U četvrtak, 11. oktobra 2012. godine u 19 časova, "Ustanovi kulture VUK" (Bulevar Kralja Aleksandra 77a), beogradski slikar Nebojša Aleksić predstaviće novu seriju slika pod nazivom „ODJECI“ inspirisanu knjigom poezije "RUPA" pesnikinje Ivanke Božović, koja predstavlja nastavak kreativnog procesa započetog izložbom „Reči sa plafona“ upriličenoj u septembru u Galeriji „LADA“ (www.galerijalada.rs) u Beogradu.



Iz teksta Ivane Benović Nebojša Aleksić: PRIRODA STVARNOSTI (maj 2012. godine)

[…]  Iako su njegove slike u osnovi bespredmetne, Aleksić se ne naslanja na onu liniju slikarstva koja se radikalno bavi bespredmetnošću (koja potiče od Maljeviča a završava se „smrću slike“) već na liniju koja je potekla od Kandinskog, a koja se nastavlja u američkom slikarstvu apstraktnog ekspresionizma. Aleksićeve slike na idejnom planu potkovane su poimanjima koja ih vezuju prvenstveno za teorijska stanovišta pionira moderne apstrakcije Kandinskog i Mondrijana, i za njihova shvatanja o manifestacijama spiritualnog, odnosno kosmičkog poretka u slici. Ovi umetnici odgovaraju na pitanje kako se priroda stvarnosti manifestuje u slici, a da pritom slika ne podražava prirodu. [...] Od tenzije i psihološke napregnutosti, preko naizgled nekontrolisane emocije, do konačne smirenosti koja se ogleda u soft edge pretapanju boja od kojih svaka može imati svoju simboliku, ove slike su asocijativne tek utoliko što ukazuju da se iza poetike čiste vizuelnosti krije neko dublje značenje.


[...] Za Nebojšu Aleksića veliki značaj ima odnos onoga što je lično prema onome što čini kolektivno nesvesno, a što on pokušava da „predstavi“ na površini platna sugerišući ga bojom, linijom, površinom, i međusobnim odnosima ovih elemenata. Boja, materija, znak, svetlost /tama – sve su to elementi kojima operiše umetnost a koji su ujedno obeležje i granica naše egzistencije. Ti elementi ujedno ograničavaju i slikarski postupak u okviru kojeg umetnik, u okviru preferiranog medija – u ovom slučaju slike - prenosi iracionalno iskustvo na platno, računajući uvek na estetsko uživljavanje posmatrača i fascinaciju slikom kao poljem uzbudljivih vizuelnih senzacija, ali i na čvrsto ukorenjeno kolektivno nesvesno koje omogućava da se naslute značenja koja se mogu kriti iza tog vizuelnog spektakla ili vizuelne intrige. "

O autoru: NEBOJŠA ALEKSIĆ (1973) – Nebojša Aleksić je rođen 1973. godine u Beogradu gde je i načinio svoje prve profesionalne korake. Studije slikarstva završio je 2009. godine u Italiji na fjorentinskoj Akademiji lepih umetnosti u klasi profesora Dragomireskua i Stefanona. U periodu od 2003. godine do danas izlagao je na tradicionalnim grupnim izložbama u zemlji i u inostranstvu (Italija, Španija, Francuska, Mađarska). Samostalne izložbe imao je u Firenci, Pratu (Italija), Beogradu, Pančevu i Vranju. Njegov dugogodišnji rad na polju vizuelnih umetnosti obuhvata, pored slikarstva, i oblasti grafike, dizajna, fotografije i skulpture. U svom traganju za stvarnošću misli i njenoj pročišćenosti on stvara jedinstvenu poetiku znakova zasebne stvarnosti kao vizuelni odgovor duha na neuhvatljivo. Član je ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije) i ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije). Živi i radi u Beogradu.

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..