galerijafresakaTokom manifestacije Dani evropske baštine posetioci su u mogućnosti da poseti Galeriju fresaka i pogledaju izložbe Studenica – osam vekova slikarstva te da tokom stručnih vođenja nauče više kako o ovom manastirskom kompleksu i njegovom izuzetnom živopisu tako i o tradiciji i razvoju zadužbinarstva u Srbiji.

Pored toga zainteresovani će biti u prilici da pogledaju i izložbu Raška škola arhitekture i da koristeći čulo dodira sagledaju odlike arhitektonskog stila koji se razvijao od kraja 12. veka do 14. veka.


U petak, 28. septembra u 19 časova, zainteresovani će u Galriji freska moći da prisustvuju projekciji dokumentarnog filma pod nazivom Čuvar Časlav. Film posvećen slikaru i kopisti Časlavu Coliću, autorke Nene Mihajlović Vlajković, predsednika ARTOSA – Asocijacije art ostvarenja, će nam omogućiti da saznamo više o čoveku koji je kao slikar – kopista trideset godina radio u Galeriji fresaka Narodnog muzej u Beogradu. Zahvaljujući ovom filmu spoznaćemo koliki značaj za očuvanje i zaštitu naše kultrune baštine ima kopistika, te koliki je broj srednjovekovnih fresaka sačuvan upravo zahvaljujući umetnicima koji su svoj radni vek posvetili ovoj delatnosti.


Nakon projekcije filma Čuvar Časlav prisutnima će se obratiti mr Bojan Popović, upravnik Galerije fresaka, koji će u ulozi moderatora najaviti i dva naredna govornika, slikare – kopiste fresaka, Časlava Colića i Dejana Milosavljevića.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..