uspeli da dođemo do dobrog programa sa skromnim budžetom, tako da će umetnički nivo svih izvođača biti najviši mogući, da će sale biti pune i da će s pravom BEMUS nositi ono što je njegova suština, da su to prave muzičke svečanosti”.

Dragan Đorđević Suzuki izveo je Preludijum iz 1. svite Johana Sebastijana Baha i kao član kvarteta Rubikon najavio je koncert u okviru BEMUS-a koji će ovaj sastav izvesti 15. oktobra u Narodnom muzeju. Tim povodom je izjavio: “ Želimo da obeležimo 20 godina od osnivanja kvarteta Rubikon i da izrazim zahvalnost što smo deo ovakvog festivala, kao i da iskoristim priliku da najavim jedan lep festival posle BEMUS-a, Čelo Fest od 7. do 14. novembra.”

Program 55. BEMUS-a može se naći na sajtu bemus.rs, ulaznice su dostupne na Ticket Vision prodajnim mestima, kao i onlajn na tickets.rs.

Fotografije: CEBEF / Belkisa Abdulović

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..