KONZERVATORSKE PRIČE: predstavljanje konzervatorsko restauratorskih radova na slikama sa izložbe. Subota, 3. novembar u 13.00 je autorsko vođenje kroz izložbu.  Konzervatorski tim Galerije Matice srpske predstaviće publici, kolegama i studentima svoj rad na restauraciji dela iz likovne zbirke MIJ rađen za potrebe izložbe Zbirka slika druga predsednika.


Ovo će biti prilika da za razmenu iskustva i praksi među kolegama, kao i za predstavljanje procesa rada muzejskih stručnjaka koji uglavnom nisu vidljivi široj publici. Posebno interesovanje posetilaca izložbe izazvao je film koji prikazuje sve faze restauracije slike Davanje desetine, Rembrantovog učenika Gebranta van den Ekhuta. O aktivnostima konzervatorskog odeljenja Galerije Matice srpske i radu na eksponatima izložbe Zbirka slika druga predsednika govoriće dr Daniela Korolija Crkvenjakov i mr Danilo Vuksanović.


Polazeći od teze da su se umetnička dela u Rezidenciji u Užičkoj 15 našla na osnovu Titovog ukusa, kao i da su dela pribavljana po njegovoj želji, autor izložbe dr Nenad Radić izložbom Zbirka slika druga predsednika daje svojevrsnu rekonstrukciju Rezidencije i umetničkog ukusa Josipa Broza. 

"Izložena dela odražavaju karakter ove jedinstvene vladarske zbirke, formirane u periodu od 1946. do 1977. godine - neobičan spoj dela evropskih i jugoslovenskih umetnika u rasponu od XVII do XX veka - u istom odnosu u kome su bila zastupljena u prostorima nekadašnje predsedničke rezidencije u Užičkoj 15, stradaloj u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.“

Izložba Zbirka slika druga predsednika predstavlja rezultat izuzetne saradnje Muzeja istorije Jugoslavije i Galerije Matice srpske (Novi Sad). Autor izložbe, MIJ i Galerija Matice srpske udružile su se u realizaciji ovog projekta kako bi se na adekvatan način (konzervatori Galerije Matice srpske uradili su složene restauratorske i konzervatorske radove na nekolicini slika koje će biti izložene) predstavila ova dragocena umetnička građa, proširile mogućnosti njenog tumačenja (kao umetničkih dela ali i u kontekstu kompleksnog nasleđa socijalističke Jugoslavije) kao i da bi se predstavili napori muzealaca da se zajedničkim radom, u situaciji finansijske krize i veoma malih davanja za očuvanje kulturne baštine, obave važni poslovi u oblasti zaštite i prezentacije.

Podsećamo vas da će u subotu, 3. novembara 2012. u 13.00 autor izložbe dr Nenad Radić održati poslednje vođenje kroz izložbu.

Autor izložbe: dr Nenad Radić

Kustos izložbe: Ana Panić

Dizajn postavke: Dalibor Jovanović

Izložba će biti otvorena do nedelje 4. novembra od 10.00 do 16.00 časova.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..