Asocijacija "Nezavisna kulturna scena Srbije" i organizacija "Poezin", pozivaju Vas na prvi takmičarski "Beogradski Spoken Word Poetry Festival", kao deo podrške u borbi protiv diskriminacije i socijalnog isključivanja.

 

 

Festival traje dva dana. Nedelja i ponedeljak, 11-ti i 12-ti novembar od 20h u klubu "ILEGALA" na Filozofskom fakultetu u Beogradu (bivša "Industrija" ispod knjižare Plato). Prvih 12 učesnika koji dobiju najviše bodova, ulaze u drugi finalni krug takmičenja za ponedeljak. Pobednik dobija nagradu u iznosu od 30.000 dinara i mogućnost da nastupi kao beogradski šampion, na idućem "European Poetry Slam http://www.beslam.be/ festivalu u Briselu (Belgija - http://www.beslam.be/).

 

Nastupaju na Festivalu:

 

Iva Pavlović*
Goran Živković (SLEM) - Niš*
Ana Mitrašinović*
Jelena Savić (Romkinja, aktivistkinja, feministkinja, ažinovka...)*
Damir Nedić - Kragujevac*
Bojan Savić Ostojić*
Barba Franko Bušić (poetski performans u saradnji sa Jovanom Baćanović) - Hrvatska, Split*
Irina Marković*
Jasmina Šušić - Hrvatska, Umag*
Ivan Marinković - Požarevac*
Damjan Loš (REP & matrica)*
Aleksandar Marković*
Nikola Oravec - Novi Sad*
Muhamed Eljšani ("Muha Blackstazy" - REP & matrica) - Novi Sad*
Milena Životić*
Dijana Knežević*
Radovan Božović*
Smiljana Stojnić*
Čedomir Vrlješ*
Siniša Stojanović Sinister (Van konkurencije)*


Filmovi u okviru Festivala, koji će biti prikazani nakon nastupa izvođača i izvođačica:

Nedelja 11.11.2012 - Podeljene Američke države - Sašo Podgoršek, Slovenija, 2005., 65 min*

 Grupa Laibach imala je prvu turneju po Severnoj Americi 1989. godine, dve godine pre dezintegracije Jugoslavije. Turneja je nazvana "Simpatija za đavola". Naredne dve velike turneje su bile 1992. i 1997. godine. Posle toga je usledio napad na Svetski trgovinski centar, osvetnički rat u Avganistanu i Iraku i svetska ofanziva protiv terorizma. Događaji koji su radikalno obeležili novi milenijum, ali i smanjili mogućnost ulaska mnogim strancima u SAD. Uprkos tome, u izbornoj 2004. godini, u zategnutoj atmosferi između pristalica predsednika Buša i demokratskog kandidata Kerija, Laibach je uspešno ušao u SAD da bi održao 15 završnih koncerata u okviru severnoameričke turneje. Prva stanica bio je Vašington, samo na korak od Bele kuće i samo dan posle objavljivanja izbornih rezultata. Ovaj film je jedinstveni dokument Laibach-ove turneje, održane posle traumatične izborne atmosfere u SAD, u zemlji duboko podeljenoj na dve suprotne političke i kulturne strane. Zbog toga je turneja nazvana "Turneja po podeljenim Američkim državama"(The Divided States of America Tour).

 

Ponedeljak 12.11.2012 - FILM „Feniksov san“ – srednjemetražni eksperimentalno-plesni film, 2011*


„Feniksov san“ je eksperimentalni film inspirisan poezijom Branka Miljkovića koji istražuje fenomen sećanja i načina na koje se ono prenosi preko pokreta. Drevni Asteci su smatrali da su pre našeg doba postojala 4 doba ili „sunca“: Sunce vode, Sunce vatre, Sunce vazduha i Sunce zemlje, a da mi trenutno živimo u dobu pokreta i to u vreme kada se taj period približava svom kalendarskom kraju. Ispitujući znakovnost koja se nalazi u pokretu, ovaj film uzima oblik omnibusa snova, odnosno dnevnika snova koji predstavlja potragu snevača za njegovom izgubljenom ljubavlju. Delovi omnibusa su, u stvari, filmske adaptacije kratkih performansa koje su uradili mladi pozorišni umetnici koristeći se različitim tehnikama: od savremenog baleta, fizičkog teatra, preko pozorišta senki, do Buto plesa. 


Režija: Saša Perić
Produkcija: IGNIS
U saradnji sa: MAPA Balkon, KC BIGZ, Kvaka teatar

 


Napomena: Festival je deo kampanje Asocijacije
NKSS<http://nezavisnakultura.net/> za
borbu protiv diskriminacije, u okviru projekta podržanog od Švajcarskog
programa za kulturu na Zapadnom Balkanu. <http://www.scp-srb.net/>*

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..