Galerija Haos predstavlja ovoga puta jedanm poseban projekat – crteže u prostoru tj. na zidovima galerije - Vesne Golubović, pored njenih radova na zidovima, biće izloženi i oni na papiru i platnu. Izložba je naslovljena OD POČETKA. Tim povodom organizujemo konferenciju za štampu i razgovor sa Vesnom Golubović u ponedeljak, 11. novrmbra u 12h.

 

Vesna Golubović rođena je 1955. godine u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala na FLU u klasi Stojana Ćelića. Živela je u Njujorku, SAD. od 1981. do 2004. godine. Autorka je mnogobrojnih samostalnih i kolektivnih izložbi, i realizatorka scenografije za moderan balet (New York City, Hag, Sidnej, Tel Aviv, Helsinki, Chester Springs, Jerusalem, …)  

 

Ova izložba je zamišljena kao kombinacija linearnih crteža izvedenih na zidovima galerije i crteža na platnu, koji bi trebali da svojim rasporedom uspostave linearnu vezu i transformišu prostor galerije u jednu vizuelnu  celinu. Upotreba krive, prave, uglaste, okrugle, tanke, debele, dugačke i kratke linije, njihovo smenjivanje u ritmu koji odgovara unutrašnjem ritmu umetnice omogućava stvaranje nepredvidljivih formi koje korespondiraju nekom delu već postojećeg reda u prirodi.
Obojene površine na platnima služe kao podloga i akcent, da bi se kretanje linija i njihove formacije mogle zaustaviti kao što fotografija zaustavlja pokret.

 

Vesna Golubović objašnjava da he izložba naslovljena Od početka zato što na početku svog života, kada krećemo u školu učimo prvo da povlačimo pravu, kosu,  krivu…Od početka svaki umetnik kreće kada pravi neku novu realnost i opet ponovo redja pravu, krivu, kosu…novim dahom, novim ritmom.


«… krenuti od početka: Linija, prava, kriva, linija koja se lomi, deli… stvara i zatvara površinu, kvadrat, romb, krug, polukrug. Kako je uplesti u realnost obojenih panela i sačuvati je? », piše u tekstu za katalog autorka izložbe Vesna Golubović.

 

Izložbu Vesne Golubović će otvoriti u utorak, 12. novembra u 20 sati – filmski režiser i vizuelni stvaralac Slobodan Šijan. Izložba će biti otvorena do 12 decembra.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..