Balkanska-kuhinja-EugeniaIzložba SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa sa Balkana predstavlja radove nove generacije balkanskih fotografa. Petnaest talentovanih fotografa iz Jugoistočne Evrope odabrano je da učestvuje na master klasu za profesionalne fotografe koji su organizovali World Press Photo i Fondacija Robert Bosch tokom 2010. godine. Posle master klasa zadatak učesnika bio je da naprave foto-eseje o aktuelnim pitanjima iz regiona. 


Cilj je bio da se prikaže promenjena stvarnost u lokalnim i regionalnim sredinama i se podstakne posmatranje Jugoistočne Evrope iz „nove perspektive". Konačni foto eseji predstavljaju zapis o životu na Balkanu tokom 2010. i 2011. godine. Ove priče obuhvataju različite teme - od radnika migranata koji putuju između Francuske i Rumunije, preko provodadžija u ruralnom delu Srbije, do međunarodnih ambicija mlade bugarske rvačke šampionke.


Budući da su iz ovog regiona, fotografi su radili u okviru različitih potkultura kako bi omogućili novi uvid i nov način razmišljanja o regionu u kome su stereotipi isuviše dobro poznati.

Izložba SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa sa Balkana predstavljena je u oktobru ove godine u Sarajevu (BiH), a nakon Beograda ova putujuća izložba biće predstavljena u Zagrebu (Hrvatska), potom u ostalim gradovima regiona, da bi konačno bila predstavljena na završnoj izložbi u Berlinu (Nemačka).

 

U toku trajanja izložbe, od 18. novembra do 14. decembra, biće organizovani prateći programi svake nedelje, koji podrazumevaju panel-diskusije, projekcije filmova, tematske radionice i organizaciju lokalnog fotografskog takmičenja, o čemu će mediji i javnost biti blagovremeno obaveštavani.


Fotografi učesnici Andrei Pungovschi (Rumunija), Armend Nimani (Kosovo), Bevis Fusha ( Albanija), Dženat Dreković (Srbija), Eugenia Maximova (Bugarska), Ferdi Limani (Kosovo), Jasmin Brutus (Bosna i Hercegovina), Jetmir Idrizi (Kosovo), Marko Risović (Srbija), Nemanja Pančić (Srbija), Octav Ganea (Rumunija), Petrut Calinescu (Rumunija), Sanja Knežević (Srbija), Tomislav Georgiev (Makedonija), Vesselina Nikolaeva (Bugarska)


Opširnije o izložbi Posetite web-sajt izložbe na adresi: www.seenewperspectives.com

Upoznajte se sa sadržajem foto-eseja u fajlu u prilogu pod nazivom “PR-Press fotografije sa naslovima i kopirajtom” koji u narednih 5 dana možete preuzeti sa sledećeg linka:
http://www.sendspace.com/file/ihovkk

 

Pogledajte intervjue sa fotografima i saslušajte njihove opise sopstvenog rada na sledećem linku: http://vimeo.com/51055403

 

Izložbu organizuju:
World Press Photo http://www.worldpressphoto.org/
Robert Bosh Stiftung http://www.bosch-stiftung.de

Lokalni realizatori programa su:
Evropski fond za Balkan http://balkanfund.org/
Galerija Artget KCB: http://www.kcb.org.rs/

PR Kontakt



<<  Februar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
   

Putopisi, Intervjui..