U okviru pratećeg programa izložbe "SEE New Perspectives: iz ugla fotografa sa Balkana" u periodu od 18. novembra do 14. decembra biće organizovan prateći program pod nazivom "Slobode i granice", koji podrazumeva panel diskusije, foto-radionice i besplatne projekcije filmova.

 

 

Svi programi se odvijaju u Artget galeriji Kulturnog centra Beograda. Foto-radionice su zatvorenog tipa, dok su ostali događaji dostupni za širu javnost.

 

Prva panel diskusija u okviru programa "Slobode i granice" na temu: Fotožurnalizam u Srbiji – Nove perspektive, održaće se u utorak, 20. novembra, u trajanju od 18 do 20 časova.

Fotožurnalizam u Srbiji – Nove perspektive


Pozicija foto-žurnalizma u Srbiji danas - tradicionalne i savremene forme foto novinarstva, stariije i mladje generacije, dokumentarna fotografija, pozicija foto novinarstva u Srbiji u odnosu na region.

 

Moderator: Nemanja Jovanović (fotograf, novinska agencija Tanjug)

 

Panelisti:

 

Imre Szabo (urednik fotografije magazina “Status”, ULUPUDS)
Tomislav Peternek (fotograf, ULUPUDS)
Srdjan Ilić (pomoćnik direktora za fotografiju, novinska agencija Tanjug)
Saša Čolić (dokumentarni fotograf/ kamerades.com)
Ivana Tomanović (docent na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu - Katedra za fotografiju).

 

Teme panela:

 

1. News value- Fotožurnalizam danas i mediji (internet, štampana izdanja, trka sa vremenom, realna vrednost fotografije, odnos kvaliteta i kvantiteta, moderne tehnologije i pojava civilnog/gradjanskog novinarstva, fotografija u funkciji puke ilustracije,..)

 

2. Fotoreporteri kao svedoci i dokumentatori svakodnevnice. Njihov uticaj na samu vest, subjektivan i objektivan i sadržaj uopšte. Uloga kreativnosti i stava prilikom rada, nekad i danas. Koliko je fotoreporter, danas stvarno reporter u Srbiji.

 

3. Ratni fotografi nekad i sad. Ratovi u ex-YU i paralela sa Irakom, Avganistanom i posebno "Arapskim prolećem"

 

4. Stimulacija fotožurnalizma preko edukacijskih programa kao sto je World Press Photo masterclass i drugi workshopovi. Prevazilaženje različitosti, prelaženje lokalnih okvira i saradnja sa, pre svega kolegama u regionu, a zatim i šire. Konačni efekat i uticaj.

 

5. Učestvovanje, izlaganje i nagrade/pobede na internacionalnim konkursima kao platforma i dodatna motivacija za budući rad fotografa.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..