Veliko nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo na šesti po redu projekat DUPLEX renomiranog internacionalca Mihaela Milunovića, u subotu, 7. decembra od 20h u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) svoje radove ovoga puta predstaviće nam dva umetnika  Nicolas Jargić i Nikola Marković.

 

Budući da je od malih nogu bio zainteresovan za magične trikove i umetnost iluzije, Nikola Jargić u svom radu pokušava razlučiti realnost i iluziju kroz proizvodnju ''efekta stvarnog''. U realnosti se susreće sa čestim elementima iluzije kao produktima navika stečenih u savremenom načinu življenja i koji mu služe kao inspiracija za istraživanje sa ''druge strane ogledala''. Po dolasku u Beograd, Nikolu je nekoliko lokalnih pojava podstaklo na ponovno ispitivanje granice vodećih motiva njegovog stvaralaštva. Jedna od lokalnih pojava koja mu je podstakla razmišljanje je rasprostranjenost uličnih prodavaca kokica na najprometnijim ulicama Beograda. Kokice u ovom slučaju imaju asocijativnu ulogu. Nikola ih vezuje za prostor bioskopske sale, mesto na kome se gotovo isključivo sa njima susretao; za njega predstavljaju, kroz pop-kulturu, jedan od simbola kinematografije. Dakle, kroz njihovo asocijativno svojstvo, Nikola stiče osećaj kinematografske iluzije u stvarnom prostoru, sa svim prisutnim ljudima u ulozi učesnika na filmskom platnu. Radovi ''Universal pictures''predstavljaju nam vedar prostor imaginacija ispunjen beskonačnim brojem pitanja i suprotstavljeni su postojanju granica, predstavljenim kroz oblake na nebu i kroz čije postojanje nam se gube pitanja. ''Bez naslova'' serija referiše na arhitektonski plan galerije, na maketu jednog od konteksta percepcije galerijskog prostora; serija je dopunjena skulpturama koje se, jedino materijom od koje su načinjene, nadovezuju na istu ideju.

 

Fragment, preklapanje, remix i absurd su termini od ključnog značaja za razumevanje slikarstva Nikole Markovića. Metodologija je zasnovana na prenošenju ovih koncepata iz viseštruko referentnih polja u čisto vizuelni prostor  gde donose sa sobom slojeve sopstvene memorije, kao supstancu nove situacije slike.

 

On se zalaže za otvoreni umetnički koncept, koji isključuje zatvoreno i završeno delo. U strukturi slike ne otkrivam smisao već, elemenat koji postaje značenjski vredan tek u nekom diskursu: slika se ukazuje kao neka vrsta hijeroglifa koji se mogu čitati tek u vezi sa drugim hijeroglifima.

 

Njegov ukupan rad je zasnovan na principu stalnog recikliranja, vraćanja i ponovnog korišćenja vizuelnog, slikarskog i idejnog materijala. On koristi slike i vizuelne informacije koje, po jegovom mišljenju, imaju potencijal da generišu nove slikarske ideje. Odatle se remix, mesavina starih radova, motiva i fragmenata pojavljuje kao rezultat njegovih istraživanja. Ovakav pristup umetničkom delovanju dovodi do nekonzistentnog modela umetničkog istraživanja. On bira elemente i fragmente iz različitih disciplina i referentnih sistema i ubacuje ih u novu celinu. Nova celina menja tačku gledišta, menja smisao rada, menja stav i poigrava se različitim temama istorije umetnosti, kulture i nauke.

 

Nicolas Jargić - Rodjen 1986. u Lionu, od majke francuskinje i oca srbina, Nikola Jargić odrasta u posebnom kulturnom šarenilu. Oduvek fasciniran umetnošću iluzije i njenom sposobnošću da proizvede "efekat stvarnog", upisuje 2006. godine školu lepih umentnosti u Lionu gde diplomira 2011. Tokom studija, suočen sa akademskim "svetom slika" i njihovim "ramom" u okviru umetnosti, sve više se okrece ka magiji, koja  postaje nezaobilazni deo njegovog stvaralaštva. Spajajući umetnost i iluzionizam, njegov rad se izgradjuje u dinamici dekonstrukcije i reprezentacije i interferira odnos sa stvarnošću kao sa umetničkim delom. Suočena sa svojom reprezentacijom, realnost postaje svoj sopstveni ulog.

 

"Stavljajući pod znak pitanja granicu realnog i verodostojnost slika stvorenih za vreme različitih "pictural turn-ova" moji radovi remete nas odnos sa stvarnošću. Kako sam studirao više umetnosti fikcije, nego reprezentacije , ono sto me danas interesuje nije toliko sama slika, već njena moc da izazove efekat stvarnosti, odnosno verovanje."

 

Nikola Marković - Rođen 1979. godine u Kopru, Slovenija. Magistrirao 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod prof. Čedomira Vasića. Živi i radi u Beogradu, u statusu samostalnog umetnika.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..