Pozivamo vas da u petak 31. maja od 18h u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a), prisustvujete prezentaciji radova umetnika Kevina Vučića Šeperda i Nikole Radića Lucatija čija je izložba u okviru projekta Duplex, trenutno u toku u Galeriji Parobrod. Oba umetnika će prikazati radove iz svojih fotografskih opusa, i uporedo upoznati zaintersovanu publiku sa svojim poetikama, procesom nastanka umetničkog dela, kao i intrigantnim, kompleksnim i tajnovitim fotografskim tehnologijama, koji ovi umetnici koriste u svom radu. Nakon prezentacije slediće razgovor sa umetnicima. ( Engleski i srpski jezik)


Kevin Vučić Šeperd nam predstavlja svet onakvim kakav jeste, ne okularni, stereovizijski, retinalni, proistekao kao rezultat procesa ljudske vizije, već uz pomoć fotografskog medija, minotaurskog oka, camere obscure, tkzv “objektivne vizije” kreira fotografske retable, na hiljade sintetizovanih pojedinačnih “pogleda” i shodno tome perspektiva, sabranih u jednu, istinsku i sjedinjenu viziju; njegov pogled na svet izjednačuje prostore i strukture – suština viđenog je u jednakosti prostornih poetika, u jednakosti prostiranja prostora, u njegovoj , naočigled nesagledivoj raznovrsnosti i strukturalnoj harmoniji.

 

Nikola Radić Lucati u više svojih dela se bavi Holokaustom, etičkim odnosom prema istom u društvima, posebno onima u tranziciji, odnosom prema prisilnoj (i nasilnoj) emigraciji, koji u mnogome očitava i sam odnos datog društva prema istoriji, nasleđu, sećanju.. Gubitak živih svedoka, pa samim tim i najvrednijih delova kolektivne memorije, njihov egzodus i iščeznuće, kao i opozitno postavljene “utopije” Holokausta – cinično nazvani “radni logori” i s druge strane obećana zemlja – Izrael , pojavljuju se i prepliću u radovima Nikole Radića Lucatija kroz prikaze modernističkog i utopističkog arhitektonskog koda, koji definiše jednu epohu, ali opstaje kao stav i dokument.

 

Dobrodošli!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..