Diplomci Akademije lepih umetnosti iz Beograda privukli pažnju na Nedelji dizajna u Milanu diplomskom kolekcijom ALUiBAUCI koja je inspirisana slovenskom mitologijom. Naziv diplomske izložbe studenata IV godine Dizajna Akademije lepih umetnosti, koju će beogradska publika imati prilike da vidi u prostorijama Akademije lepih umetnosti u Takovskoj 49a od 22. aprila.

 

Potekao je od zbirke priča Ale i Bauci, sa izvrtanjem reči tako da asocira na skraćeni naziv obrazovne ustanove učesnika - ALU. Budući studenti se mogu upoznati sa diplomcima i čuti iskustva kolega u okviru ALU Dana otvorenih vrata, koji će se održati 19. i 20. aprila od 12 do 14h, takođe u prostorijama Akademije lepih umetnosti.

 

Ideja je bila da se kroz jasne koncepte prenese doživljaj, atmosfera i specifičnost teme, a da je dobijeni odgovor u formi funkcionalnog komada nameštaja.Publika je bila oduševljena štandom diplomaca ALU, čiji je koordinator docent Vesna Pejović.

 

Pažnju je privukla Ana Žuvela sa  stolom i čivilukom u konceptu Beloboga, odnosno Belog boga zamišljenog kao pandan Crnobogu i kao takav on predstavlja jedno svetlo božanstvo dobra koje je sušta suprotnost božanstvu zla.

 

Studentkinja Anđela Brajović je za dizajniranje čiviluka inspiraciju pronašla u Čumi, odnosno mitskom biću koje je donosilo kugu, dok je za podnu lampu njena inspiracija bila u Drekavcu, nastalom od duša dece koja su umrla nekrštena.

 

Uz koncept Zmije čuvarkuće, koju su po pričama viđali mnogi i niko nije umeo tačno da je opiše, Ivana Vukićević je policu učinila mističnijom.

 

Marinka Tanasković inspirisana Urokom dizajnirala je kolevku i stolicu, dok je Tatjana Vorotović inspirisana Morama dizajnirala ležaljku, a konceptom Veštičjih kćeri lampu.

 

Kako kaže Vladimir Stajić, veruje se da se bauci u potpunoj tišini skrivaju u mraku i da se od njih tada mogu videti samo oči koje svetle. On je dizajnirao Bauk fotelju.

 

Milanska nedelja dizajna se tradicionalno održala od 9. do 14. aprila u Milanu i najvažniji je svetski godišnji događaj iz oblasti dizajna.

 

Izložba ALUiBAUCI ne bi bila moguća bez velikodusne pomoći koju su pružili tehnička škola Drvoart, firme Art&Crafts Beograd, Metal Kovin iz Kovina, Tatjana + Beograd, Tapetarija Savčić i dizajn studio KAKO.KO.   



<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..