Dragan-Ohridski8U sredu, 26. septembra 2012. godine sa početkom u 19 časova,  u galeriji Guarneriusa biće otvorena izložba  istaknutog makedonskog slikara i pesnika  DRAGANA OHRIDSKOG – „Pogledaj u sebe“.

Iste večeri promovisaćemo i njegov multimedijalni projekat  koji obuhvata istoimenu knjigu i ciklus umetničkih slika,  ulja na platnu, pod nazivom "Majka i dete" koje su nastajale proteklih deset godina.

Izložbu „Pogledaj u sebe“ otvoriće  Nj. E. gospodin Ljubiša Georgievski,  ambasador Republike Makedonije u Srbiji.

O likovnom stvaralaštvu Dragana Ohridskog  govoriće  prof. dr Stanislav ŽIVKOVIĆ, istoričar umetnosti i likovni kritičar, a o literarnom radu autora govoriće prof. dr  Kristina NIKOLOVSKA, pisac i književni kritičar.


"Pogledaj u sebe je obraćanje, molba, simfonija, filozofija koja leči, poezija, slika... mudroslovija i sveta lepote. Ovo krunisanje neopisivog lepog, ovaj trijumf umetnosti, ova slava reči i slike... je naše putovanje ka pogledu u sebe...". Prof. dr Kristina Nikolovska

SLOBODAN ULAZ

Pokrovitelj: Galerija "Radionica duše“

DRAGAN SPASESKI – OHRIDSKI je rođen 1960. godine u Ohridu. Medicinski fakultet je završio u Skoplju, a umetnošću se bavi više od 30 godina. Za njim je veliki broj samostalnih izložbi, a autor je i nekoliko zbirki pesama. Pored ulja na platnu, veliki deo njegovog opusa čini i kompjuterska grafika, a u okviru prezentacija makedonske umetnosti, često je izlagao širom Evrope, kao jedan od najboljih makedonskih predstavnika modernog likovnog izraza.
<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..