Izložba srednjovekovnih ornamenata Osvežavanje memorije, autora Dušan Milovanovića , koja je od 6. novembra postavljena u Muzeju primenjene umetnosti predstavlja redak umetnički projekat, koji je uspeo da pomeri granice i približi srednjovekovnu umetnost različitim generacijama, i da kulturnu baštinu predstavi na jedan potpuno drugačiji način koji podrazumeva savremen muzeološki pristup.

 

Zahvaljujući podršci kompanija koje su i same lideri u inovacijama, koje vladaju već više od 100 godina u svojim poljima i predstavljaju spoj tradicije i novog vremena, kao što su to Roche i Philips, ideja autora za stvaranje jedne atraktivne, interaktivne audio-vizualne postavke je sprovedena u delo.


Ivan Mangov, autor izuzetne izložbene postavke, uz asistenciju dizajnera Vesne Orović, uspeo je da stvori poseban ambijent unutar Muzeja, gde je posetilac pozvan da otkriva materijal, krećući se kao kroz lavirint, kroz niz zamračenih, ali ozvučenih soba i prostora, kao kroz muzejske pejzaže, gde se različite muzičke numere smenjuju, nadopunjuju i grade atmosferu. Originalnu muziku za izložbu Osvežavanje memorije su radili Goran Trajkovski iz čuvene makedonske grupe Anastasija, Dorijan Jovanović, professor Zoran Jerković i DJ Marko Nastić.

 

Izložbu je do sada videlo oko 8.000 posetilaca, a organizatori su se potrudili da imaju aktivan prateći program koji se sastoji iz radionica i predavanja, koja beleže velike posete.

 

Izuzetno nam je zadovoljstvo da podelimo sa vama je video koji pokazuje nastajanje ove izlozbe – od početnih radova pa sve do otvaranja. Autor ovog kratkog filma je Vladimir Miladinović, koji je u nekoliko minuta uspeo da dočara kompleksnost postavke i rezultat u kojem ćemo do kraja januara 2014. biti u prilici da uživamo.


Posebna akcija povodom predstojećih praznika desiće se od 26 do 28. decembra u prostoru Prve srpske fabrike sreće u ulici Majke Jevrosime 2. U pitanju je trodnevna promocija razglednica inspirisanih izložbom Osvežavanje memorije, gde će posetioci u period od 18 do 20h moći da ispišu odabrane razglednice i da ih na licu mesta pošalju. Urađen je set od ukupno 30 razglednica, kao 30 slova Azbuke sa ornamentima sa izložbe Osvežavanje memorije. Svaka razglednica ima svoje slovo koje je, kao i za izložbu, uradila grafička dizajnerka Isidora Nikolić, i svoj pojam - encikolpedijsku jedinicu, koju je osmislio Dušan Milovanović. Razglednice su interaktivne i pomoću mobilne aplikacije LAYAR, svi korisnici pametnih telefona moći da se upoznaju i na taj način sa našom kulturnom baštinom.


Ove razglednice moći će da se kupe i u prodavnici MPU.

 

Jedan od najatraktivnijih momenata u okviru izložbe je prostorna instalacija, sa preko 300 trodimenzionalnih ornamenata, koju je ureadio Aleksandar Vac, keramičar, inspirisan fragmentima srednjovekovnih ornamenata. Rad Nataše Teofilović –‘’Asimietry’’ koji je prikazan na ovogodišnjem Oktobarskom salonu, deo je ove izložbe, dok su Vukan Ćirić I Dušan Zjalić uradili animacije inspirisane srednjovekovnim ornamentima, koje se emituju unutar izložbenog prostora, ali i u samom izlogu Muzeja, na najmodernijim Philips ekranima.

 

Veliki katalog za ovu izložbu potpisuje dizajner Zoran Đorđević.

 

Adresa: Muzej primenjene umetnosti, Beograd, Vuka Karadžića 18
Radno vreme muzeja i muzejske prodavnice : utorak – subota: 11:00 – 19:00
Cena ulaznice: 200 dinara

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..