SEEpostavkaU Artget galeriji Kulturnog centra Beograda je svečano otvorena izložba „SEE New Perspectives: iz ugla fotografa sa Balkana“, koja je predstavila radove petnaest talentovanih fotografa iz Jugoistočne Evrope. Oni su učestvovali na master klasu za profesionalne fotografe koji su organizovali World Press Photo i Fondacija Robert Bosch tokom 2010. godine, nakon čega su napravili foto-eseje o aktuelnim pitanjima iz regiona.


Fotografije predstavljene na izložbi obuhvataju različite teme - od rumunskih radnika migranata koji rade u Francuskoj da bi u svojim selima podigli reprezentativne kuće, preko provodadžija koji sklapaju brakove između Srba i Albanki u ruralnom delu Srbije, do živopisnih balkanskih kuhinja. Ovi foto-eseji imaju za cilj da prikažu promenjenu stvarnost u lokalnim i regionalnim sredinama, i da podstaknu posmatranje Jugoistočne Evrope iz „nove perspektive".

Izložbu su otvorili predstavnici organizatora: Sandra Breka iz Fondacije Robert Bosch i Michiel Munneke iz World Press Photo. Sandra Breka je, govoreći o idejama za projekat, rekla da su rezultati drugačiji od očekivanja. “Kao što sam naziv projekta govori (“nove perspektive”), očekivali smo novu, optimističnu sliku. Međutim, u radu sa talentovanim fotografima iz regiona, shvatili smo da nije cilj da se pokaže pozitivna ili negativna slika o regionu, već isečci života na Balkanu u sadašnjosti.”


Michiel Munneke istakao je značaj dinamične i interaktivne postavke izložbe koju je osmislio holandski dizajner Jeroen de Vries. Osim organizatora, goste su na otvaranju pozdravili i predstavnici Evropskog fonda za Balkan, fotografi Marko Risović, Nemanja Pančić i Jetmir Idrizi, kao i režiser Stefan Arsenijević.

Ova putujuća izložba, koja je u oktobru ove godine bila predstavljena u Sarajevu, posle Beograda će obići i druge gradove regiona, a u Artget galeriji u Beogradu domaća publika moći će da je pogleda do 14. decembra. U toku trajanja izložbe održavaće se i prateći program pod nazivom “Slobode i granice”, koji se sastoji od foto-radionica, kao i od projekcija filmova i panel-diskusija o fotožurnalizmu u Srbiji i o novim perspektivama za mlade na Balkanu. Foto-radionice su zatvorenog tipa, dok su panel diskusije i projekcije filmova otvorene za javnost.

Prateći program “Slobode i granice”

20. novembar 2012 / 18:00-20:00
Panel diskusija “Fotožurnalizam u Srbiji – Nove perspektive”. Pozicija foto-žurnalizma u Srbiji danas – tradicionalne i savremene forme foto-novinarstva, pozicija foto-novinarstva u Srbiji u odnosu na region.

Moderator: Nemanja Jovanović (fotograf, TANJUG)
Panelisti: Imre Szabo (urednik fotografije u magazinu “Status”, ULUPUDS), Tomislav Peternek (fotograf, ULUPUDS), Srđan Ilić (pomoćnik direktora fotografije, TANJUG), Saša Čolić (dokumentarni fotograf, kamerades.com), Ivana Tomanović (docent na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu)

28. novembar 2012. / 18:00-20:00
Panel diskusija “Nove perspektive za mlade na Balkanu”. Mladi, kultura, Balkan – pitanja, ideje i stavovi o tome koje su i kakve perspektive za mlade danas i ovde.

Moderatorka: Jelisaveta Blagojević (profesorka, Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum)
Panelisti: Jovan Čekić (vizuelni umetnik, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum), Predrag Vukčević (hip-hop izvođač), Rajko Božić (Share konferencija), Dobrica Veselinović (Ministarstvo prostora).


<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..