Umetnik kaže: „Odlučio sam se da predstavim priložene radove iz dva razloga; prvi, banalniji, jer je to sam slučaj zahtevao (naime, oba rada su izvedena u zgradi u kojoj se održava i razgovor, a svi znamo da je slučaj suviše dragocen da bi se olako zanemario) i drugi, verovatno jedini, jer su ovo dva kraja jednog luka koji opisujem poslednjih desetak godina.“

 

Mreža referenci i odnosa koje grade i zauzimaju radovi Gorana Micevskog je kompleksna, slojevita, a ujedno se čini i pristupačna, neposredna. Medijum fotografije zauzima veoma važno mesto u njegovim radovima, ne samo kao sredstvo za beleženje, već i kao nosilac određene tradicije. Oba rada o kojima ćemo diskutovati  predstavljeni su u Kulturnom centru Beograda različitim prilikama, i to je bilo presudno u odabiru radova, ali i mesta na kome će se održati diskusija. Kakav je onda odnos fotografije i mesta u njegovim radovima?  Da li može da se suprotstavi jedna tradicija drugoj? Šta danas mislimo o tradiciji? Kako se kreativnost upisuje u postojeće kulturološke kodove? Koji su tekući kulturološki kodovi kao deo naše savremenosti? Koji je mentalni prostor u kome Micevski stvara?


Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo pokušati da zajedno odgovorimo. Kompletni materijal sa informacijama i dokumentacijom o izložbi i umetniku, kao i pitanja o kojima ćemo diskutovati koje je umetnik postavio skinite odavde:
Tekstovi i vizuelna dokumentacija, pdf, 0,9 MB •• OVDE

 

Goran Micevski (1977) završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek fotografija. Ključne odrednice za fotografsku praksu ovog pasioniranog putnika i šetača jesu odanost analognoj tehnici, konstantna promišljanja samog medija, kao i istraživanje odnosa fotografije i konteksta kojima se tematski bavi (umetnost, društvo, svakodnevno). Izlagao je na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Micevski je dobitnik nagrada na festivalima Media Forum u okviru Moskovskog filmskog festivala, Alternative Film/Video u Beogradu i zlatne medalje za fotografiju, Sterijino pozorje u Novom Sadu.  


Više o radu Gorana Micevskog: OVDE 
 
Projekat UMETNIK KAO PUBLIKA je javni forum u okviru kog publika, na osnovu materijala koji umetnik priprema unapred i uz pomoć moderatora, iznosi i međusobno preispituje mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti. Diskusije daju mogućnost da se „razmišlja naglas“, da se ove misli suprotstave bez pretenzija da postoji samo jedan pravi odgovor, odnosno jedinstveno viđenje umetnosti.

Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje o umetnosti, o svakodnevici, o tome na šta nas inspiriše umetnosti i tome šta se menja posle susreta sa radovima.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..